​​Cheltuielile intreprinderilor cu cercetarea si dezvoltarea (R&D) au fost afectate puternic de criza, aproape toate tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) inregistrand scaderi ale investitiilor care ar putea duce la un declin al inovarii si cresterii economice pe termen lung, arata un raport al organizatiei, publicat joi.

Raportul, "OECD Science, Technology and Industry Outlook" arata faptul ca, in 2009, cheltuielile intreprinderilor cu R&D au scazut cu o rata record de 4,5%, in tarile membre OCDE. Doar Franta si Coreea s-au abatut de la acest trend.

Recuperarea economica slaba din prezent este de asteptat sa continue sa ingreuneze cheltuielile firmelor cu R&D in viitorul apropiat, mai ales in tarile din Europa de Est si de Sud. De asemenea, potrivit raportului, si perspectivele pentru Franta, Germania, Marea Britanie si Statele Unite sunt incerte.

Unele sectoare s-au descurcat mai bine decat altele. Scaderile vanzarilor pentru firmele de inalta tehnologie (din industrii avioane, echipamente IT si medicale) au fost mai mici fata de cele inregistrate in industriile de tehnologie medie (ex: domeniul auto).

De asemenea, firmele mari de software si din sanatate au continuat sa isi creasca investitiile in R&D pe parcursul crizei.

In plus, raportul precizeaza ca, desi angajatii cu calificari inalte au fost mai putin loviti de criza in raport cu salariatii cu calificari reduse in criza locurilor de munca, numarul somerilor pe termen lung (persoane care se afla in somaj de o perioada mai mare de un an) a crescut in randul primei categorii, in special in Estonia, Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si SUA.

In sectoarele cu rate mai rapide de crestere, precum biotehnologie, aeronautica si IT, o perioada mare de somaj poate determina o pierdere a contactului persoanelor cu ultimele tehnologii si, prin urmare, poate slabi capitalul uman al acestora.

De asemenea, cererea locala redusa si dificultatile de finantare pot acelera trendul de realocare a investitiilor in R&D si productia in strainatate, pentru a beneficia de avantajele de pe pietele in crestere din Asia.

Pe de alta parte, cheltuielile guvernamentale cu R&D au compensat partial scaderea celor din sectorul privat, pe fondul angajamentelor multor guverne de a include in pachetele de stimulare a economiei investitii in R&D si inovare. Ca pondere in PIB, cheltuielile guvernamentale cu R&D au crescut de la 0,78% in 2005, la 0,82% in 2009, mentioneaza comunicatul.

Pe parcursul crizei economice, unele tari si-au intarit sprijinul pentru institutiile de cercetare publica si programe educationale, inclusiv in Australia, Canada, China, Italia, Elvetia si SUA. Totodata si Estonia, Germania si Suedia si-au marit investitiile in inovare.

Perspectiva in ceea ce priveste cheltuielile publice in domeniul inovarii variaza in randul tarilor membre ale OCDE. Pentru Grecia, Irlanda, Slovacia, Slovenia si Spania se prevede o reducere a cheltuielilor guvernamentale pentru R&D in anii urmatori. Franta, SUA si Marea Britanie sunt asteptate sa isi mentina nivelurile actuale ale cheltuielilor, in timp ce alte state (Chile, Danemarca, Germania si Turcia) planuiesc sa isi majoreze cheltuielile pe termen scurt.

Raportul include profile detaliate a sistemelor nationale a celor 34 de state membre ale OCDE, precum si pentru Argentina, Brazilia, China, Columbia, Egipt, India, Indonezia, Rusia si Africa de Sud.