Criza datoriilor a redus entuziasmul din jurul monedei unice in Uniunea Europeana, insa Letonia doreste sa isi continue drumul spre adoptarea euro in ciuda incertitudinilor din prezent, relateaza AFP.

Aceasta tara mica se pregateste activ pentru respectarea criteriilor de la Maastricht pana la finalul anului si pentru intrarea in zona euro incepand cu ianuarie 2014. Astfel, Letonia ar putea deveni a 18-a tara membra a uniunii economice si monetare europene, dupa Estonia, care a adoptat euro in ianuarie 2011.

"Noi trebuie sa fim pregatiti, orice s-ar intampla in Grecia sau in alta tara", a declarat pentru AFP ministrul de finante leton, Andris Vilks.

"Muncim foarte mult si avem sanse bune de a intra intr-o zona euro care va fi mult mai disciplinata si mai bine pregatita la socuri viitoare", a subliniat acesta.

"Tot ce se intampla este pozitiv, atat in ceea ce priveste uniunea fiscala cat si sectorul bancar sau altele. Nu putem sa ratam aceasta oportunitate", a adaugat acest euro-entuziast.

Afectata de criza globala, Letonia s-a cufundat intr-o recesiune profunda in 2008-2009, insa a luat masuri de austeritate drastice pentru a-si redresa finantele publice si pentru a mentine stabilitatea monedei sale nationale, lats-ul leton, in raport cu euro.

Daca Letonia va reusi sa respecte toate criteriile, pe care actualele tari membre ale zonei euro continua sa le incalce regulat, ea spera sa primeasca unda verde din partea Bruxelles-ului si Bancii Centrale Europene. De asemenea, faptul ca vecina Estonia a putut adera in zona euro in circumstante oarecum similare, face dificil un eventual refuz din partea institutiilor europene.

Banca centrala a Letoniei impartaseste si ea euro-entuziasmul guvernului.

"Suntem acum intr-o situatie confortabila in ceea ce priveste criteriile de la Maastricht", a declarat in aceasta saptamana pentru AFP, cu ocazia unui seminar asupra monedei euro, Uldis Rutkaste, responsabilul cu politica monetara in cadrul bancii.

El a insistat asupra avantajelor ce decurg din adoptarea euro. "In fiecare zi, avem vesti din ce in ce mai negative despre Europa. Multi oameni nu urmaresc indeaproape situatia si nu includ toate problemele, insa ei vad ca se intampla ceva negativ si acest lucru are impact asupra atitudinii lor vis-a-vis de euro", a spus el.

O parte din populatie se arata totusi inca sceptica cu privire la moneda europeana. Un sondaj al institutului Latvijas Fakti, realizat in luna august, a aratat ca doar 35% dintre cei intervievati au fost de acord cu intrarea in zona euro, 59% s-au declarat contra si 6% au fost indecisi.

Adoptarea monedei euro este vazuta ca o modalitate de a ancora ferm aceasta tara de 2 milioane de locuitori in Uniunea Europeana, la care a aderat in 2004, dupa ce a fost eliberata din jugul sovietic, a declarat Ivars Ljabs, de la Universitatea din Letonia.

"Conform sondajelor, suntem destul de eurosceptici, insa nu avem nevoie de un referendum (privind adoptarea euro) si daca va exista unul, campania s-ar face in mare parte pe probleme de securitate ", a spus el pentru AFP.

"Letonia va intra probabil in zona euro cum a intrat si in Uniunea Europeana, fara o dezbatere adevarata, pentru ca este mai mult sau mai putin evident ca Letonia trebuie sa fie acolo", a adaugat acesta.

In cercurile de afaceri, pragmatismul domina. Pentru Dainis Sanbergs, liderul fabricii de sticla Valmieras Stikls, adoptarea euro este un lucru bun pentru exportatori.

"Ar face mai putin dificil de gestionat riscurile si ar usura negocierile in alte tari, ca India sau Statele Unite, care stiu ce este euro, insa au nevoie de explicatii in ceea ce priveste lats-ul", a subliniat el.

Oamenilor "nu le place ideea de a salva (financiar) alte tari, mai bogate decat noi, si ar fi bine sa raspundem acestui lucru. Insa, la final, intrebarea este spre ce parte a lumii dorim sa ne intoarcem - spre Europa sau spre alt ceva?" a spus el.