18:35 Creditorii Portugaliei au acceptat o revizuire a obiectivelor bugetare stabilite initial cu guvernul, intr-un moment in care tara se zbate pentru a respecta angajamentele asumate in schimbul ajutorului financiar international de 78 miliarde de euro, in mai 2011, a anuntat marti ministrul de Finante portughez, Vitor Gaspar, citat de AFP.

"Obiectivul pentru deficitul bugetar a crescut in acest an la 5% din PIB (de la 4,5% initial), la 4,5% in 2013 (comparativ cu 3%) si la 2,5% in 2014", a declarat Vitor Gaspar in prezentarea rezultatelor celei de-a cincea evaluari efectuate de creditorii Portugaliei privind gradul de implementare a reformelor recomandate in schimbul ajutorului acordat in 2011.

18:22 Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, a declarat marti, la Berlin, ca expertiza institutiei sale ar putea fi utila in tarile europene aflate in dificultate, in special in Grecia, spunand ca este gata sa ajute toate tarile care ii vor cere acest lucru, relateaza AFP.

"Credem ca echipele noastre si expertiza noastra in termeni de gestiune a crizei pot fi utile in tari precum Grecia", a declarat Jim Yong Kim, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Berlin, impreuna cu ministrul german al Cooperarii Economice si Dezvoltarii, Dirk Niebel.

Nou sef al Bancii Mondiale, care se afla in functie de la inceputul lunii iulie, a evidentiat si domeniile in care expertiza institutiei poate fi folosita.

Banca Mondiala ar putea oferi ajutor in implementarea programelor sociale, de protectie a mediului sau in metodele de incurajarea a investitiilor, a precizat Kim.

"Insa noi nu putem interveni daca nu ni se cere acest lucru", a adaugat presedintele institutiei.

17:05 Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut usor in luna iulie, ritmul reducerii exporturilor fiind mai mare decat rata de scadere a importurilor, a anuntat marti Departamentul de Comert al SUA, citat de BBC.

Deficitul comercial al SUA a crescut in iulie la 42 miliarde de dolari, cu 0,2% peste nivelul inregistrat in iunie, de 41,9 miliarde. Insa, deficitul a ramas sub valoarea estimata de analisti, de 44 miliarde de dolari.

Exporturile SUA au scazut in iulie cu 1%, la 183,3 miliarde de dolari, pe fondul reducerii vanzarilor in tarile membre ale zonei euro. Importurile au scazut cu 0,8%, la 225,3 miliarde, importurile de petrol inregistrand un declin de 6,5%.

In acelasi timp, importurile din China au atins un nivel record de 37,9 miliarde de dolari in iulie, ceea ce a adancit deficitul cu statul asiatic la 29,4 miliarde.

Dezechilibrul cu Europa s-a majorat la cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2007. Exporturile catre Europa s-au redus cu 11,7%, pe fondul recesiunii din regiune care a redus cererea.

Totodata, exporturile catre Germania au fost cele mai reduse dupa februarie 2010, in timp ce deficitul cu Uniunea Europeana a fost cel mai mare incepand cu octombrie 2007. Pe grupe de produse, exporturile americane de autoturisme, echipamente telecom si utilaje grele au fost mai reduse.

16:51 Wall Street a deschis in crestere, marti: indicele Dow Jones a castigat 0,2% in timp ce indicele Nasdaq compozit pentru tehnologie s-a majorat cu 0,06%m relateaza AFP.

Luni, bursa americana a inchis sedinta de tranzactionare in pierdere, investitorii alegand sa ramana prudenti inaintea intrunirii Rezervei Federale Americane de miercuri si joi, cand ar putea sa anunte noi masuri de sustinere a economiei. Indicele Dow Jones a scazut cu 0,39%, la 13.254,29 puncte, si Nasdaq cu 1,03%, la 3.104,02 puncte.

13:51 Bancile importante "non-sistemice" reprezinta problema "reala" a Europei si din acest motiv bancile mici din zona euro ar trebui sa fie sub supravegherea Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, citat de CNBC.

Vorbind luni la Forumul Ambrosetti, o conferinta internationala desfasurata in Italia, pe malul lacului Como, Barnier a respins perspectiva ministrului de Finante german Wolfgang Schaeuble, cel care a spus ca BCE ar trebui sa se concentreze doar asupra celor mai mari banci din uniunea economica si monetara europeana.

Barnier a nominalizat banci ca Northern Rock (Marea Britanie), Bankia (Spania) si Dexia (grup franco-belgian) ca institutii financiare non-sistemice care genereaza totusi "probleme reale".

