17:11 Bursa din New York a deschis sedinta de vineri in crestere, sprijinita de progresul in ceea ce priveste discutiile asupra planului de salvare global destinat Spaniei si de lansarea iPhone 5 din partea Apple, informeaza AFP.

Indicele Dow Jones a crescut cu 0,03% in deschidere, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie a castigat 0,61%.

Wall Street a terminat sedinta de joi fara directie, pe fondul incertitudinilor privind cresterea economiei mondiale: indicele Dow Jones Industrial crescuse cu 0,14%, la 13.493,93 puncte, in timp ce Nasdaq a scazut cu 0,21%, la 3.175,96 puncte.

Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,35%, la 1.465,34 puncte.

Nasdaq a profitat de evolutia buna a titlurilor Apple, care a lansat noua versiune a iPhone. Actiunile grupului s-au apreciat cu 0,66%, o actiune ajungand la un nivel de 703,33 dolari.

14:44Fondul Monetar International (FMI) considera ca acordarea unui ajutor suplimentar Greciei este acum responsabilitatea exclusiva a Uniunii Europene (UE) si sustine in acest caz o restructurare a datoriei grecesti detinute de Banca Centrala Europeana (BCE), a declarat reprezentantul Greciei la Fond, Thanos Catsambas, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul grec Kathimerini.

12:38 Comertul mondial va creste cu doar 2,5% in acest an, nivel sub media de crestere din ultimii 20 de ani, fiind afectat de situatia economica din Europa, a anuntat vineri Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), citata de Reuters.

Estimarea pentru anul 2012 a fost revizuita in scadere de OMC, de la rata anterioara de 3,7%, comunicata in aprilie.

De asemenea, organizatia internationala prognozeaza o crestere de 4,5% a comertului global in 2013, cifra fiind redusa de la valoarea de 5,6% precizata in aprilie.

11:56 Autoritatile europene pregatesc in secret un nou program de salvare a Spaniei si achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale din partea Bancii Centrale Europene (BCE), ajutand Madridul sa construiasca un program de reforme economice. Programul ar urma sa fie anuntat saptamana viitoare.

10:53 Fondul Monetar International (FMI) a redus perspectiva de crestere economica a Coreei de Sud, invocand riscurile privind o continuare a intensificarii crizei din zona euro, scrie BBC.

Fondul spune ca se asteapta ca economia Coreei de Sud sa aiba o crestere de 3% in 2012, in scadere fata de prognoza initiala de 3,2%, anuntata in iunie.

Criza din zona euro a redus cererea in regiune si a afectat exporturile statului asiatic, acestea reprezentand in jur de 50% din PIB.

"In eventualitatea unui scenariu de scadere semnificativa, economia are suficient spatiu pentru a raspunde, in special pe latura fiscala", a precizat FMI intr-un raport referitor la economia Asiei.

Conform datelor publicate la inceputul acestei luni, economia Coreei de Sud a crescut mai putin decat prognozele in trimestrul doi al anului, afectata de o incetinire a exporturilor si investitiilor. Acest lucru a facut ca autoritatile sa anunte doua planuri de stimulare pentru a sprijini cererea interna.

Primul pachet, in valoare de 5,2 miliarde de dolari, include facilitati fiscale pentru veniturile personale si pentru achizitiile de case si automobile.

De asemenea, banca centrala a tarii a spus ca va injecta 1,3 miliarde de dolari in sistemul bancar, bani ce pot fi folositi pentru a furniza imprumuturi la rate reduse ale dobanzii catre micile intreprinderi.

FMI a afirmat ca banca are spatiu pentru a diminua ratele de dobanda in incercarea de a stimula cererea, daca problemele globale continua sa afecteaze cresterea economica.

Pentru anul 2013 FMI prognozeaza ca PIB-ul tarii va creste cu 4% in 2013.

10:30 Actiunile europene au crescut in deschiderea sedintelor, vineri, pe fondul speculatiilor ca Spania poate solicita in curand un ajutor financiar global si optimismului ca actiunea bancii centrale va revigora cresterea economica, informeaza Reuters.

La ora 07:04 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene s-a majorat cu 0,5%, la 1.120,23 puncte, dupa ce joi scazuse cu 0,1%. Indicele a castigat mai mult de 9 procente pe parcursul ultimelor doua luni, sustinut de planul Bancii Centrale Europene de a achizitiona titluri guvernamentale pentru a reduce costurile de finantare ale tarilor fragile din zona euro, precum si de masurile de stimulare anuntate de Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite ale Americii.

Indicele IBEX al bursei din Madrid a crescut cu 0,6%. Surse au declarat pentru Reuters ca tara ia in considerare inghetarea pensiilor si accelerarea planului de crestere a varstei de pensionare, in contextul in care aceasta ar trebui sa isi diminueze cheltuielile bugetare pentru a intruni conditiile unui potential ajutor financiar international.

Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a crescut cu 0,5%, sau 30,56 puncte, la 5.885,2 puncte, dupa ce joi pierduse 0,6%. Sectorul de minerit a castigat 1,1% inversand trendul din sedinta anterioara, pe fondul sperantelor ca economiile importante la nivel global vor continua sa ia masuri de stimulare care pot sustine cererea pentru metale.

Bursa de la Paris a deschis in usoara crestere, vineri, la ora 07:01 GMT, indicele CAC 40 majorandu-se cu 0,53%, la 3.528,33 puncte. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a crescut cu 0,3%, la 7.414,32 puncte.

In Asia, bursa din Tokyo a inchis vineri cu o crestere de 0,25%, piata aratandu-se prudenta din cauza tensiunilor chino-japoneze. Indicele Nikkei a castigat 23,02 puncte, ajungand la un nivel de 9.110 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,61 miliarde de actiuni.