18:55 Bursele europene au inchis in crestere puternica, sprijinite de declaratiile presedintelui BCE, Mario Draghi.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a inchis cu o crestere de 2,91%, ajungand la un nivel de 7.167,33 puncte, investitorii fiind entuziasmati de noile masuri exceptionale decise joi de Consiliul Guvernatorilor din cadrul Bancii Centrale Europene pentru a contracara criza din zona euro.

Bursa de la Paris a inchis joi cu o crestere de 3,06%, indicele CAC 40 castigand 104,09 puncte si ajungand la 3.509,88 puncte, pe un volum de tranzactii de peste 4 miliarde de euro.

In Spania, indicele bursei din Madrid a crescut cu 4,91% la finalul sedintei, la 7.862 puncte, profitand de euforia generata de anunturile BCE. Institutia va lansa un nou program de achizitii de obligatiuni de stat pentru a ajuta tarile fragile din zona euro, printre care si Spania.

Au crescut puternic actiunile din sectorul bancar, in special cele ale Santander (+4,60%), BBVA (+5,29%) si CaixaBank (+3,57%).

De asemenea, in Italia, indicele bursei de la Milano s-a majorat cu 4,31%.

18:28 Banca Mondiala se afla la dispozitia statelor din zona euro pentru a-si oferi expertiza, a declarat joi presedintele institutiei, Jim Yong Kim, repetand insa faptul ca rolul bancii sale nu este de a injecta lichiditati in Europa, informeaza AFP.

"Avem o expertiza tehnica foarte specifica ce poate fi utilizata si putem oferi aceasta asistenta tehnica daca tarile europene sunt interesate", a declarat Jim Yong Kim, cu ocazia unei vizite la Pretoria, acesta aflandu-se intr-o a doua etapa a turneului sau din Africa.

"Rolul nostru nu este de injecta sume mari de bani in economia europeana. Organizatia noastra sora, Fondul Monetar International, este mai implicata decat noi in aceasta regiune", a explicat el.

In acelasi timp, FMI este "gata sa coopereze" cu Banca Centrala Europeana, care a anuntat joi un nou program de cumparare a obligatiunilor guvernamentale in zona euro, a anuntat directorul general al institutiei internationale, Christine Lagarde, intr-un comunicat citat de AFP.

"Salutam in mod deosebit noul program de interventie a BCE pe piata datoriilor statelor (...). FMI este gata sa coopereze in limita mandatului sau", a declarat Lagarde.

16:55 Dupa conferinta de presa a presedintelui Bancii Centrale Europene, bursele europene au crescut in timp ce randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole si italiene au scazut semnificativ. De asemenea, si bursa americana a deschis in crestere.

La ora 13:40 GMT, randamentele obligatiunilor pe 10 ani ale Spaniei au scazut de la 6,409% la 6,065%, in timp ce nivelul randamentelor titlurilor italiene cu scadenta similara au ajuns la 5,315%, de la 5,514%

Bursa din Madrid a crescut cu 3,22%, la 7.735,5 puncte, indicele DAX al celei din Frankfurt a crescut cu peste 2%, iar bursa din Milano a crescut cu 3,38%, la 15.640,12 puncte.

In plus, bursa din New York a crescut in deschiderea sedintei de tranzactionare de joi: Indicele Dow Jones a castigat 1,14% si Nasdaq compozit de tehnologie cu 0,97%.

La ora 13:45 GMT, indicele Dow Jones Industrial a crescut cu 148,59 puncte, la 13.196,07 puncte, in timp ce indicele Nasdaq s-a majorat cu 29,84 puncte, la 3.099,11 puncte.

Indicele Standard & Poor's a crescut cu 1,08% (sau 15,11 puncte) la 1.418,55 puncte.

14:50 Rata somajului din Grecia a atins un nou nivel record istoric in iunie 2012, rata somajului ajungand de la 23,5% (cifra revizuita) pentru luna mai la 24,4%, arata datele comunicate joi de Elstat, oficiul de statistica al tarii, si citate de Les Echos.

Potrivit The Guardian, numarul somerilor a crescut in iunie fata de aceeasi luna a anului 2011 cu aproape 360.000 de persoane, de la 858.076 la 1,22 milioane.

14:24 Banca Angliei a mentinut rata dobanzii de politica monetara la sedinta de joi, lasand de inteles ca nu sunt necesare noi masuri de stimulare economica, relateaza BBC.

