Marie-Jeanne derula pana nu demult un proiect in cadrul POSDRU prin care lua elevi de la colegii tehnice pe care ii ducea cu microbuzul la ateliere pe care le inchiria si unde ii specializa in diverse meserii. Pana acum a sprijinit peste 3000 de elevi si mai avea 900 de specializat, cand a suspendat programul. Statul nu si-a mai platit partea la care se angajase, drept pentru care Marie-Jeanne e la limita insolventei. "Proprietarii atelierelor au pus lacatul pe ele din cauza neplatii chiriei si ne-au sechestrat si bunurile pana la plata datoriilor. Degeaba am trimis memorii si solicitari, nu raspunde nimeni la ele". In total, Guvernul are datorii (la programele derulate prin POSDRU) de circa 200 de milioane de euro, bani pe care nu se stie cand ii va achita, spune Dan Barna (Structural Consulting Group). Intre timp, cei care si-au asumat derularea unor asemenea programe dau faliment pe capete. Cazul lui Calin Pop e si mai dramatic.

"Am cereri de rambursare depusa care au intarzieri la plata de peste 580 de zile. In total, Statul are sa-mi

Datoriile pe care le are Statul la cei circa 150 de semnatari ai scrisorii deschise sunt de 79,29 milioane de lei, adica o medie de 532.000 lei/organizatie

plateasca circa 10 milioane de lei. Ca sa pot sustine proiectele in care sunt implicat, am vandut doua cladiri si am renuntat si la birouri tot prin vanzare. Din cele doua fabrici in care lucrau tineri cu handicap-oameni in carucioare mai exact- una am inchis-o iar cealalta probabil ca va avea aceeasi soarta", explica Calin Pop.

Circa 150 de manageri de proiect au trimis miercuri o scrisoare deschisa premierului, ministrului de finante, ministrului Afacerilor Europene si celui al Muncii, in care avertizeaza ca intarzierile la plata aduc firmele sau fundatiile care deruleaza aceste proiecte in faliment sau insolventa.

Amanarea reluarii platilor afecteaza:

  • 65.000 de someri
  • 6.500 de unitati scolare
  • 70 de universitati
  • 150.000 de studenti

se arata in scrisoarea deschisa. "Aproape ca nu exista proiect care sa nu inregistreze in acest moment dificultati financiare", mai spun semnatarii scrisorii.

"Am facut credite la banci pentru a putea continua finantarea programelor, sperand ca intr-o luna, doua sau in 6 luni Statul sa isi achite datoria iar noi sa stingem imprumutul bancar. Acum suntem in executare silita din

Aproape jumatate dintre semnatari isi asteapta banii de peste o jumatate de an, campionul restantelor fiind Calin Pop cu 580 de zile

aceasta cauza. Am ajuns ca in loc sa invatam cum sa iasa din somaj, sa generam noi insine someri. 80 la suta dintre angajatii nostri sunt in somaj acum", spune managerul unui alt proiect in care sunt implicati 8000 de persoane in grupul tinta.

  • Solutiile ministrului Orban

Referitor la POSDRU, ministrull a sustinut miercuri ca singura solutie pentru asigurarea platilor interne catre beneficiari este transferul de bani de la bugetul de stat catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

'

94% dintre semnatarii scrisorii deschise au facut credite in contul proiectelor europene derulate

Singura solutie este sa se identifice sume de bani care sa fie transferate Ministerului Muncii si Ministerului Educatiei si sa fie facute platile interne catre beneficiari. Eu sper sa fie identificate solutii', a afirmat Orban, citat de Agerpres

In prezent, POSDRU, gestionat de Ministerul Muncii, se afla in procedura de pre-suspendare, la Comisia Europeana, insa ministrul Afacerilor Europene a sustinut ca exista posibilitatea evitarii suspendarii programului.

'In aceste zile, incepand de luni si pana astazi, exista o misiune a Comisiei Europene, asa numita de fact finding, de identificare a faptelor, a evolutiilor la nivelul tarii in ceea ce priveste POSDRU. In functie de rezultatele acestei misiuni s-ar putea sa putem evita suspendarea programului POSDRU, dar ramane de vazut care ar fi planificata pentru 6 octombrie. Exista anumite sanse sa se evite, dar nu este foarte clar momentul in care pana la urma intreaga procedura de presuspendare va fi ridicata', a explicat Orban.

Referitor la celelalte patru programe cu probleme, ministrul a precizat ca partea romana se asteapta 'la o decizie diferentiata'.

'Nu cred ca mai exista ideea sau riscul de suspendare a tuturor programelor operationale, mai degraba daca va exista o asemenea chestiune se va pune de la program la program sau nici macar asa, ci de la axa prioritara la axa', a mentionat Leonard Orban.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a participat, miercuri, la dezbaterea 'Uniunea Europeana la rascruce?', organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania