In ciuda a doua razboaie mondiale si a unor monstri precum Hitler, Stalin, Mao sau Pol Pot, populatia globului a crescut in ultimii 100 de ani de la 1 miliard la 7 miliarde. Aceasta crestere, precum si cresterea de la 1 milion la un miliard, au fost posibile datorita inovatiilor din agricultura, din medicina, din transport, s.a.m.d. Un automobil parcurge acum cu 1 litru de benzina o distanta de doua ori mai mare decat acum 50 de ani. In urma cu 20 de ani aveam videouri, casete video sau audio; inca mai citim carti si ziare care umplu biblioteci; toate acestea incap azi intr-un aparat pe care il poti pune in buzunar, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.ro

Emil StoicaFoto: Hotnews

Inovatiile din IT, inclusiv e-mailul sau Excelul, telefonia mobila, au revolutionat procesele firmelor si autoritatilor publice, au crescut viteza cu care se iau decizii, au crescut productivitatea.

Acum 15 ani aveam doar 4-5 posturi TV, azi avem acces la sute.

Au aparaut supermarketurile, in loc sa mergi la 10 magazine, mergi direct doar la unul. La supermarketuri au aparut case automate, nu mai trebuie sa stai la coada.

Toate aceste inovatii ne ajuta sa economisim timp. Atat timp liber, cat si timpul in care lucram la servici. Am devenit din ce in ce mai productivi.

  • 2. CE ESTE PIB si cum se calculeaza el.

Incepand cu 1979 si continuand cu 1989, au inceput sa cada bariere. Tehnologiile trec mai usor dintr-o tara in alta. Japonia, Coreea de Sud si, acum China, au invatat destul de repede cum se produce otel in mod industrial, cum sa faci un automobil, cum sa asamblezi un iphone. Cresterea de productivitate in aceste tari a fost mult mai rapida decat in tarile de unde au fost importate tehnologiile.

Alan Greenspan, analizand seriile statistice disponibile in SUA (adica in ultimii 150 de ani), a observat ca in SUA, ca economie avansata, productivitatea pe lucrator creste in medie cu 2% pe an. Aceasta este media istorica, uneori mai rapid, alteori mai incet, uneori chiar a dat inapoi.

In ultimii 4 ani, in SUA sau in Marea Britanie, sute de mii de locuri de munca bine remunerate (asadar extrem de productive) au disparut, de exemplu din sectorul financiar. In Marea Britanie exista un paradox si anume ca, desi numarul net de lucratori a scazut, PIB-ul (care este dat de numarul de lucratori deinmultit cu productivitatea pe lucrator) a scazut. Explicatia nu poate fi decat ca noii lucratori au o productivitate net inferioara locurilor de munca ce au disparut. Sau poate ca desi numarul de lucratori este acelasi, productiviatea lor a scazut pentru ca poate numarul de ore lucrate pe zi a scazut.

  • 3. LENEA, inclusiv cea intelectuala si democratia

Bismark a inventat sistemul de pensii, statul german acordand o pensie de stat tuturor celor ce implineau varsta de 70 de ani. De atunci si pana in zilele noastre, speranta de viata la nastere a crescut, datorita alimentatiei superioare, datorita conditiilor de munca mai usoare si datorita inovatiilor din medicina. Cu toate astea, varsta de pensionare a scazut constant pana acum un an – doi.

In urma cu 150 de ani se lucra 6 zile pe saptmana, cate 10-14 ore pe zi, in conditii grele, fara norme de protectie a muncii, nu exista concediu de odihna. Azi, in Franta (poate exagerez) sunt 5-7 saptamani de concediu pe an, si 35 de ore de lucru pe saptamana. Cu toate astea, angajatii, cu precadere cei de la stat, tot fac greve.