Consiliul de Politica Monetara al bancii a votat pentru mentinerea ratelor la nivelul minim istoric, de 0,5%, nivel la care dobanzile se afla de trei ani. De asemenea, acesta a decis sa nu extinda programul de relaxare cantitativa, care a fost deja majorat in iulie cu 50 de miliarde de lire sterline, la 375 de miliarde.

Vestea vine in aceeasi zi in care Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltarea Economica (OCDE) a redus brusc prognoza de crestere pentru economia Marii Britanii. OCDE a anuntat ca PIB-ul se va contracta cu 0,7% in acest an, dupa ce initial prevedea o scadere de doar 0,5%.

Temerile cu privire la economia tarii au facut ca grupurile de afaceri sa solicite guvernului mai mult sprijin, prin sporirea investitiilor in infrastructura.

In cadrul programului de relaxare cantitativa (quantitative easing), Banca injecta bani in sistemul bancar pentru a sustine creditarea si, astfel, intreaga economie.

Conform BBC, multi analisti considera ca Banca va astepta pana in luna noiembrie, cand va evalua efectele ultimei runde de relaxare cantitativa, si, daca economia nu va arata semne de revenire, va injecta ulterior si mai multi bani.

12:30Produsul Intern Brut in Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 0,1% in al doilea trimestru al anului 2012 comparativ cu trimestru anterior, conform estimarilor secundare realizate de Eurostat, oficiul de statistica al Uniunii Europene. De asemenea, zona euro a avut un declin in trimestrul doi de 0,2%. In primul trimestru al anului ambele regiuni au stagnat.

12:18 Spania a imprumutat 3,5 miliarde de euro, pe termen mediu, la o rate ale dobanzii in scadere puternica

Spania a imprumutat joi 3,5 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni guvernamentale pe termen mediu, profitand de o scadere puternica a ratelor de dobanda, pe fondul sperantelor investitorilor privind noi masuri din partea Bancii Centrale Europene.

Ratele de dobanda au scazut la obligatiunile cu scadenta pe doi ani (2,798%, fata de 4,706% in cadrul ultimei operatiuni similare, pe 21 iunie), la cele pe trei ani (3,676% comparativ cu 5,086% pe 5 iulie) si la cele pe patru ani (4,603% fata de 5,971% la emisiunea din 2 august).

12:10 Joi, Banca Centrala Europeana (BCE) este de asteptat sa anunte modalitatile de interventie pentru a reduce nivelul maxim al randamentelor pentru Spania si Italia, in cazul in care aceste tari solicita asistenta financiara fondurilor europene de salvare (FESF/MES), arata un articol al eFXnews.

Economistii de la Goldman Sachs cred ca exista de asemenea si o sansa ca BCE sa limiteze nivelul maxim al randamentelor pentru unele tari ca Portugalia si Irlanda, "care si-au atins obiectivele fiscale, financiare si au implementat reformele structurale cerute de programele de finantare cu UE, BCE sau FMI, care sunt de asemenea prea ridicate si contin a prima de risc de convertibilitate, justificand o interventie".

Conform economistilor de la Goldman, exista mai multe motive pentru care ar fi indicata o astfel de interventie:

1. Prima de lichiditate a randamentelor irlandeze si portugheze ar trebui sa fie mai mare decat cea a Spaniei si Italiei, avand in vedere lipsa emisiunilor din aceste tari. De asemenea, conditiile macro sunt in continuare dificile si succesul programelor este probabil, dar nu si sigur. Cu toate acestea, daca in evaluarea BCE randamentele titlurilor italiene si spaniole pe termen scurt includ o prima de convertibilitate si ar trebui sa fie mai reduca, asa ar trebui sa fie titlurile irlandeze si portugheze.

2. Interventia pe pietele de obligatiuni portugheze si irlandeze ar fi un semnal puternic ca obiectivele programului este de a reduce segmentarea si disfunctionalitatea pietelor financiare din zona euro.

3. Maximele randamentelor irlandeze si portugheze ar putea fi afectate folosind resurse limitate, dat fiind faptul ca stocul extraordinar de titluri de stat pe termen scurt este mic.

4. Daca BCE scade costurile de finantare si investitorii revin intr-o masura decenta pe piata portugheza, acest lucru va imbunatati perspectiva Portugaliei de recastigare a accesului pe piata, reducandu-i necesitatea de finantare suplimentara de la sectorul 'oficial'.