"Acestea nu sunt banci sistemice si sunt cele care pun probleme astazi", a spus el. "Prin urmare, pentru ca o supraveghere unica sa fie eficienta si credibila, ea trebuie sa aiba dreptul sa priveasca la fiecare dintre aceste situatii, in fiecare banca."

El a adaugat si faptul ca niciun produs financiar, niciun sector financiar, nu are dreptul sa scape de o reglementare eficienta, realizata de un mecanism de supraveghere eficient.

Barnier a spus ca unele reglementari, precum protectia consumatorilor, ar trebui sa ramana in responsabilitatea guvernelor nationale mai degraba decat in sarcina BCE.

Miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va detalia planul executivului european de a plasa toate cele 6.000 de banci din zona euro sub supravegherea BCE.

In plus, Barnier a spus pentru CNBC ca tarile din afara zonei euro care fac parte UE, precum Marea Britanie, vor putea sa isi plaseze sectorul bancar national sub supravegherea BCE, daca doresc acest lucru.

13:40 Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a declarat marti ca exista o mare incertitudine asupra modului in care Statele Unite ale Americii vor gestiona nivelurile ridicate ale datoriei publice, informeaza CNBC.

"Inaintea alegerilor in Statele Unite exista o mare incertitudine privind cursul pe care politica americana il va avea referitor la datoriile guvernului SUA, care sunt prea ridicate", a spus Schaeuble intr-un discurs tinut in fata parlamentului.

Acesta a deschis o dezbatere parlamentara asupra bugetului Germaniei pe 2013 in Bundestag, camera inferioara a Parlamentului tarii.

Vorbind despre Europa, el a spus ca independenta Bancii Centrale Europene trebuie sa fie respectata si ca orice ajutor pentru tarile din zona euro aflate in dificultate trebuie sa depinda de reformele pe care acestea le vor implementa.

El a continuat spunand ca Grecia a facut progrese considerabile din punctul de vedere al reformelor, insa nu pot exista noi negocieri cu tara. Primul ministru grec, Antonis Samaras, se va intalni marti, la Frankfurt, cu presedintele BCE, Mario Draghi.

Totodata, Schaeuble a spus ca angajamentul german in Europa este un element cheie pentru economia Germaniei.

12:12 Criza datoriilor din zona euro este departe de a fi terminata si Europa trebuie sa isi pastreze credinta in moneda unica, a declarat marti directorul general adjunct al Fondului Monetar International, Zhu Min, la intrunirea Forumului Economic Mondial (FEM), desfasurat la Tianjin, in China.

10:59 Actiunile europene au deschis in scadere sedinta de marti, investitorii asteptand decizia Curtii Constitutionale din Germania privind fondul de salvare al zonei euro din aceasta saptamana, informeaza Reuters.

Curtea Constitutionala a Germaniei este asteptata miercuri sa aprobe Mecanismul European de Stabilitate.

De asemenea, incertitudinea domina si decizia de politica monetara a Federal Reserve, banca centrala a SUA, la sedinta de joi. Pietele asteapta o noua runda de stimulente, in timp ce economistii cred ca exista doar o probabilitate de 60% ca o astfel de masura sa fie luata.

In deschidere, la 7:02 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a scazut cu 0,3%, la 1.099,68 puncte, retragandu-se de la cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni atins la sfarsitul saptamanii trecute, de 1.113,22 puncte.

La ora 7:09 GMT indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scazut cu 0,1% (sau 6,03 puncte), la un nivel de 5.787,17 puncte. Actiunile Burberry au fost cele care au pierdut cel mai mult din valoare, acestea scazand cu 18% dupa ce brandul de lux britanic a avertizat ca profitul sau pentru intreg anul va fi mai mai mic fata de asteptarile pietelor, dupa ce in ultimele saptamani vanzarile din magazine au scazut.

Bursa din Frankfurt a deschis in scadere, indicele DAX pierzand 0,23%, la 7.197,2 puncte. Luni, la inchiderea sedintei de tranzactionare, indicele era la un nivel de 7.213,7 puncte.

Si bursa de la Paris a deschis marti in scadere, indicele CAC 40 reducandu-se cu 0,4% (sau 14,12 puncte), la 3.491,93 puncte, dupa ce luni cedase 0,37%.

Pe de alta parte, in Asia, bursa din Tokyo a terminat sedinta de marti cu o pierdere de 0,7%, indicele Nikkei scazand cu 61,99 puncte, la 8.807,38 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,31 miliarde de actiuni.