Atat China cat si Uniunea Europeana (UE) sunt impotriva protectionismului comercial, a declarat joi premierul chinez Wen Jiabao dupa o reuniune la nivel inalt cu liderii europeni, informeaza Reuters.

China si Uniunea Europeana "urmeaza politici economice si comerciale libere si deschise, resping protectionismul comercial si lucreaza pentru progresul globalizarii economice", a afirmat Wen la o conferinta de afaceri pe marginea summitului UE-China.

De asemenea, el considera ca Europa este capabila sa isi rezolve criza datoriilor si ca Beijingul va continua sa investeasca in datoria guvernamentala a tarilor din Uniunea Europeana.

"Europa este pe calea ce buna in contracararea problemei datoriilor sale si ceea ce este esential acum este implementarea deplina a tuturor masurilor de politica", a precizat Wen.

La inceputul zilei Wen s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu presedintele Consiuliului European, Herman van Rompuy, cel care reprezinta guvernele nationale.

Liderii se intalnesc in contextul cresterii disputelor comerciale dintre China si UE.