Brazilia, Rusia, India si China - cunoscute sub acronimul BRIC - au fost un dezastru din punct de vedere investitional si au fost mai mult un concept de marketing, a declarat John-Paul Smith, strateg pentru pietele emergente la Deutsche Bank, citat de CNBC.

"Motivul pentru care acestea nu sunt recomandate investitiilor este gradul de interventie a statului in aceste piete, pe care nimeni nu l-ar fi putut prevedea in urma cu trei ani", a spus Smith.

Termenul de BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - a fost creat de Jim O'Neill, presedinte al Goldman Sachs Asset Management, in urma cu zece ani, pentru a descrie cele mai dinamice economii emergente ale lumii.

Smith a adaugat ca marimea interventiei arbitrare a statului face ca majoritatea companiilor in care poti investi, cu exceptia celor din India, servesc intereselor economiei in general, si nu celor ale investitorilor individuali.

Intr-o nota de la inceputul acestei luni, O'Neill a spus ca investitorii trebuie sa se obisnuiasca cu o "noua" China, in care rata de crestere relativ mai mica, de 7-8%, va fi noua normalitate. El a adaugat ca principalul motor de crestere economica poate fi consumul din China, si nu exporturile sau investitiile dirijate de stat.

Intr-o nota publicata joi, Goldman Sachs mentioneaza ca se asteapta la o crestere mai redusa a pietelor emergente globale si sub nivelul previzionat pentru BRIC in 2012.

De asemenea, banca spune si ca se asteapta la o crestere mai slaba pentru Brazilia, India si China in 2012, reducandu-si prognozele si pentru 2013.