Milioane de oameni, in special in occidentul Europei, traiesc din beneficii sociale, somajul in randul tinerilor spanioli atinge 50%. Acestia prefera sa nu munceasca caci exista destui lideri populisti care ii mint, spunandu-le sa nu-si faca griji. In acelasi timp, milioane de imigranti reusesc sa-si gaseasca de lucru.

  • 4. PENSIILE

La fel au fost si sunt inca mintiti pensionarii. Atat cei prezenti cat, mai ales, cei viitori. Statul obliga oamenii sa contribuie la pensie, de fapt nu este o contributie care merge intr-un cont bancar gestionat de stat si care va fi distribuit la pensie. Nu. Banii merg la pensionarii de azi. Poti prevedea destul de clar ca vom avea alternanta la guvernare pe motiv ca niciun guvern nu este suficient de onest sa explice deficitul din sistemul de pensii. Iar pensionarii si viitorii pensionari prefera sa nu auda atunci cand oameni responsabili sustin ca sistemul nu este sustenabil. Pe ei nu-i intereseaza. Nu-i intereseaza nici cum functioneaza, cum se finantateaza. Ei dau dovada de o “lene intelectuala”. Iar politicienii, populisti, promit. Promisiunile sunt, evident, goale. Nu exista fond de pensii. Din cauza asta vor genera suparare mare in randul pensionarilor si vom avea alternanta la guvernare destul de des.

Ca fapt divers, pensia medie in China este de 18 dolari pe luna. In China insa nu avem democratie.

  • 5. Nu este vina democratiei.

Vina este a majoritatii populatiei care este prea lenesa sa caute argumentul responsabil si gasesc tot timpul un populist de serviciu. Este o democratie prost inteleasa. Este ca acei copii care primesc tema de vacanta. Tema poate fi facuta oricand, poate fi facuta la inceputul vacantei, poate fi facuta cate o ora in fiecare zi de vacanta. Insa majoritatea copiilor bat mingea pe strada toata vara si isi fac tema doar cu cateva zile inainte de inceperea scolii. Sunt insa multi elevi, precum grecii, care nu isi fac temele nici dupa ce incepe scoala.

Din cauza asta copiii nu au drept de vot. Dar noi care ne consideram maturi si cu drept de vot, ne comportam altfel? Avem noi etica muncii? Avem noi capacitatea de a judeca argumentele rationale si sa nu mai punem populisti mincinosi sa ne conduca, sa ne amageasca si sa ne “dezamageasca”?

  • 6. Datoriie suverane si criza economica.

Datoriile statelor au fost facute de catre acesti populisti pentru poporul complice. Insa banii luati cu imprumut trebuiesc rambursati. Iar aici lenesii agita din nou steagul democratiei spunand ca nu mai vor sa-si plateasca datoriile, ca este dreptul lor democratic sa voteze (direct sau indirect) neplata datoriilor. Victime colaterale: bancherii care sunt demonizati. Insa ce uita liderii populisti sa-i spuna poporului complice este ca bancherii sunt doar niste intermediari, ca banii imprumutati sunt de la oameni care au muncit si au economist pentru zile mai rele.

Evident, cei care au economisit nu mai vor sa-i imrpumute pe lenesi.

Si din cauza asta a aparut asa numita “criza” si anume ca lenesii, atat cei care nu vor sa munceasca, dar si cei carora, asteptand o pensie, le e lene sa gandeasca, ei bine ei nu vor mai primi bani. Ei vor fi deceptionati, saracii…

Desigur, singura solutie este ca lensii sa se apuce sa munceasca iar, cei care asteapta o pensi sa-i ceara guvernului sa arate cum economiseste pentru pensia lor. De multe ori, poporul ia o ruta mai usoara, desi la fel de rea: incepe sa tipareasca bani care, evident, nu au aceeasi valoare. Dar pe hartie scrie tot 100.

7. CRIZA nu exista. Exista doar lene, “criza” este un cuvant de lenesi inventata.

Citeste si blogul Jeopardy.ro