Pietele i-au dat dreptate lui Mario Draghi, care a promis pe 26 iulie ca va face "orice este necesar" pentru a salva moneda unica - de la minimele din iulie pana pe 17 septembrie (la inchidere), Euro a castigat 8,8% in fata dolarului american, arata o analiza a casei de brokeraj XTB Romania.

Presedintele BCE a primit insa ajutor din SUA, prin politica "neconventionala" a Federal Reserve de a tipari alte 40 de miliarde de dolari lunar cu scopul de inregistra o revenire a economiei, fapt care a condus deja la deprecieri ale dolarului american.

Promisiunea unor state aflate in dificultate de a cumpara titluri de datorie a produs deja efecte. Desi nu a cerut inca ajutor formal pentru finantele publice, Spania reuseste sa se imprumute mai ieftin, cu dobanzi care au coborat pana la 5,7% pentru imprumuturi pe 10 ani, conform referintei de pe piata secundara, fata de nivelul de 7,62% in varful crizei europene. Daca aceasta tendinta de ieftinire a costurilor de imprumut va continua, faza acuta a crizei datoriilor suverane europene se va incheia.

Europa merge spre o integrare si mai stransa, avand drept tinta o uniune monetara, bancara, fiscala si poate chiar politica, insa drumul nu va fi lipsit de peripetii. Supravegherea unitara a sectorului bancar si garantarea in comun a depozitelor sunt componente de baza ale uniunii bancare. Intalnirea EcoFin din 14-15 septembrie a reflectat insa divergente care trebuie depasite.

Germania, in interiorul zonei Euro si Suedia si Polonia, in afara ei, nu se "grabesc" sa treaca la o uniune bancara si exista interpretari diferite in privinta obiectivelor ce trebuie atinse. Un alt element de nesiguranta a fost reiterat: pentru a primi finantare europeana si pentru a beneficia de interventia masiva a BCE in piata de datorie, Spania trebuie sa accepte interferenta europeana in politicile fiscale proprii, decizii pentru care nu este inca pregatita.

Fluctuatiile din piete vor permite, temporar, chiar si in lunile urmatoare pozitionari speculative impotriva monedei unice. Cu toate acestea, perspectivele privind Euro sunt relativ optimiste: Euro, ancorat de sprijinul acordat obligatiunilor suverane spaniole si italiene, ar putea avansa pana la 1,35, pana la finalul anului, in fata dolarului american, afectat fiind de deciziile Federal Reserve.

Romania ar putea castiga de pe urma masurilor BCE si a planului de creare a unei uniuni bancare

Romania are de castigat de pe urma implicarii mai active a BCE si a planurilor pentru o uniune bancara. Evitarea unei contractii severe si punerea bazelor pentru o revenire a economiei in zona Euro, principalul nostru partener comercial, s-ar transmite in industrie si ulterior in serviciile romanesti.

Recuperarea increderii investitorilor in Europa si la nivel global ar permite, de asemenea, redeschiderea canalelor de finantare fara de care economia locala reuseste numai fluctuatii modeste in jurul liniei de crestere economica zero. Construirea increderii in sistemul financiar european printr-o uniune bancara va stimula cresterea economiei de care suntem puternic legati.

Exista insa si detalii care trebuie clarificate in legatura cu uniunea bancara, intre care modul in care vor fi tratate bancile din interiorul zonei Euro si cele din afara blocului monetar. Un acord intre actorii implicati care sa impinga inainte proiectul european si sa respecte drepturile statelor mici din afara uniunii monetare, dar in interiorul UE, reprezinta solutia optima pentru Romania.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj in Europa Centrala si de Est. Infiintata in 2002, in Polonia, compania are peste 20 de sucursale in Europa, Asia si America de Sud. In Romania, X-Trade Brokers Dom Maklerski SA Sucursala Bucuresti (XTB Romania) este activa pe piata din 2009.