BNR a cotat luni un euro la 4,4898 lei. Leul s-a depreciat in prima sedinta de tranyactionare din aceasta saptamana atat in fata dolarului (pana la 3,5728 lei/usd) cat si in fata francului elvetian (pana la 3,7389 lei/chf). BNR a stopat plafonarea sumei oferite bancilor prin operatiuni repo, injectand in piata circa 13 miliarde de euro

Vezi aici cursul online eur/ron pe platforma Bloomberg

In urma reuniunii de la Jackson Hole, starea de spirit usor pozitiva de pe pietele financiare nu a reusit sa se traduca in castiguri pentru monedele din regiune, iar evolutia leului a ramas in continuare decuplata, se arata intr-o nota a ING. BNR a anuntat organizarea unei operatiuni repo fara plafonarea sumei, asa cum a facut in ultimele patru saptamani. Chiar daca pietele americane sunt inchise astazi din cauza Zilei Muncii si nu exista date economice importante pe care piata le asteapta, evolutia leului pare sa indice faptul ca BNR este mai putin preocupata de potentialul de depreciere a leului.

Piata asteapta si datele privind rezervele valutare ale BNR.

  • "Potrivit estimarilor noastre, interventiile de luna trecuta ale BNR au totalizat circa 0,5 miliarde euro, (mai putin decat cele din iulie, care ar putea fi de un miliard de euro) , ceea ce s-ar putea traduce prin reducerea rezervelor valutare la 30,5 miliarde euro, de la nivelul de 32.1 miliarde in luna precedenta. Ne asteptam ca MinFin va plati randamente de pana la 6,15%, la  licitatia care se va organiza in curand", se mai arata in Nota ING.

Anterior, economistii BCR estimau o apreciere pe termen scurt a leului pana la nivelul de 4,4 lei/euro in septembrie, bazata pe ipoteza inchiderii pozitiilor celor care au speculat pe deprecierea leului urmata de o depreciere pana la 4,55 catre final de an, pe fondul alegerilor care se apropie.

"Leul este singura moneda din UE - si printre putinele din lume- care marcheaza o scadere comparativ cu Euro dupa primele opt luni din an. La nivelul monedelor din Europa, Leul a fost depasit doar de Dinarul Sarbesc, care a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere fata de Euro in aceeasi perioada", explica si Victor Safta, seful Noble Securities, sucursala Romania.

Euro a intrat, inca de anul trecut, pe un trend de depreciere, in special fata de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, ramasa inca fara solutii si cu risc de contagiune; monedele din UE

s-au comportat diferit in functie de elementele interne ale fiecarei tari. Astfel, Forintul Maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; ulterior, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere, fiind sustinuta in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu institutiile internationale. Dupa primele opt luni ale anului, Forintul marcheaza cea mai mare crestere fata de Euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie).

  • In aceeasi perioada, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu Euro, guvernul de la Varsovia anticipand o crestere economica de 2,5% in 2012 si de 2-2,5% in 2013. Euro s-a depreciat  in acest an cu 6,46% fata de Coroana Suedeza si cu 5% fata de Lira Sterlina; Cehia a pastrat increderea investitorilor, Coroana Ceha "beneficiind" de pe urma devalorizarii Euro si intarindu-se cu 2,77% fata de moneda Europeana, desi Cehia este in recesiune.

La polul opus al aprecierilor fata de moneda Europeana se afla leul: moneda nationala a marcat in acest an o depreciere, in special pe fondul miscarilor de pe scena politica, ajungand la minime istorice in timpul turbulentelor politice din aceasta vara. In pofida unor indicatori economici mai buni decat cei ai altor tari, cu toate ca BNR a spriinit moneda nationala prin mecanismele specifice si chiar daca Leul a recuperat recent o parte din devalorizarea suferita, moneda nationala marcheaza la 31 august o depreciere de 3,68% in raport cu Euro, fata de luna ianuarie. "Pietele financiare raman sensibile in 2012 in ceea ce priveste Leul, din perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie si a unor tensiuni politice nerezolvate complet. In contextul actual, ne asteptam ca Leul sa ramana destul de volatil pana la sfarsitul anului, in functie de evenimente fiind posibila reluarea scenariului de depreciere si, respectiv, interventie a BNR", a mai precizat Safta.

  • In ceea ce priveste monedele altor tari din UE care nu fac parte din Zona Euro, in Bulgaria Consiliul Monetar mentine Leva la un curs fix in raport cu Euro, iar trei tari (Danemarca, Lituania si Letonia) participa la Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II, Exchange Rate Mechanism II), care presupune paritati centrale fata de Euro si cursuri de interventie obligatorie, cu marje de fluctuatie restranse (care in realitate sunt zero sau apropiate de 0%).

Comparand monedele din intreaga Europa, dinarul sarbesc marcheza dupa primele opt luni ale anului cea mai mare scadere in raport cu Euro, respectiv de cca 11,6% fata de inceputul lui 2012. Serbia se afla, de altfel, intr-o situatie critica, avand probleme financiare majore si ratingul de credit coborat la BB- de catre agentiile internationale de rating Fitch si Standard&Poor's.