17:55 Potrivit The Telegraph, in aceasta seara primul ministru portughez, Pedro Passos Coelho, este posibil sa anunte noi masuri de austeritate, printre care o majorare a cotei de TVA si reducerea numarului salariatilor din sectorul bugetar.

16:55 Bursa din New York a deschis in scadere, vineri, dupa ce joi atinsese cel mai ridicat nivel de dupa finalul anului 2007, informeaza AFP.

Indicele Dow Jones a scazut in deschidere cu 0,17% si indicele Nasdaq compozit de tehnologie s-a redus cu 0,13%.

Bursa americana a crescut semnificativ joi, indicele Dow Jones majorandu-se cu 1,87%, la 13.292 puncte, cel mai mare nivel al sau de dupa 28 decembrie 2007. De asemenea, indicele Nasdaq a castigat 2,17%, la 3.135,81 puncte, cea mai mare valoare a acestuia incepand cu 15 noiembrie 2000.

16:09Rata somajului din Statele Unite ale Americii a scazut in august dupa trei luni consecutive de crestere, dar si angajarile s-au diminuat brusc, arata datele oficiale publicate vineri de Departamentul Muncii.

14:47 Produsul Intern Brut (PIB) al Portugaliei a inregistrat un recul de 1,2% in al doilea trimestru, comparativ cu primele trei luni ale anului, si de 3,3% fata de acelasi trimestru din 2011, a confirmat vineri Institutul portughez de statistica, citat de AFP.

Aceste cifre au fost cauzate de o "scadere accentuata a cererii interne", pe fondul masurilor severe de austeritate impuse in schimbul ajutorului financiar international, subliniaza institutul.

Cererea interna s-a redus cu 6,1% in raport cu primul trimestru si cu 7,6% in termeni anuali.

"Aceasta evolutie priveste in general toate componentele cererii interne, cu o contributie negativa a investitiilor", care s-au redus cu 18,7% fata de acelasi trimestru din 2011, a adaugat Institutul. De asemenea, consumul privat a scazut cu 5,9% si cheltuielile publice cu 3,9%.

Exporturile, singurul motor al activitatii economice din Portugalia, au continuat sa creasca, insa cu un rata mai mica. Acestea au fost cu 1,2% mai mari fata de trimestrul intai, cand avusesera o expansiune de 1,7%. In raport cu trimestrul doi din 2011 exporturile au crescut cu 4,3%.

In ceea ce priveste importurile, acestea si-au accentuat declinul, reducandu-se in termeni anuali cu 8,1%, dupa ce in primul trimestru au scazut cu 3,8%. Totusi, fata de trimestrul intai din 2012, importurile au crescut cu 1,5%.

Guvernul portughez si creditorii sai, Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, previzioneaza o recesiune de 3% pentru intreg anul, dupa ce in 2011 economia a scazut cu 1,7%.

Reprezentantii troici - UE, BCE, FMI - sunt in prezent in Portugalia pentru cea de-a cincea evaluare trimestriala a implementarii planului de ajutor de 78 de miliarde de euro, la care statul a apelat in mai 2011.

14:30 Produsul Intern Brut (PIB) al Greciei s-a contractat cu 6,3% in al doilea trimestru al anului 2012, dupa o scadere de 6,5% in primul trimestru, arata datele comunicate vineri de Autoritatea de Statistica nationala si citate de AFP.

Aceste date sunt putin mai pesimiste fata de primele estimari ( scadere de 6,2%) si PIB-ul s-a stabilizat la 43,661 miliarde de euro in al doilea trimestru.

Fata de acelasi trimestru al anului 2012, cheltuielile totale de consum au inregistrat un recul de 7,2%, cheltuielile populatiei scazand cu 8% si cheltuielile publice cu 3,7%. Investitiile brute de capital s-au redus in aceeasi perioada cu 19,4%.

Declinul productiei nationale a fost amortizata insa de scaderea deficitului comercial, care s-a diminuat cu 39,9%.

In al doilea trimestru din 2012 exporturile au scazut in termeni anuali cu 4,1%, la 10,3 miliarde de euro, in timp ce importurile s-au redus cu 12,3%, la 12 miliarde.

Tara traverseaza cel de-al cincilea an de recesiune si guvernul estimeaza pentru 2012 o recesiune mult mai profunda decat se credea initial, de 7% (fata de 4,5%), dupa ce in 2011 economia a avut un recul de 6,9%.

