Analistii Standard & Poor's au decis scaderea ratingului Transgaz la BB, argumentul fiind "diminuarea sustinerii oferite de cadrul de reglementare al activitatii de transport al gazelor naturale din Romania fapt care afecteaza nivelul de competitivitate al Transgaz", se arata intr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti. In ceea ce priveste o posibila reevaluare Standard& Poor's considera ca aceasta ar putea avea loc in sens negativ daca s-ar concluziona ca noul cadru de reglementare ar putea slabi in mod semnificativ potentialul societatii de a genera lichiditati. Posibilitatea unei imbunatatiri a ratingului este destul de indepartata in aceasta etapa, deoarece aceasta ar depinde de o imbunatatire a ratingului Romaniei cu cel putin doua trepte.

Perspectiva negativa a ratingului reflecta opinia Standard & Poor's conform careia mentinerea cadrului de reglementare si plata in continuare de dividende marite ar putea slabi profilul de risc at societatii pe termen scurt pana la mediu.

Totodata perspectiva societatii ar putea fi revizuita la "stabila" daca agentia ar convinsa de transparenta si preclictibilitatea noului cadru de reglementare precum si de potentialul acesteia de a oferi societatii sustinere suficienta in realizarea de profit.

Incepand cu anul 2006 Transgaz se alla sub supravegherea agentiei de rating Standard&Poor's in scopul atribuirii si revizuirii periodice a ratingului de credit. Revizuirea ratingului Transgaz din data de 7 decembrie 2011 confirma ratingul BB+ cu perspectiva stabila pentru imprumuturile in moneda straina si reducea ratingul pentru imprumuturile in moneda locala la BB+ cu perspectiva stabila, de la BBB- cu perspectiva stabila.

Ulterior, in urma procesului de revinzuire anuala, agentia de rating Standard & Poor's a publicat in data de 11 iuinie 2012 un comunicat de presa prin care plasa sub supraveghere, cu implicatii negative, ratingul BB+ acordat Transgaz atat pentru creditele pe termen lung in moneda straina cat si pentru cele in moneda locala.

In data de 4 septembrie 2012, in urma intrunirii coninetului de evaluare al agentiei a lost publicata decizia de scoatere de sub supraveghere a ratingului Transgaz si atribuirea noului rating BB cu perspectiva negativa, in scadere de la BB+.