Global Finance: Cine sunt cei mai buni si cei mai slabi guvernatori de banci centrale din lume

de George Stefan     HotNews.ro
Marţi, 4 septembrie 2012, 18:18 Economie | Finanţe & Bănci


In timp ce economia globala continua sa se infrunte cu tulburente si incetinire a activitatii, influenta bancilor centrale si a politicilor acestora a devenit un important pilon pentru investitori in cautarea semnelor cresterii economice, mentioneaza un articol al CNBC, citand un clasament al bancherilor centrali realizat de revista Global Finance.

Chiar daca unii bancheri centrali au avut succes in rezolvarea problemelor economice si evitarea unor dezastre, pentru alti guvernatori lucrurile nu au mers chiar atat de bine.

Revista a alcatuit acest clasament notand cu calificative de la "A" (pentru excelenta) la "F" (pentru esec) bazandu-se pe eficienta guvernatorilor bancilor centrale in fata unor probleme precum inflatia, stimularea cresterii economice, mentinerea stabilitatii monedelor nationale si administrarea ratelor de dobanda. In acest an niciun bancher central nord-american sau vest-european nu a fost plasat pe aceasta lista.

Cei mai slabi bancheri centrali din lume:


1. Gill Marcus - Africa de Sud (calificativ C)

Guvernatorul Rezervei Federale din Africa de Sud, Gill Marcus, a obtinut calificativul "C" in 2011 pentru administrarea politicii monetare din cea mai mare economie a Africii. Confruntandu-se cu una dintre cele mai mari rate ale somajului din lume, de aproximativ 25%, banca centrala a redus recent prognozele de crestere pentru 2012 de la 3% la 2,7%. Marcus a declarat ca provocarile interne cu care se confrunta economia, ca somajul ridicat, infrastructura precara si furnizarea slaba de electricitate - care au fost sporite partial de criza globala - sunt "descurajante".

Banca centrala a redus in iulie rata dobanzii de referinta din Africa de Sud la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani, de 5%, dupa ce a lasat ratele neschimbate timp de 20 de luni, invocand perspectiva slaba de crestere economica.


2. Riad Salameh, Liban (C)

Guvernatorul bancii centrale a Libanului, Riad Salameh, este singurul oficial din Orientul Mijlociu care face parte din lista celor mai slabi bancheri centrali. Acesta a coborat de la calificativul "A" in 2011 la "C", in acest an, dupa ce a fost acuzat de autoritatile SUA ca sistemul bancar al tarii nu a reusit sa elimine spalarea de bani si finantarea terorismului prin grupul Hezbollah.

Salameh este guvernatorul Bancii Centrale a Libanului de 19 ani si a fost laudat in trecut pentru ca a reusit sa mentina stabil cursul de schimb al lirei libaneze in raport cu dolarul in timpul crizelor, precum razboiul dintre Hezbollah cu Israelul, in 2006.

In iulie, Salameh a declarat ca profitabilitatea bancilor libaneze va scadea cu aproape 3 procente in acest an fata de 2011, din cauza unei expuneri medii de 4,9 miliarde de dolari a sapte banci care opereaza in Siria.

3. Teklewod Atnafu, Etiopia (C)

Guvernatorul Bancii Nationale a Etiopiei, Teklewold Atnafu a primit calificativul "C" in acest an, fiind pentru prima data inclus in clasamentul bancherilor centrali. Cresterea preturilor petrolului la nivel global si recoltele slabe au dus la o rata a inflatiei de doua cifre in mai multe state africane anul trecut, rata anuala a inflatiei in Etiopia ajungand in iulie la 20%. Cresterea economica rapida tarii in ultimii ani (PIB-ul s-a majorat cu 10% in 2011) a dus si la o crestere a preturilor de consum.

Chiar daca FMI a avertizat ca  expansiunea excesiva a masei monetare a fost principala cauza a cresterii inflatiei din Etiopia, banca centrala a continuat sa relaxeze politica in ianuarie, diminuand rezervele minime obligatorii, pentru ca bancile sa aiba la dispozitie mai mult bani pentru creditare.

Cu toate acestea, in iunie, FMI a crescut perspectiva de crestere economica a tarii de la 5,5% la 7%, insa a spus ca o inflatie de o singura cifra poate fi atinsa doar in anul urmator, daca politicile fiscale si monetare se vor inaspri.

4. Mohammed Laksaci, Algeria (C)

Facandu-si debutul in clasamentul din acest an, guvernatorul Bancii Algeriei, Mohammed Laksaci, este unul dintre cei trei bancheri centrali africani din lista.

Laksaci este guvernatorul bancii centrale al statului bogat in petrol si gaze naturale din 2001. Anul trecut acesta s-a confruntat cu provocari economice, ca deprecierea monedei locale - dinarul algerian - care a scazut cu 11% in fata dolarului intre 30 aprilie si sfarsitul lunii iulie, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii opt ani, conform Reuters. De asemenea, rata anuala a inflatiei din Algeria a atins in iulie 7,5%, costul legumelor majorandu-se cu mai mult de 18%.

