17:35 Guvernul suedez si-a prezentat joi, in fata parlamentului, bugetul pentru anul 2013.Intr-o perioada in care majoritatea tarilor europene sunt sub logica planurilor de austeritate, tara scandinava, membra a Uniunii Europene (UE) fara a adopta insa moneda euro, urmareste sa isi relanseze economia,

13:05 Activitatea firmelor din zona euro a suferit in septembrie cea mai mare rata de contractie inregistrata dupa iunie 2009, arata un sondaj Markit publicat joi si citat de BBC.

Indicele compozit Markit privind achizitiile managerilor (PMI) din zona euro a scazut la 45,9 puncte in septembrie, de la 46,3 inregistrat in august, ajungand la cel mai redus nivel al sau din ultimele 39 de luni.

Cifra compozita combina activitatea din sectorul manufacturier si servicii, iar o valoare a indicelui sub 50 de puncte indica o scadere. Markit a precizat ca rezultatele arata faptul ca zona euro reintra in recesiue.

Indiclele PMI privind activitatea din sectorul serviciilor a scazut de la 47,2 la 46, insa indicele PMI din sectorul manufacturier a crescut de la 44,4 in august la 45,5 puncte.

"PMI este consistent cu o contractie a PIB-ului de 0,6% in trimestrul trei al anului si trimite regiunea intr-o recesiune tehnica", a afirmat Chris Williamson, economist sef al Markit.

Cu toate acestea, chiar daca exista o prabusire a productiei si a noilor comenzi in zona euro ca intreg, rata de declin a Germaniei a incetinit "substantial".

Pe de alta parte, in China, indicele PMI pentru sectorul manufacturier arata o alta scadere a productiei in septembrie, pentru a 11 luna consecutiv. Acesta s-a redus de la nivelul de 47,6 puncte, in august, la 47,8 puncte in septembrie.

12:12 Spania a imprumutat joi 4,799 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni, inregistrand o scadere semnificativa a ratelor de dobanda la titlurile cu maturitatea pe 10 ani, considerate ca un barometru al increderii investitorilor, informeaza AFP.

Astfel, tara, aflata sub presiunea pietelor si a mai multor parteneri europeni pentru a solicita un ajutor financiar global, a reusit sa vanda obligatiunile guvernamentale pe 10 ani la o rata medie a dobanzii de 5,666%, aproape cu 1% sub nivelul inregistrat la ultima emisiune similara, de 6,647%, pe 2 august.

10:48 Importurile si exporturile Japoniei au scazut in august, intensificand temerile cu privire la impactul pe care il are incetinirea activitatii globale asupra economiei tarii, informeaza BBC.

Astfel, exporturile s-au redus in august cu 5,8% in raport cu aceeasi luna a anului trecut, afectate de scaderea cererii din Uniunea Europeana si China.

In acelasi timp, importurile au scazut cu 5,4% fata de august 2011, indicand faptul ca si cererea interna continua sa ramana slaba.

Datele vin pe fondul temerilor ca, afectat de disputa teritoriala cu China (cel mai mare partener comercial al tarii), comertul exterior al Japoniei s-ar putea deteriora in continuare.

"Recuperarea in SUA ramane slaba, criza UE este departe de a fi incheiata si, in prezent, disputa cu China poate avea un impact negativ asupra exporturilor pe continent in viitorul apropiat", a declarat pe BBC Martin Schulz, de la Institutul de cercetare Fujitsu.

Acesta a adaugat si faptul ca reducerea cresterii exporturilor a fost cauzata de faptul ca multe firme si-au amanat planurile de investitii si extindere.

Cresterea economica din Japonia se bazeaza in principal pe exporturi, insa acest sector a fost afectat in ultimul timp de incetinirea cererii pe pietele sale cheie.

Transporturile catre UE au scazut in august pentru a 11 luna consecutiv, dupa ce criza datoriilor din regiune a afectat economiile importante din blocul comunitar.

Totodata, expansiunea economica a Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii si un motor important pentru cresterea Japoniei in ultimii ani, a incetinit, afectand si mai mult exporturile tarii. Transporturile catre China au scazut in 10 din ultimele 11 luni.

"Japonia este extrem de vulnerabila la incetinirea activitatii din China. Si incetinirea in China in sine este foarte serioasa", a declarat Dan Slater, de la Economist Corporate Network, in Tokyo.

10:32 ​Bursele europene au deschis in scadere, joi, dupa publicarea unor date slabe cu privire la economia Chinei, reafirmand ingrijorarile privind cresterea economica globala, relateaza Reuters.

Actiunile resurselor de baza au scazut dupa publicarea datelor privind productia din sectorul manufacturier in China, cel mai mare consumator la nivel global de metale, care a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 10 luni.

De asemenea, si bancile din zona euro au pierdut din valoare, actiunile acestora reducandu-se cu 1,2%, pe fondul deciziei Spaniei de a amana solicitarea unui ajutor financiar global, care ar permite astfel si interventia Bancii Centrale Europene pe piata de datorie pentru a reduce costurile ridicate de finantare ale tarii.

La ora 07:04 GMT, indicele FTSEurofirst 300 pan-european a inregistrat un declin de 0,5%, la 1.111,02 puncte.

In plus, la ora 07:02 GMT, indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scazut cu 0,8%, la 5.841,63 puncte, firmele din minerit si energie fiind principalii perdanti, dupa publicare datelor care arata ca activitatea sectorului manufacturier privat din China s-a contractat din nou in luna septembrie.

Scaderea acestuia a intarit temerile ca unele dintre cele mai mari companii britanice, producatoare de petrol si metale, s-ar putea confrunta cu un declin al cererii.

Potrivit AFP, bursa din Franckfurt a scazut cu 0,92% la deschiderea sedintei de tranzactionare de joi, investitorii asteptand emisiunea de obligatiuni guvernamentale spaniole din cursul zilei. Indicele DAX a ajuns la 7.322,62 puncte.

Pe de alta parte, in Asia, bursa din Tokyo a inchis sedinta joi cu recul de 1,57%, indicele Nikkei pierzand 145,23 puncte, la 9.086,98 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,9 miliarde de actiuni.