Ministrul polonez al Finantelor, Jacek Rostowski, a respins sambata formula de supervizare bancara propusa de Comisia Europeana, scrie agentia poloneza PAP, citata de AFP.

EuroFoto: Reuters

"La ora actuala, propunerea Comisiei Europene nu ne intereseaza absolut deloc. Nu putem participa la o institutie in care nu dispunem de drept de vot, fiind insa supusi deciziilor acesteia. Nu se pune problema", a declarat Rostowski.

Proiectul Comisiei Europene prevede ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze cele aproximativ 6.000 de banci din zona euro, suscitand dezbateri aprinse sambata intre ministrii de finante, reuniti la Cipru.

Unul dintre punctele de divergenta este legat modul in care vor conlucra cele 17 state membre ale zonei euro cu restul de zece tari membre ale Uniunii Europene si care, in virtutea proiectului actual, nu vor avea drept de vot in viitorul consiliul de supervizare al BCE.

Si ministrul suedez de Finante a formulat obiectii similare sambata, afirmand ca formula actuala a proiectului este "total inacceptabila".

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca Romania nu are "niciun motiv" sa fie "impotriva uniunii bancare", care "va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai".

El a precizat ulterior ca optiunea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este ca Romania sa fie in "interiorul" Uniunii Bancare.