Conform unui studiu, realizat de institutia financiara UBS, Oslo, Zurich si Tokyo sunt cele mai scumpe orase din lume. Studiul a fost facut examinand puterea de cumparare a salariilor in 72 de orase din lume pentru un cos de consum format din 122 de bunuri si servicii.

Citeste in atasament studiul UBS integral

Tokyo a urcat in acest an pe locul trei, depasind orasul elvetian Geneva, care a coborat pe patru. Acestea sunt urmate de alte doua orase la fel de recunoscute pentru nivelul ridicat al costurilor, Copenhaga si New York.

UBS mai mentioneaza ca, daca in cosul de consum se includ si costul cu chiriile, clasamentul se modifica, primele locuri fiind ocupate de New York, Hong Kong si Dubai.

Totodata, Londra a revenit printre cele mai scumpe 10 orase, urcand de pe locul 15 ocupat anul trecut.

Cheltuielile lunare cu bunurile si serviciile pentru o familie medie a fost de 4.569 dolari americani in capitala Norvegiei, 4.334 dolari americani in Zurich si 4.195 in Geneva. Media globala a fost de 2.686 dolari, scrie Swissinfo, citand acelasi studiu.

Cele mai reduse niveluri ale preturilor sunt intalnite in Bucuresti, Mumbai si Delhi.

UBS a adaugat ca nivelurile preturilor sunt de asemenea accentuate de modificarile cursurilor de schimb in unele cazuri. De exemplu, preturile din Sydney si Auckland au crescut brusc fata de 2009, partial din cauza aprecierii dolarului australian si dolarului neozeelandez (Kiwi).

Publicatia citata scrie ca exista insa si o parte plina a paharului - cel putin pentru cei care traiesc in Zurich, Sydney si Luxemburg. Puterea de cumparare, calculata pe baza salariilor orare, este cea mai ridicata in Zurich - ramanand la acelasi nivel din 2011.

UBS explica ce inseamna acest lucru in practica: chiar daca angajatii din Zurich trebuie sa munceasca 22 de ore pentru a castiga suficient pentru a cumpara un iPhone, cei din Manila (Filipine) trebuie sa munceasca de 20 de ori mai mult pentru a fi capabili sa cumpere gadget-ul.

In mod similar, in Tokyo, lucratorii trebuie sa munceasca doar 9 minute pentru a cumpara un Big Mac, comparativ cu 81 de minute pentru muncitorii din Nairobi.

Nairobi, Manila si Jakarta sunt orasele clasate pe ultimele locuri in topul puterii de cumparare la nivel global.

Totusi, nu este o surpriza ca veniturile cele mai ridicate sunt incasate de lucratorii din Zurich, Geneva si Copenhaga, in timp ce in Delhi si Mumbai muncitorii au cele mai mici castiguri, doar 6% din salariul mediu castigat in Zurich.

Studiul realizat de UBS pare de asemenea sa confirme si un cliseu cu privire la cei care lucreaza cel mai putin: "De cele mai putine ore de munca si de cele mai multe zile platite de concediu se bucura muncitorii din Europa Occidentala".

Parisul, Lyon si Copenhaga sunt orasele cu cele mai putine ore de munca. In acelasi timp, cele mai multe ore sunt lucrate de oamenii din Asia, Africa, Orientul Mijlociu si America de Sud, mai mult de 2.000 de ore pe an.

In Mexico City, muncitorii primesc cele mai putine zile de concediu platit dintre toate orasele chestionate, cu o medie de sase zile de concediu pe an, chiar daca in orase ca Sao Paulo sau Rio de Janeiro numarul acestor zile este mult mai mare, cu o medie de 30 de zile concediu.