In ultimul sau raport privind Grecia, Comisia Europeana prognozeaza ca Grecia va reveni pe crestere economica in 2014. De asemenea, Centrul grec de planificare economica (KEPE), din cadrul Ministerului elen al Dezvoltarii, estimeaza ca tara va reveni pe crestere in 2015, daca se vor adopta noile masuri de austeritate cerute de UE si FMI, care prevad economii de 11,5 miliarde de euro pana in 2014.

13: 13 Exporturile germane au crescut neasteptat in iulie, ajutand astfel cea mai mare economie a Europei sa reziste crizei datoriilor din regiune, informeaza Bloomberg.

Exporturile, ajustate cu numarul de zile lucratoare si efectele sezoniere, au crescut cu 0,5% comparativ cu luna iunie, cand acestea scazusera cu 1,4%, a anuntat Oficiul Federal de Statistica. Potrivit unui sondaj Bloomberg, economistii prognozau un declin al exporturilor de 0,5%.

De asemenea, fata de iunie, importurile au crescut in luna iulie cu 0,9%.

Desi criza datoriilor suverane a afectat cererea pentru produsele germane din partea Europei, companiile au compensat aceasta scadere cu vanzarile realizate pe pietele emergente, care isi continua expansiunea. Acest lucru a sprijinit angajarile si cererea interna. Totusi, cresterea economica a incetinit in al doilea trimestru si increderea mediului de afaceri a scazut pentru a patra luna consecutiv.

In iulie surplusul comercial al Germaniei s-a redus la 16,9 miliarde de euro, de la valoarea de 18 miliarde in iunie. De asemenea, surplusul contului curent, care arata toate schimburile tarii cu exteriorul inclusiv serviciile, a scazut de la 18,5, in iunie, la 12,8 miliarde.

12:57 Uniunea Europeana a inregistrat un surplus record al contului curent, de 4,6 miliarde de euro, la finalul celui de-al doilea trimestru din 2012, comparativ cu un deficit de 37,1 miliarde in acelasi trimestru al anului 2011, arata un comunicatpublicat vineri de Eurostat, oficiul de statistica al UE.

Astfel, la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului 2012, comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior, deficitul contului de bunuri al celor 27 de state din UE a scazut de la 41 miliarde de euro la 12,2 miliarde, in timp ce surplusul balantei serviciilor a crescut de la 28,2 miliarde la 32,5 miliarde.

In acelasi timp, deficitul balantei veniturilor a scazut de la 12,5 miliarde la 1,8 miliarde, iar deficitul transferurilor curente s-a majorat de la 11,8 miliarde la 13,8 miliarde de euro.

Surplusul de 4,6 miliarde de euro atins in trimestrul doi din 2012 reprezinta 0,1% din PIB-ul intregii Uniuni Europene.

In ceea ce priveste zona euro, cele 17 state membre au avut un surplus de cont curent de 13,8 miliarde de euro, sau 0,6% din PIB-ul uniunii economice si monetare europene.

12:35 Franta va reduce cheltuielile bugetare cu 10 miliarde de euro in 2013, fara a pune la socoteala platile cu dobanzile si pensiile, pentru a atinge tinta de deficit de 3% din Produsul Intern Brut, a declarat vineri presedintele tarii, Francois Hollande, citat de Reuters.

"Cheltuielile, excluzand serviciul datoriei publice si pensiile, vor fi stabilizate in termeni nominali, ceea ce ne va permite economisirea a peste 10 miliarde de euro", a spus Hollande.

Totodata, acesta a adaugat si faptul ca Franta isi mentine obiectivul sau de reducere a deficitului bugetar la 3% din Produsul Intern Brut in 2013, in ciuda dificultatilor cauzate de incetinirea economica. El a respins insa varianta unei cresteri generale si nediferentiate a impozitelor.

12:30 Bursele europene au continuat vineri trendul ascendent inceput in sedinta anterioara, investitorii fiind incurajati de planul de achizitii de obligatiuni de stat pe care Banca Centrala Europeana l-a prezent la sedinta de politica monetara si, de asemenea, se asteapta la vesti pozitive cu privire la pieta fortei de munca din SUA, relateaza Reuters.

La ora 8:22 GMT, indicele FTSEurofirst 300 crescuse cu 0,5 procente, la 1.109,963 puncte, dupa ce atinsese cel mai ridicat nivel de dupa iulie 2011, de 1.113,22 puncte. Joi, pe fondul anuntului BCE, indicele crescuse cu 2,6%.