18:26 Increderea investitorilor din zona euro s-a imbunatatit in septembrie pentru prima oara dupa luna martie pe fondul anuntarii planurilor Bancii Centrale Europene privind salvarea monedei unice europene, a comunicat luni grupul de cercetare Sentix, citat de Reuters.

Sentix a precizat ca indicele sau lunar care masoara increderea investitorilor in cele 17 state ale uniunii economice si monetare europene a urcat la -23,2 puncte in septembrie, de la nivelul de -30,3 puncte inregistrat in august.

Valoarea a fost peste estimarile analistilor chestionati de Reuters, care se asteptau ca indicele sa fie -30,7 puncte.

Grupul a spus ca principalul motiv pentru imbunatatirea generala a increderii poate fi reprezentat de declaratiile de saptamana trecuta ale presedintelui BCE, Mario Draghi, care a anuntat ca va reincepe un program de achizitii de titluri guvernamentale ale tarilor in dificultate, in anumite conditii, pentru a reduce costurile de finantare ale acestora.

Un sub-index, masurand asteptarile, a crescut pentru a doua luna consecutiv, la -10,8, de la -23,3 puncte in august.

In plus, Sentix a adaugat faptul ca investitorii institutionali au inceput sa devina mai optimisti in toate tarile si regiunile, in timp ce investitorii privati prefera sa ramana mai precauti.

17:32 Bancile portugheze si-au redus dependenta de fondurile de la Banca Centrala Europeana (BCE) in august, informeaza cotidianul britanic The Telegraph. Acestea au imprumutat luna trecuta 54,9 miliarde de euro, valoarea totala a fondurilor continuand sa scada in continuare de la nivelul maxim istoric de 60,5 miliarde atins in iunie.

Cele mai importante banci au respectat noile cerinte de capital ale BCE in iunie, insa acestea au 'inghetat' pentru o lunga perioada finantarea pe piata interbancara, pe fondul temerilor privind criza datoriilor care caracterizeaza tara si perspectivelor economice nefavorabile.

17:07 Bursa americana a deschis luni cu o scadere usoara, investitorii si traderii aratandu-se prudenti inaintea unei intruniri a bancii centrale americane, FED, programata pentru miercuri si joi, relateaza AFP.

La ora 13:45 GMT, indicele Dow Jones Industrial a scazut cu 0,22% (sau 29,49 puncte), ajungand la un nivel de 13.277,15 puncte, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie a pierdut 0,27%(8,44 puncte), la 3.127,98 puncte.

Totodata, indicele Standard & Poor's 500 s-a redus cu 0,15% (sau 2,2 puncte), la 1.435,72 puncte.

La sedinta precedenta, vineri, bursa din New York a inchis la cel mai ridicat nivel de dupa 2007: indicele Dow Jones a crescut cu 0,11%, la 13.306,64 puncte, in timp ce Nasdaq s-a majorat cu 0,02, la 3.136,42 puncte.

17:02 Criza datoriilor a redus entuziasmul din jurul monedei unice in Uniunea Europeana, insa Letonia doreste sa isi continue drumul spre adoptarea euroin ciuda incertitudinilor din prezent.

16:30 Comisia Europeana a dat, luni, unda verde Spaniei in ceea ce priveste injectarea a 4,5 miliarde de euro in banca nationalizata Bankia cu titlu provizoriu, si asteapta un plan de restructurare a institutiei financiare, informeaza AFP.

"Comisia a aprobat temporar, in conformitate cu reglementarile europene referitoare la ajutoarele de stat, o majorare de capital de 4,5 miliarde de euro" pentru grupul BFA, institutia-mama a Bankia, a indicat executivul european intr-un comunicat.

Fondul public spaniol pentru ajutorarea sectorului bancar (Frob) a anuntat pe 4 septembrie injectarea imediata a 4,5 miliarde de euro in banca pentru acoperirea unei pierderi semestriale nete de 4,45 miliarde de euro.

Aceasta injectie "va restabiliza pozitia sa in termeni de capitalizare si va facilita accesul la surse diferite de finantare", a explicat Comisia, care a reamintit ca autoritatile spaniole s-au angajat sa prezinte un plan de restructurare pe care Comisia va trebui sa il aprobe incepand cu noiembrie 2012.

Bankia, a patra cea mai mare banca spaniola din punctul de vedere al activelor si nationalizata din cauza dificultatilor financiare, a trebuit sa constituie provizioane in primul semestru de peste 7 miliarde de euro.

Aceasta a solicitat, in luna mai, un ajutor record din partea statului de 23,5 miliarde de euro.

13:30 Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei s-a contractat peste estimarile initiale in cel de-al doilea trimestru din 2012, cu 0,8% in raport cu primele trei luni ale anului si cu 2,6% fata de acelasi trimestrul al anului trecut, arata cifrele definitive publicate luni de Institutul italian de Statistica, Istat, si citate de AFP.

In luna august, Istat anuntase ca PIB-ul tarii a scazut cu 0,7% in al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni ale anului, si cu 2,5% fata de trimestrul doi din 2011.

Institutul a precizat ca al doilea trimestru din 2012 s-a caracterizat printr-o scadere brusca a consumului intern (0,7%) si investitiilor (-2,3%) fata de inceputul anului, reculul acestor componente contribuind cu 1% la scaderea economica din al doilea trimestru.

Afectata de criza datoriei si de planurile de austeritate implementate de guvern pentru a recastiga increderea pietelor, PIB-ul Italiei, a treia cea mai mare economie a zonei euro, este in continua scadere dupa al treilea trimestru din 2011 si Italia este considerata drept una dintre "verigile slabe" ale Europei din cauza gradului sau urias de indatorare si a competitivitatii reduse.

13:15 Exporturile Chinei au crescut mai putin decat prognozele si importurile au scazut in luna august, intensificand temerile asupra unei incetiniri bruste a economiei tarii, informeaza BBC.

Exporturile au crescut doar cu 2.7% fata de aceeasi luna a anului trecut, pe fondul contractiei cererii externe. De asemenea, in aceeasi perioada importurile au scazut cu 2.6%, ceea ce ar putea indica un declin al consumului intern.

13:10 Bursele europene au deschis luni in scadere, investitorii aratandu-se precauti inaintea deciziei Curtii Constitutionale din Germania, care trebuie sa se pronunte, pe 12 septembrie, cu privire la noul fond de salvare al zonei euro, si alegerilor electorale din Olanda, relateaza Reuters.

La ora 9:30 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene scazuse cu 0,15%, dupa ce in deschidere pierduse 0,17 procente. De asemenea, indicii burselor in Londra (FTSE100), Paris (CAC40) si Frankfurt (DAX) s-au redus usor in deschidere.