Gradul mare de indatorare, in special in valuta, reprezinta vulnerabilitatea principala a sectorului populatiei. Capacitatea acestui sector de a-si rambursa serviciul datoriei a continuat sa se reduca, dar intr-un ritm mai lent, iar perspectivele sunt mixte, se arata in Raportul asupra Stabilitatii al Bancii Nationale, publicat marti de banca centrala.

Sectorul bancar detine rezerve prudentiale adecvate pentru acoperirea riscurilor din creditarea populatiei, iar nevoia pastrarii acestei protectii solicita mentinerea cadrului prudential la niveluri corespunzatoare, precizeaza BNR.

Obtinerea unui echilibru pe monede al creditarii noi ramane un obiectiv in sprijinul caruia se vor implementa noi prevederi vizand creditarea responsabila, in linie cu recomandarile Comitetului European de Risc Sistemic privind creditarea in valuta, pe langa cele adoptate de BNR in cursul anului 2011.

Indatorare

  • numarul persoanelor indatorate la banci si IFN este de 4,35 milioane (iunie 2012), reprezentand 43 la suta din populatia activa,
  • durata medie a creditului este de 22 de ani pentru expunerile garantate cu ipoteci, respectiv de 7 ani pentru cele de consum negarantate cu ipoteci
  • valoarea indatorarii de la banci si IFN autohtone (incluzand si creditele externalizate) este de 116,5 miliarde lei (iunie 2012, in crestere de la 115,2 miliarde lei in decembrie 2010).
  • Ponderea mare a datoriilor in valuta (68 la suta, iunie 2012) amplifica vulnerabilitatea gradului de indatorare.
  • Creditele imobiliare si cele de consum garantate cu ipoteci sunt acordate in proportie covarsitoare in valuta (95,5 la suta credite imobiliare si 91 la suta pentru cele de consum garantate cu ipoteci, banci si IFN, iunie 2012).
  • Fluxul creditelor nou acordate de banci este in continuare predominant in valuta (56 la suta, in intervalul ianuarie 2011 - iulie 2012).
  • Programul "Prima casa" a contribuit semnificativ la aceasta evolutie, 53 la suta din creditele imobiliare fiind acordate in 2011 si in primul semestru din 2012 prin acest program. Aceste credite sunt denominate aproape exclusiv in valuta (99 la suta).
  • Populatia ramane expusa considerabil riscului valutar, iar manifestarea riscurilor s-a  ranspus in rate superioare de neperformanta pentru creditele in valuta comparativ cu cele denominate in lei
  • Imbunatatirea politicilor de risc in privinta tuturor creditelor in valuta devine in acest context o cale de diminuare a riscurilor viitoare.
  • Persoanele cu venituri sub valoarea medie a salariului net pe economie au un grad ridicat de indatorare si o capacitate mai redusa de rambursare a datoriilor, astfel ca potentialul de economisire al acestei categorii este mai scazut, conducand cel mai probabil la o pozitie mai ridicata de debitor net la nivel individual.

Economisire

Perspectivele sunt favorabile continuarii procesului de economisire. Factorii care pledeaza in aceasta directie sunt:

  • mentinerea motivatiei de precautie, avand in vedere reverberatiile crizei financiare pe plan international;
  • inasprirea standardelor de creditare ale bancilor care solicita un avans superior pentru acordarea creditelor 
  • asteptarile populatiei de imbunatatire a situatiei financiare, contrabalansate de nivelul inca relativ ridicat al ratei somajului si de nevoia constituirii de rezerve pentru asigurarea serviciului datoriei deja contractate fata de institutiile de credit.

Economisirea are un caracter eterogen in functie de venit, fiind cel mai probabil concentrata la nivelul populatiei cu venituri mai ridicate (persoanele cu venituri sub medie declara o intentie mai slaba de a economisi in urmatorul an, dar si o gestionare mai dificila a situatiei financiare).

Majorarea economisirii bancare a avut efecte favorabile asupra avutiei nete a populatiei din cel putin doua perspective:

  • cresterea depozitelor bancare, alaturi de majorarea detinerilor de numerar si titluri de stat, a imbunatatit lichiditatea si a redus riscul activelor financiare ale populatiei, similar tendintei observate la nivelul UE
  • majorarea depozitelor bancare a contrabalansat in parte efectul negativ asupra avutiei nete a populatiei generat de scaderea valorii activelor imobiliare (avutia neta a scazut cu 6,4 la suta in anul 2011