Criza datoriilor din zona euro este departe de a fi terminata si Europa trebuie sa isi pastreze credinta in moneda unica, a declarat marti directorul general adjunct al Fondului Monetar International, Zhu Min, la intrunirea Forumului Economic Mondial (FEM), desfasurat la Tianjin, in China, citat CNBC.

"In general, as spune ca nu s-a terminat criza. Suntem in continuare in mijlocul ei si exista o cale de scapare" a spus Zhu.

"Dar se misca in directia corecta - acest lucru este foarte important. Trebuie sa avem incredere si ar trebui ne incredem in moneda euro", a adaugat el.

Criza datoriilor suverane din Europa domina peisajul european de mai mult de trei ani si, in ansamblu, investitorii se asteapta economia celor 17 state membre ale zonei euro sa intre in recesiune in 2012, pe fondul esecurilor inregistrate in ceea ce priveste rezolvarea crizei datoriilor suverane si in revenirea pe crestere economice.

O a doua recesiune pe continent in trei ani ar fi o veste proasta pentru economia globala, precizeaza Zhu.

"Nu ar trebui sa subestimam impactul negativ al crizei europene asupra intregii lumi. Acesta este foarte important", a spus el unei audiente formate din lideri de afaceri internationali prezenti la intrunirea FEM, care are loc anual, in China.

"Partea de crestere economica (a crizei din Europa) are un efect profund asupra economiei globale", precizeaza Zhu, adaugand si faptul ca modele folosite de FMI estimeaza ca, daca in Europa situatia se va deteriora in continuare, activitatea economica din SUA si Japonia se va reduce cu cel mult 1,5-2 procente, iar cea din China va fi diminuata cu 1%.

In acelasi timp, impactul asupra comertului din Asia poate fi dramatic, statele astiatice exportand o treime din bunurile si serviciile lor catre Europa.

"Cand cresterea din zona euro scade la zero, veti vedea ca si cresterea exporturilor din aceasta regiune scade la zero. Acest lucru este foarte important", a afirmat Zhu.

Declinul cererii din partea Europei a fost o amenintare serioasa la activitate economica asiatica in acest an, fortand guvernele din regiune sa ia masuri pentru a spori investitiile si alte cheltuieli pentru a compensa scaderea din exterior.

Zhu a spus ca este important sa existe incredere in abilitatea Europei de a-si rezolva problemele si a solicitat restului lumii sa sprijine eforturile luate pentru a readuce economia pe un trend ascendent.

El a mentionat ca FMI sprijina ferm decizia recenta a Bancii Centrale Europene, care a hotarat sa ia si mai multe masuri in scopul de a sustine stabilitatea economiei zonei euro.

Saptamana trecuta BCE a prezentat un plan in cadrul caruia institutia va cumpara orice volum de datorie suverana cu scadenta de pana la trei ani, asigurand prin urmare accesul guvernelor la finantare, in schimbul unui acord cu fondurile europene de salvare (MES sau FESF) in conditii stricte.

"Decizia BCE este foarte importanta. Sprijinim acest lucru ferm. Este foarte important ca relaxam tensiunile de lichiditate in piata", a afirmat Zhu.