Italia nu este nevoita, la ora actuala, sa recurga la programul de ajutor stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru rascumpararea datoriei publice, a declarat sambata ministrul italian al Economiei, Vittorio Grilli, citat de AFP.

"Am spus-o deja de mai multe ori. Momentan nu avem deloc nevoie" de programul prezentat joi de BCE, a firmat Vittorio Grilli cu ocazia forumului economic de la Cernobbio. Proiectul prezentat de Guvernatorul BCE Mario Draghi presupune interventia pe pietele cu probleme, precum Italia sau Spania, pentru a readuce dobanzile sub control prin achizitii nelimitate de obligatiuni cu maturitatea de pana la trei ani.

Italia, puternic indatorata, se confrunta de mai multe luni cu neincredrea investitorilor, ceea ce a condus la cresterea primei de risc. In urma anuntului lui Draghi, prima de risc a Italiei s-a diminuat brusc insa economistii aentioneaza ca Italia nu este inca in afara pericolului.

Premierul italian Mario Monti a calificat planul prezentat joi drept "un pas important inainte".

Intrebat in legatura cu anuntul de joi al BCE, comisarul european insarcinat cu serviciile financiare, Michael Barnier, aflat la forumul economic, a estimat ca este vorba despre "o decizie foarte importanta, cuprinsa in limitele mandatului si independenta, [...] iar, din punctul meu de vedere, conforma cu rolul bancii si anume acela de a mentine stabilitatea sistemului financiar european.

Potrivit comisarului european, "este necesar ca aceasta ca aceasta decizie sa fie insotita de progrese inregistrate in fiecare tara."

Intrebat daca Italia ar trebui sa recurga la acest fond de salvare permanent al Zonei Euro, Barnier a precizat ca "decizia ramane la latitudinea guvernului italian. Am incredere totala in Mario Monti".