Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-1,9%), agricultura, silvicultura si pescuit (-1,6%), intermedieri financiare si asigurari (-0,9%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,2%).
- Pe cale de consecinta, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,8%.
Un efect usor pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (+0,2%).
- Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2012 a fost de 248592,9 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,8% fata de semestrul I 2011.
Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 14,1 puncte procentuale.
Produsul Intern Brut trimestrial se estimeaza in preturi curente, in preturile perioadei corespunzatoare din anul precedent si in preturi medii ale anului 2000. Estimarile in preturile medii ale anului 2000 se calculeaza prin inlantuirea indicilor de volum.
Pe langa estimarile brute ale Produsului intern brut trimestrial, se calculeaza si estimari ajustate sezonier prin metoda regresiva, metoda recomandata de regulamentele europene.
Ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive.
Ce spun economistii sefi din banci?
"Cel mai probabil, a doua parte a anului va aduce insa evolutii negative la nivelul activitatii economice. Prognoza noastra arata o deteriorare semnificativa a evolutiei PIB in S2 2012 (o noua contractie a PIB fiind probabila in T3), generata atat de productia agricola foarte slaba (seceta si efectul de baza statistic nefavorabil, 2011 fiind un an agricol foarte bun), dar si de deteriorarea cererii externe pe fondul evolutiilor negative la nivelul economiei europene. Prognoza noastra de crestere economica pentru 2012 ramane neschimbata la 0.5%, fiind insa riscuri ca ea sa fie chiar usor optimista, in special ca urmare a ultimelor evolutii la nivelul productiei agricole", explica si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank
"In T3 2012, PIB s-ar putea reduce din cauza productiei agricole mai proaste decat in anul anterior. In plus, mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB va presupune, cel mai probabil, diminuarea drastica a cheltuielilor cu investitiile publice (in luna iunie 2012, acestea au fost cu 61.1% mai mici decat in iunie 2011, permitand atingerea tintei de deficit bugetar de 1.1% din PIB pentru semestrul I 2012). Scaderea PIB in zona euro (cu 0.2% in T3 2012 fata de T2 2012, conform prognozei UniCredit) va afecta industria si exporturile. PIB ar putea creste cu 0.5% in 2012, ajutat de dinamica din primul semestru al anului", crede Dan Bucsa, economistul sef al Unicredit.
Nu sunt economist si nici nu ma intereseaza prea mult, dar oare cand o sa vad un articol in care toti aia care traiesc din bani publici, inclusiv ziaristii lui peste, o sa pupe-n ..r "capsunarii" (ca sunt prea multe articole ironice la adresa lor, a noastra) care daca nu trimit in fiecare an acasa cate 2-4 miliarde euro, toti "baietii destepti" din toate domeniile ar da faliment.
Si sa fim seriosi, nu ponta a fost la guvernare 6 ani, ci boc (basescu).In loc sa faca sali de sport prin munti si coclauri mai bine refaceau sistemul de irigatii (pe care apropo, ceasusescu l-a lasat mostenire si voi l-ati distrus), sau reparau niste sosele, ca marfa pentru export sa nu se rupa prin camioane...
In 2004 era de 75mld $, in 2011, dupa 5 ani de "Basescu", era de 175mld $. Nasol, nu?