Preturile alimentare la nivel global au crescut in iulie cu 10% fata de luna anterioara, intensificand temerile asupra unei cresteri a preturilor pentru cele mai sarace tari ale planetei, a avertizat Banca Mondiala (BM), citata de BBC.

Banca a precizat ca valul de caldura din SUA si seceta din mai multe parti ale Europei de Est sunt partial de blamat pentru cresterea costurilor.

Preturile unor culturi importante, precum cele de porumb, grau si soia, au avut cele mai dramatice cresteri, descrise de presedintele BM drept "istorice". Institutia internationala a avertizat ca tarile importatoare de cereale vor fi vulnerabile.

In perioada iunie-iulie 2012, preturile porumbului si graului au crescut cu 25% fiecare, in timp ce preturile la soia s-au majorat cu 17%, mentioneaza BM. Doar preturile orezului au scazut, cu 4%.

In Statele Unite ale Americii, cea mai severa si raspandita seceta din ultima jumatate de secol a compromis culturile de porumb si soia, in timp ce in Rusia, Ucraina si Kazahstan culturile de grau au fost puternic afectate.

Totodata, BM a spus ca utilizarea porumbului in productia de etanol, care cumuleaza in jur de 40% din productia de porumb a SUA - a fost un factor cheie pentru cresterea brusca a pretului porumbului in SUA.

In general, in iulie 2012, indicele Bancii Mondiale privind preturile alimentare - care urmareste preturile bunurilor alimentare tranzactionate la nivel international - a fost cu sase procente mai ridicat decat aceeasi luna a anului trecut si cu un singur procent sub varful atins in februarie 2011.

Organizatia a solicitat guvernelor sa sprijine programe pentru a proteja comunitatile cele mai vulnerabile de o crestere a costurilor alimentare.

"Nu ne putem permite ca aceste cresteri istorice de preturi sa se transforme in pericole de durata, familiile retragandu-si copii de la scoala si mancand mai putine alimente nutritive pentru a compensa preturile ridicate", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Kim Yong.

El a adaugat si faptul ca tarile din Africa de Nord si sub-sahariana si Orientul Mijlociu sunt printre cele mai expuse la aceste cresteri de preturi, pentru ca mare parte a alimentelor acestora sunt importate si cheltuielile cu alimentele au o pondere mare in cheltuielile medii de consum ale gospodariilor.

Deja, spune BM, preturile la porumb au crescut cu 113% fata de trimestrul trecut in Mozambique, in timp ce sorgul s-a majorat cu 220% in Sudanul de Sud.