Cu doar o zi inainte de reuniunea lunara traditionala a guvernatorilor bancilor centrale din Eurozona de la sediul BCE din Frankfurt, Europa e impartita. Prim-ministrul finlandez a declarat miercuri la Tokyo ca Europa e decisa sa sprijine moneda euro, dar a avertizat ca BCE nu poate face miracole. Jyrki Katainen a subliniat ca Europa trebuie sa gaseasca o solutie durabila pentru criza datoriilor, spunand ca simpla injectie cu bani nu rezolva problema. "Nu credem intr-o solutie care consta doar in plata unor sume de bani", a declarat prim-ministrul finlandez.

Katainen se afla la Tokyo pentru a discuta cu omologul sau japonez Yoshihiko Noda, cu care va discuta despre cateva proiecte legate de cooperarea politica si economica dintre cele doua tari.

Finlanda este una dintre putinele tari din Uniunea Monetara a carei datorie se bucura in continuare cel mai mare rating AAA, primit din partea celor trei mari agentii de rating, alaturi de Germania, Luxemburg si Olanda.

La fel ca si Germania, nici Finlanda nu vrea sa ajute tarile cu o situatie financiara complicata- Grecia si Spania- insistand asupra faptului ca acestea trebuie sa fie mai riguroase cu reformele bugetare.

Dl Katainen a sugerat ca, asa cum a facut Finlanda in anul 1990 cand a emis obligatiuni de trezorerie garantate cu proprietati publice, la fel ar putea proceda si statele cu probleme, in loc sa astepte bani de la bancile centrale.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a lasat sa se inteleaga ca institutia din Frankfurt ar putea revigora programul sau de cumparare de obligatiuni guvernamentale pentru a mai calma tensiunile de pe piata.

Chiar daca detaliile programului nu vor fi clare in totalitate, Draghi stie ca nu-si permite sa provoace deceptie pe piete, spun analistii. Statele din Nord nu sunt favorabile cumpararii datoriilor tarilor din Sud de catre BCE in vreme ce tarile din flancul sudic stiu ca o alta sansa nu exista. In cele din urma, posibilitatea unui compromis are mari sanse de reusita.