Economistii Golman cred ca principalul cost al unei interventii din partea BCe pe pietele din Irlanda si Portugalia este ca "aceste interventii pot deveni un vehicul pentru prevenirea unor imprumuturi viitoare de la MES pentru aceste tari". In acelasi timp, ei cred ca "BCE poate astepta pentru concluziile urmatoarelor evaluari inainte de a actiona pentru a se asigura ca se vor respecta conditionalitatilor".

11:10 Rata somajului din Franta a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani in al doilea trimestru, companiile reducand numarul salariatilor pentru a face fata unui mediu economic in stagnare, relateaza Bloomberg. In acelasi timp, guvernul doreste sa ia masuri pentru flexibilizarea pietei muncii.

Acest lucru intensifica presiunile asupra presedintelui Francois Hollande pentru a lua masurile de stimulare a cresterii economice, masuri promise in campania electorala.

Rata somajului, calculata conform standardelor Organizatiei Internationale a Muncii, a crescut la 10,2%, de la nivelul de 10% inregistrat in precedentele trei luni, a anuntat joi oficiul national de statistica din Franta.

Cum tari vecine ca Spania si Italia sunt in plina recesiune, economia Frantei nu a mai crescut de trei trimestre, iar companiile, de la PSA Peugeot Citroen la Air France-KLM, au renuntat la mii de locuri de munca, mentioneaza Bloomberg.

Ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat in aceasta saptamana ca solicitarile pentru ajutor de somaj au depasit deja 3 milioane, un nivel care nu a mai fost atins din august 1999, si ca numarul acestora va creste in continuare.

Totodata, acesta a spus ca guvernul ia in considerare o modernizare a legislatiei muncii, care sa faca forta de munca mai flexibila si sa ajute companiile sa gestioneze socurile economice. Franta are nevoie de reguli care "sa permita companiilor sa se adapteze", a precizat Sapin pentru Bloomberg. Este vorba desre "capacitatea companiilor de a se adapta la o lume in schimbare, la schimbarea tehnologiei si socuri economice."

In plus, guvernul doreste sa ia orice masura de crestere a taxelor va fi necesara pentru a echilibra bugetul in 2013, astfel incat sarcina sa fie impartita intre consumatori si companii, fara a alunga investitiile din tara. "Acest lucru trebuie sa fie facut intr-un mod inteligent", a afirmat el.

Guvernul lui Hollande trebuie sa isi prezinte bugetul pentru anul 2013 la finalul acestei luni. Conform unui auditor national, ministrul de Finante trebuie sa faca economii de cel putin 33 miliarde de euro pentru a reusi sa reduca deficitul bugetar la 3% din Produsul Intern Brut.

10:25 Actiunile europene au crescut in debutul sedintei de tranzactionare de joi, investitorii asteptand intrunirea Bancii Centrale Europene din cursul zilei, relateaza Reuters.

Toata atentia este asupra presedintelui BCE, Mario Draghi, care a promis in aceasta vara ca va face "orice este necesar" pentru a asigura supravietuirea monedei euro, investitorii asteptand mai multe detalii referitoare la un nou program de achizitii de titluri guvernamentale din partea institutiei, prin care sa se scada costurile de finantare ale Spaniei si Italiei.

La ora 7:03 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene s-a majorat cu 0,3%, la 1.082,53 puncte.

De asemenea, la ora 7:11 GMT, indicele de referinta al bursei din Londra, FTSE 100, a crescut cu 0,3% (sau 15,34 puncte) la 5.673,2 puncte, dupa ce in sedinta de miercuri acesta pierduse 0,3, ajungand la cel mai mic nivel din ultima luna. Investitorii din Marea Britanie asteapta atat anuntul presedintelui BCE, cat si decizia privind rata dobanzii de politica monetara a Bancii Angliei. Aceasta din urma este asteptata sa mentina programul actual de cumparare a obligatiunilor guvernamentale si sa pastreze nivelul ratei dobanzii.

Euro se tranzactiona in raport cu moneda americana in jurul valorii de 1,2621 dolari, in crestere cu 0,1%.

Conform AFP, indicele bursei din Frankfurt, DAX, a inceput sedinta de joi cu o crestere de 0,3%, la 6.990,49 puncte.