Germania: Curtea Constitutionala se va pronunta miercuri asupra fondului permanent de salvare a zonei euro
Un alt obstacol in drumul liderilor europeni spre contracararea crizei din zona euro a fost depasit. Curtea Constitutionala a Germaniei a respins o noua petitie, apartinand lui Peter Gauweiler, un membru al parlamentului german. Curtea a discutat petitia lui Gauweiler in dupa-amiaza zilei de luni si si-a anuntat decizia la inceputul zilei de marti.
Decizia semnifica faptul ca, miercuri, Curtea isi va anuta decizia indelung asteptata privind Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, asa cum a fost planuit initial.
Gauweiler, un membru al partidului conservator Uniunea Crestin-Sociala (CSU), a incercat sa amane decizia Curtii asupra MES solicitandu-i acesteia sa tina o alta sedinta. El a argumentat in petitie ca anuntul facut saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana, care a spus ca va achizitiona cantitati nelimitate de obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro aflate in dificultate, creste riscul financiar al contribuabililor.
De asemenea, el a spus ca operatiunile BCE nu fac obiectul niciunui control parlamentar.
Acest lucru, spune Gauweiler, "a creat cu totul o noua situatie" pe care Curtea trebuie sa o ia in considerare atunci analizeaza petitiile originale impotriva MSE si pactului fiscal.
"Aproape toate discutiile care au avut loc pana acum sunt invalide", a afirmat el.
Gauweiler dorea ca ratificarea MSE din partea Curtii Constitutionale sa fie amanata pana cand BCE va reveni asupra deciziei sale de achizitionare a obligatiunilor suverane. El a argumentat ca, daca este necesar, Curtea ar trebui sa isi amane hotararea programata pe 12 septembrie privind fondul de salvare.
MES are o valoarea totala de 500 de miliarde de euro si, cum Germania contribuie la acest fond cu 27%, o ratificare din partea Germaniei este esentiala.
Aditional verdictului asupra MES, Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte si asupra noului tratat fiscal, adoptat in intentia de a forta guvernele din zona euro sa adopte o disciplina bugetar mai stricta.
Posibilitatea unei amanari a deciziei din partea Curtii a creat incertitudine la Berlin si Bruxelles. MSE este un element esential in abordarea liderilor europeni privind lupta impotriva crizei din zona euro si a fost initial prevazut ca acesta sa fie operational incepand cu 1 iulie, iar o noua amanare poate perturba pietele financiare.
Totusi, cea mai mare parte a politicienilor de la Berlin, inclusiv cancelarul Angela Merkel, considera ca decizia de miercuri a Curtii va fi in favoarea ratificarii MSE.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”