Bancile cu capital olandez si portughez si-au marit cota de piata, celelalte si le-au vazut diminuate. La CDS-uri stam mai bine decat Ungaria dar mai rau decatCehia sau Polonia. Resursele atrase de la bancile mama au scazut, ceea ce nu era de mirare, in vreme ce volatilitatea cursului de schimb a crescut fata de acum un an si jumatate. Despre numarul de agentii la suta de mii de locuitori nu ne pronuntam din cauza Referendumului INS- datele nu sunt definitive si mai mult am incurca statisticile. In text o sa gasiti totusi un grafic orientativ despre acest subiect. Datele sunt obtinute de la BNR sau via Bloomberg si prelucrate la Banca Centrala (click pe grafice pentru a va aparea marite).

Mai intai despre resursele atrase (graficul de mai sus). Intre decembrie 2009 si decembrie 2010, suma atrasa a crescut. Apoi, cifra scade usor. Bancile austriece de pilda si-au redus expunerea, in 2011, cu peste 500 milioane de euro in Romania. Expunerea lor era de 9,552 miliarde euro la 31 decembrie 2010, fata de 9,035 miliarde euro la finele lui 2011, ceea ce inseamna o retragere de capital de 517 milioane de euro.

In total, reducerea expunerilor bancilor-mama in Romania este de 4 milioane de euro, cauzata, cel mai probabil, de majorarile de capital cerute de BNR in trimestrul III din 2011. "Totalul surselor atrase de sistemul bancar romanesc de la bancile-mama la data de 31 decembrie 2011 a fost de 18,934 miliarde euro, fata de 18,938 miliarde euro la aceeasi data din 2010", a explicat Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR.

Posibila retragere a finantarilor primite de bancile locale de la grupurile straine de care apartin a reprezentat una dintre temerile cele mai mari ale BNR. Au fost sesizate multiple cazuri in care banci-mama ale unor institutii de credit locale nu reinnoiesc linii de finantare ajunse la maturitate.

Marile banci europene au fost supuse unor presiuni mari de recapitalizare, iar piata romaneasca are o mare problema de atractivitate din cauza profilului de risc ridicat, cu o rata ridicata a creditelor neperformante si a cererii foarte slabe pentru credite noi. Pana la 30 iunie 2012, mai multe banci din Uniunea Europeana au fost obligate sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de 9%, masura impunand majorari de capital.

Prima jumatate a lui 2012, dar si ultimele luni, au aratat o tendinta de scadere a sumelor pastrate de straini in bancile locale, fenomen legat direct de asa-numitul proces de dezintermediere la care au recurs bancile europene pentru reducerea necesarului de capital.

Reducerea expunerii pe Romania nu inseamna doar ca bancile au iesit din tara cu banii ci si ca datoria Romaniei pe termen scurt s-a redus. "Ar trebui sa avem o discutie si o explicatie ca acest lucru sa nu fie inteles negativ: au plecat bancile cu banii. Nu, s-a redus expunerea fata de Romania, deci s-a redus si datoria pe termen scurt", a precizat Guvernatorul Isarescu legat de acest subiect.

Legat de finantarile din afara si de capacitatea de a se reinventa pe piata, bancile si-au vazut schimbate si cotele de piata. Desi in titlu scrie ca afisam cota de piata pe scala din dreapta, pentru usurinta am trecut-o desupra barelor din grafic. Prea multe nu avem ce comenta, dar daca faceti un grafic care sa lege reducerea expunerilor pe Romania si a cotei de piata veti vedea elasticitatea ridicata a acestui indicator din urma.

Sa trecem la CDS-uri. Credit Default Swap-uri, cum se mai numesc ele. Le aveti mai josS

CDS (Credit Default Swap) este pretul asigurarii pe care o tara il plateste pentru cazul in care inceteaza platile externe. Fiecare 100 de puncte de baza inseamna 1 punct procentual care se adauga la dobanda. Vedeti si puteti face legatura dintre scandalurile politice si modul in care a evoluat CDS-ul Romaniei. Fara prea multe alte comentarii.

Mai sus aveti indicatorul de care va povesteam in primele randuri. Agentii la suta de mii de locuitori. E mai putin relevant din cauza datelor de la Recensamant, dar va puteti face o imagine cam pe unde ne situam fata de restul Uniunii Europene.Departe. Acest indicator reflecta si usurinta relatiei client-banca. Intrucat in perioada urmatoare e de asteptat sa se inchida si alte agentii bancare, indicatorul s-ar putea diminua.

Urmeaza volatilitatea leului

Aici, lucrurile au fost cel mai bine tinute in frau de catre BNR prin interventii si alte asemenea operatiuni. Am avut un maxim in noiembrie si apoi un salt in iunie 2012. Daca am "trage"acest grafic pe 10 ani, ati vedea ca aceasta volatilitate urca. Isarescu spune de cate ori are ocazia ca BNR se uita cu mare atentie si la cursul de schimb real efectiv. "Nu numai la cel nominal, ci si la cel calculat cu rata inflatiei. Si de asemenea nu numai la euro ci si la dolar. 20-30% din comertul exterior se face totusi in dolari", a mai adaugat Isarescu.

Volatilitate excesiva nu face bine, in conditiile in care variatiile se transpun cu precadere in cresterea preturilor, si mai putin in scaderea lor, explicxase anterior Isarescu. "Volatilitatea excesiva nu ne face bine. O volatilitate mai mica poate face bine economiei. O volatilitate rezonabila a cursului de schimb este benefica. Nu ne intereseaza modificarea cursului cu 2-3 procente", a conchis Guvernatorul. In grafic se vede cat e peste acele 2-3 procente.

Ultimul grafic e legat de exporturile romanesti. Cum au evoluat ele din punct de vedere al valorii adaugate incorporate:

Grupa High-Tech este sustinuta de majorarea exporturilor de calculatoare si produse electronice si optice si a celor de produse farmaceutice de baza si preparate farmaceutice. Medium-high-tech-ul este sustinut in anul 2012, in principal, de subsectorul - autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci si de industria prelucratoare. Low tech-ul e reprezentat de exporturile de alimente si textle. Din pacate, exportam tot mai putine produse cu valoare adaugata ridicata.

Vineri vom publica o analiza legata de creditarea bancara, gradul de indatorare si de suportabilitate a populatiei si de cine si cu cat s-ar mai putea imprumuta de la banci in tara noastra.