BCE lasa neschimbata dobanda cheie, contrar unor asteptari din piata. Draghi a anuntat ca BCE va cumpara nelimitat, de pe piata secundara, obligatiuni de stat cu scadenta intre 1 si 3 ani
Banca Angliei a mentinut si ea joi dobanda cheie la 0,5% si a mentinut programul de cumparare de obligatiuni din piata la un plafon de 375 miliarde lire. Tot joi, Banca centrala a Suediei a redus dobanda de politica monetara de la 1,25% la 1%, spre surprinderea analistilor.
Cu toate ca a operat de la instalarea sa in functie trei reduceri ale dobanzii cheie, Draghi stie foarte bine ca ratele dobanzilor de pe piata au ramas la cote ridicate in tarile cu cea mai disperata nevoie de credit.
Companiile mici din Spania si Italia platesc dobanzi la imprumuturile contractate cu peste doua puncte procentuale decat firmele din Germaniai.
"Un semnal dat de politica monetara, ca cel de exemplu, din iulie, prin care BCE a redus rata dobanzii, are un impact modest sau chiar nu are impact lin economia reala", a explicat Jorg Asmussen, membru al consiliului executiv al BCE.
Ca urmare,Banca Europeana cauta alte mijloace mai eficiente de interventie- achizitionarea de obligatiuni guvernamentale ale Spaniei si Italiei de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar trebui sa achizitioneze in paralel titluri direct de la trezoreriile din Roma si Madrid. Achizitiile ar fi conditionate de tinte fiscale si reforme economice, asemenea unui acord de finantare externa. Potrivit unor informatii obtinute de Bloomberg de la surse oficiale, proiectul lui Draghi presupune interventia pe piete pentru a readuce dobanzile sub control prin achizitii nelimitate de obligatiuni cu maturitatea de pana la trei ani. Banca centrala a Germaniei se opune insa acestui plan iar guvernatorul german a amenintat chiar cu demisia, care a avertizat ca guvernele din zona euro ar putea deveni dependente de sprijinul BCE.
Investitorii sunt insa nerabdatori sa afle oficial mai multe detalii despre modul in care BCE va interveni pe pietele de obligatiuni, asteptand interventia lui Mario Draghi de la ora 15,30 (ora Romaniei).
Banca Centrala Europeana a revizuit in scadere, joi, previziunile sale privind cresterea economica in zona euro pentru acest an si in anul urmator, asteptandu-se la o deteriorare a economiei in regiune, relateaza AFP.
BCE se asteapta in acest an la un recul de 0,4% din Produsul Intern Brut, comparativ cu valoarea de -0,1% mentionata in estimarile sale initiale din iunie. De asemenea, pentru 2013, institutia prognozeaza acum o crestere de 0,5%, fata de 1% in iunie.
Totodata, BCE si-a majorat si prognoza de inflatie pentru 2012 si 2013. Astfel, in acest an rata inflatiei prognozata este de 2,5% (fata de rata de 2,4% estimata anterior), iar in 2013 rata anuala a inflatiei prognozate a fost crescuta de la 1,6% la 1,9%.
Mario Draghi a declarat la conferinta de presa de dupa sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene ca institutia monetara va achizitiona de pe piata secundara obligatiuni de stat cu maturitatea intre unul si trei ani si nu va fixa "nicio limita cantitativa" pentru acest lucru.
Aceste achizitii se vor face sub conditii stricte impuse de solicitarea unui ajutor financiar Fondului European de Stabilitate Financiara pentru tarile care doresc sa beneficieze de aceasta masura, a explicat el.
Draghi a anuntatsi incheierea programului de rascumparare a datoriei statelor din zona euro, SMP, lansat in mai 2010, si a anuntat debutul unui nou program, fara limita in ceea ce priveste suma si mai transparent, OMT.
El a precizat ca SMP a fost intotdeauna limitat de un nivel maxim al achizitiilor si nu a fost suficient de eficient. A fost ca "mersul pe un singur picior", a spus Draghi. Achizitiile prin intermediul SMP au totalizat 209 miliarde de euro, iar titlurile vor fi tinute pana vor ajunge la maturitate.
In acelasi timp, BCE va reduce si cerintele de colateral pentru a oferi imprumuturi bancilor.

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Acesta este sfârșitul, inflația in zona Euro a primit unda verde. Merkel si Jens Weidmann de la Bundesbank au pierdut lupta cu clica oculta si malefica care domina lumea. Germania ar trebui sa paraseasca zona Euro imediat, inainte ca infectia sa se generalizeze si s-o cuprinda in cangrena.
In rest, comentariul matale e absolut corect si de bun simt.
Ce era de acaparat .... s-a acaparat in astia 4 ani de criza... ..
Asa ca mai arunca bani in piata ca sa mai detensioneze situatia...
Le- a ajuns la os la multi....
Ok !
Acum o sa urmeze razboiul resurselor....
Sa vedem daca BCE stie sa printeze petrol, cereale, cupru, gaze...
Americanii au tiparit la module cel mai propriu dolari far a acoperire - au day drumu' la tiparnita, cum zici matale.
BCE insa unu la mana ca nu poate emite euro (doar statele din zona Euro pot, si doar cu anumite restrictii), doi la mana ca nu va finanta direct banci, ci va cumpara doar obligatiuni de stat, dar doar in conditii stricte de reforma fiscala/economica in tara emitenta.
Adica in timp ce americanii au dat efectiv bani pe gratis, BCE ii va da pe reforme. Eu nu prea vad vreo asemanare.