Conform FMI, cresterea salariilor din sectorul public, ca urmare a protestelor din timpul Primaverii Arabe, pot intensifica presiunile inflationiste. Institutia internationala a recomandat ca politica monetara in 2012 sa fie concentrata pe controlarea excesului de lichiditate.

Cu toate acestea, guvernul a folosit mare parte din rezervele valutare ale tarii, estimate la 181,5 miliarde de dolari in 2011, pentru finantarea deficitelor si unei politici fiscale expansioniste.


5. Nguye Van Binh, Vietnam (C)

Guvernatorul bancii centrale a Vietnamului, Nguye Van Bihn, face parte pentru prima oara din aceasta lista, primind calificativul "C" pentru activitatea sa pe parcursul anului trecut. Binh a incercat sa reduca rata inflatiei de la 23%, in august 2011, la o valoare de o singura cifra si a scazut rata dobanzii de refinantare cu 5% incepand cu martie, la 10%.

Guvernatorul trebuie sa infrunte in prezent provocarea de a recastiga increderea invesitorilor in sectorul bancar al tarii, dupa mai multe scandaluri in care au fost implicate banci importante din sistem.


6. Kim Choongsoo, Coreea de Sud (C)

Kim Choongsoo, guvernatorul Bancii Coreei, a primit calificativul "C" in 2011. Acesta se afla la conducerea economiei Coreei de Sud, a patra cea mai mare din Asia, din 2010.

Banca centrala din Coreea de Sud si-a castigat reputatia ca actioneaza pe piete raspunzand la interesele politice mai degraba, decat sa ia decizii pe baza performantelor economiei. Banca centrala a surprins pietele in cel putin jumatate din intalnirile sale din 2011, fie prin mentinerea ratelor atunc cand investitorii se asteptau la o majorare, fie prin ridicarea lor atunci cand nimic nu prevestea acest lucru.

In iulie, banca a socat pietele prin scaderea ratei dobanzii de referinta pentru prima data dupa mai mult de trei ani, la 3%, pe fondul temerilor asupra unei incetiniri a economiei globale, insa a atras critici pentru "inconsistenta", pentru ca aceasta a oferit prioritate reducerii dobanzii decat sa combata inflatia.

Kim a fost fortat de dezminta faptul ca a redus ratele dobanzii ca raspuns la presiunile politice din partea presedintelui sud-coreean, decizia venind la doua zile dupa ce el a fost la o intalnire cu oficialii guvernamentali.


7. Duvvuri Subbarao, India (C)

Guvernatorul Reservei Federale a Indiei, Duvvuri Subbarao, a revenit la calificativul "C" primit in 2010, dupa ce acesta crescuse la "B-" in 2011.

Dupa ce si-a facut o prioritate din reducerea inflatiei de 10%, banca centrala a lasat ratele dobanzii neschimbate dupa diminuarea brusca a acestora, cu 0,5%, in aprilie, chiar daca conditiile economice s-au deteriorat.

Cresterea economica in India, a treia cea mai mare economie a Asiei, a incetinit in primul trimestru al anului 2012 la 5,3%, cel mai redus nivel din ultimii 9 ani. Banca centrala a redus perspectivele  de crestere in iulie pentru anul fiscal ce se va termina in martie 2013 la 6,5%, de la 7,3%.


8. Atiur Rahman, Bangladesh (C)

Atiur Rahman, guvernatorul Bancii Bangladeshului, isi face prima aparitie in acest clasament al bancherilor centrali avand calificativul "C". Rahman, care este guvernator al bancii centrale incepand cu 2009, a majorat ratele dobanzii pentru a cincea oara dupa martie 2011 in ianuarie si a constrans cresterea creditarii pentru a reduce inflatia  din tara, insa rata anuala a inflatiei a crescut la 10,62% in anul fiscal ce s-a terminat in iunie, comparativ cu 8,8 procente in anul anterior.

Cresterea preturilor reprezinta o ingrijorare puternica pentru o tara in care mai mult de o treime din populatie traieste sub 2 dolari pe zi. Cu toate acestea, guvernul a crescut taxele pe petrol si electricitate pentru a finanta suventiile uriase pentru productia de energie.

Banca a cumparat recent dolari de pe piata in incercarea de a stopa aprecierea monedei locale - taka. Rezervele valutare au crescut pentru a doua luna la 10,5 miliarde de dolari in iulie. Taka a fost a doua cea mai slaba valuta a Asiei anul trecut, dupa rupia indiana, pierzand 15% in raport cu dolarul.


9. Andras Simor, Ungaria (C)

Andras Simor, cel care este guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei incepand cu 2007, a ramas la acelasi calificativ primit anul trecut, "C".

Liderul bancii centrale a Ungariei,  tara ce are cea mai mare datorie publica dintre tarile Europei Centrale si este in pragul recesiunii, s-a confruntat constant cu presiuni din partea guvernului pentru mentinerea ratelor de dobanda la niveluri ridicate. Banca centrala a tinut in iulie ratele dobanzii neschimbate pentru a saptea luna consecutiv, chiar daca o inrautatire a crizei datoriilor suverane in zona euro ridica riscuri importante monedei locale - forintul - moneda afectata deja de o scadere a increderii din partea investitorilor.

