Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 150266,5 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,5% fata de trimestrul I 2012. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 139124,1 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,2% fata de trimestrul II 2011. Cele mai mari cresteri au venit din zona "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" (+6,1%), urmata de constructii (+5,2%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative (+3,8%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,9%), tranzactii imobiliare (+1,3%) si industrie (+0,5%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-1,9%), agricultura, silvicultura si pescuit (-1,6%), intermedieri financiare si asigurari (-0,9%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,2%).

  • Pe cale de consecinta, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,8%.   

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 0,9 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 15,2%. Consumul final total s-a majorat cu 1,1%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+1,6%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a redus cu 1,0%.

Un efect usor pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (+0,2%).

  • Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2012 a fost de 248592,9 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,8% fata de semestrul I 2011.

Consumul final total s-a majorat cu 0,7% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 14,1 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut trimestrial se estimeaza in preturi curente, in preturile perioadei corespunzatoare din anul precedent si in preturi medii ale anului 2000. Estimarile in preturile medii ale anului 2000 se calculeaza prin inlantuirea indicilor de volum.

Pe langa estimarile brute ale Produsului intern brut trimestrial, se calculeaza si estimari ajustate sezonier prin metoda regresiva, metoda recomandata de regulamentele europene.

Ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive.

Ce spun economistii sefi din banci?

"Cel mai probabil, a doua parte a anului va aduce insa evolutii negative la nivelul activitatii economice. Prognoza noastra arata o deteriorare semnificativa a evolutiei PIB in S2 2012 (o noua contractie a PIB fiind probabila in T3), generata atat de productia agricola foarte slaba (seceta si efectul de baza statistic nefavorabil, 2011 fiind un an agricol foarte bun), dar si de deteriorarea cererii externe pe fondul evolutiilor negative la nivelul economiei europene. Prognoza noastra de crestere economica pentru 2012 ramane neschimbata la 0.5%, fiind insa riscuri ca ea sa fie chiar usor optimista, in special ca urmare a ultimelor evolutii la nivelul productiei agricole", explica si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank

"In T3 2012, PIB s-ar putea reduce din cauza productiei agricole mai proaste decat in anul anterior. In plus, mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB va presupune, cel mai probabil, diminuarea drastica a cheltuielilor cu investitiile publice (in luna iunie 2012, acestea au fost cu 61.1% mai mici decat in iunie 2011, permitand atingerea tintei de deficit bugetar de 1.1% din PIB pentru semestrul I 2012). Scaderea PIB in zona euro (cu 0.2% in T3 2012 fata de T2 2012, conform prognozei UniCredit) va afecta industria si exporturile. PIB ar putea creste cu 0.5% in 2012, ajutat de dinamica din primul semestru al anului", crede Dan Bucsa, economistul sef al Unicredit.