Secretarul de stat roman Claudiu Doltu a sustinut la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Nicosia, ca uniunea bancara europeana ar trebui sa ia in considerare drepturile si obligatiile tuturor tarilor din Uniunea Europeana fara discriminare intre bancile din tarile care nu sunt inca in zona euro si cele din tarile zonei euro. Argumentul principal al lui Doltu a fost acela ca un asemenea sistem de supraveghere va avea impact asupra tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene.

In cadrul discutiilor purtate la Consiliul Ecofin de la Nicosia, subiectul uniunii bancare a fost abordat din mai multe perspective - de la problema hazardului moral, pana la rolurile care vor reveni autoritatilor nationale de supraveghere bancara, in conditiile in care va exista o singura autoritate de supraveghere la nivelul UE.

Doltu a participat la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Nicosia, unde membrii Consiliului au purtat discutii cu privire la noua constructie europeana privind uniunea bancara.

In multe tari din Uniunea Europeana, dar si la nivelul Comisiei Europene, solutia unei uniuni bancare este considerata un raspuns necesar pentru reducerea incertitudinilor care intretin turbulentele din ultimii ani, dar si ca factor contributor la reducerea vulnerabilitatilor fiscale.

In constructia uniunii bancare sunt prevazuti 4 piloni:

1) supravegherea institutiilor financiare;

2) asigurarea depozitelor bancare;

3) rezolvarea problemelor bancilor care falimenteaza si a crizelor bancare sistemice;

4) asigurarea resurselor fiscale necesare.

Ministrul polonez al Finantelor, Jacek Rostowski, a respins sambata formula de supervizare bancara propusa de Comisia Europeana, scrie agentia poloneza PAP, citata de AFP.

"La ora actuala, propunerea Comisiei Europene nu ne intereseaza absolut deloc. Nu putem participa la o institutie in care nu dispunem de drept de vot, fiind insa supusi deciziilor acesteia. Nu se pune problema", a declarat Rostowski.

Proiectul Comisiei Europene prevede ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze cele aproximativ 6.000 de banci din zona euro, suscitand dezbateri aprinse sambata intre ministrii de finante, reuniti la Cipru.

Unul dintre punctele de divergenta este legat modul in care vor conlucra cele 17 state membre ale zonei euro cu restul de zece tari membre ale Uniunii Europene si care, in virtutea proiectului actual, nu vor avea drept de vot in viitorul consiliul de supervizare al BCE.

Si ministrul suedez de Finante a formulat obiectii similare sambata, afirmand ca formula actuala a proiectului este "total inacceptabila".

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca Romania nu are "niciun motiv" sa fie "impotriva uniunii bancare", care "va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai".

El a precizat ulterior ca optiunea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este ca Romania sa fie in "interiorul" Uniunii Bancare.