In iulie, Banca Centrala Europeana a criticat guvernul ungar din cauza noi taxe aplicate tranzactiilor financiare al bancilor comerciale, spunand ca aceasta depreciaza independenta bancii centrale a tarii.


10. Nadezhda Ermakova, Belarus (C)

Nadezhda Ermakova este guvernatorul Bancii Nationale a Belarusului incepand cu 2011. In ultimul an, Ermakova a infruntat o serie de provocari, inclusiv cu sanctiuni din partea SUA impotriva firmelor de stat din fostul stat sovietic si cu o inflatie ridicata.

Rata inflatiei a depasit 100% in 2011, dupa ce rubla a pierdut doua treimi din valoarea sa in fata dolarului. Criza valutara, care a dus epuizarea rezervelor valutare si de aur ale tarii, a fortat banca sa ridice ratele dobanzii pana la 45% pentru a contracara cresterea preturilor, care s-au majorat aproape de doua ori in acea perioada. Banca centrala spera ca in acest an rata anuala a inflatiei sa fie de 22%, nivel considerat controlabil.


11. Masaaki Shirakawa, Japonia, (C-)

Liderul bancii centrale a celei de-a treia economii a lumii, guvernatorul Masaaki Shirakawa de la Banca Japoniei, este al treilea cel mai slab bancher din lista. De asemenea, Japonia este singura tara dezvoltata din acest clasament.

Shirakawa, care este la conducerea Bancii Japoniei dupa 2008, a primit calificativul "C-", mai redus decat cel de anul trecut "C". O provocare importanta pentru banca centrala a fost reprezentata de aprecierea yenului, care a afectat economia dependenta de exporturi a Japoniei.

Relaxand politica monetara in februarie si aprilie, Banca Japoniei a tinut de atunci rata dobanzii cheie intre zero si 0,1%, in ciuda presiunilor guvernului, care solicita acesteia sa actioneze pentru a-si atinge tinta de inflatie de 1%.


12. Pedro Delgado, Ecuador (D)

Presedintele bancii centrale a Ecuadorului, Pedro Delgado, isi face prima aparitie in acesta lista a bancherilor centrali avand calificativul "D".

Ecuadorul a adoptat dolarul american ca moneda proprie in 2000, dupa ce statul a intrat in faliment. Chiar daca moneda a adus stabilitate in economia tarii exportatoare de petrol, lipsa unei monede nationale proprii limiteaza instrumentele de politica monetara pe care banca le poate folosi pentru a lupta impotriva inflatiei.

Preturile de consum au crescut rapid la sfarsitul anului 2011 si la inceputul acestui an din cauza ploilor puternice care au distrus recoltele, majorand preturile. Guvernul se asteapta in 2012 la o rata anuala a inflatiei de 5,14%.


13. Mercedes Marco del Pont, Argentina (D)

Presedintele bancii centrale a Argentinei, Mercedes Marco del Pont, se alatura omologului sau sud-american - guvernatorul bancii centrale a Ecuadorului, Pedro Delgado- in topul listei celor mai slabi bancheri centrali din lume.

Retinand calificativul "D" primit in 2011, Marco del Pont este in fruntea bancii centrale incepand cu 2010 si este considerata o apropiata a presedintelul tarii, Cristina Fernandez. Una dintre cele mai mari provocari pe care banca centrala trebuie sa le infrunte este cresterea puternica a preturilor. Rata anuala a inflatiei in Argentina este estimata la 25% in 2012, cea mai ridicata din America Latina.

Investitorii nu se asteapta la o reducere a inflatiei in acest an din cauza cheltuielilor ridicate ale statului, relaxarii politicii monetare, cresterii salariilor si impactului controlului monedei si importurilor.

Banca centrala a continuat sa tipareasca bani, cea mai mare parte a acestor bani fiind utilizata in finantarea guvernului, deficitul acestuia largindu-se.
Marco del Pont a declarat ca inflatia ar trebui diminuata prin stimularea invesititiilor si productiei, insa apelul adresat investitorilor - deja afectati de falimentul suveran din 2002, este nesemnificativ.


Cei mai buni bancheri centrali:

Glenn Stevens (Australia), Mark Carney (Canada), Stanley Fischer (Israel), Zeti Akhtar Aziz (Malaiezia), Amando Tetangco Jr. (Filipine), Fai-Nan Perng (Taiwan) — au primit  calificativul “A” pentru activitatea lor ca guvernator in anul trecut.

Acestia au primit cele mai bune note tinand cont de succesul din domenii precum controlul inflatiei, obiectivele de crestere economica, stabilitatea monedei nationale, administrarea ratelor de dobanda.

Bancherii centrali au fost evaluati si din punctul de vedere al determinarii acestora de a rezista interferentei politice si al eforturilor de a influenta guvernele in chestiuni ca deschiderea catre politici de investitii straine sau cheltuieli guvernamentale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4140 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by