16:43 Bursa din New York a deschis luni in scadere, investitorii si traderii aratandu-se prudenti in fata situatiei economice mondiale si ingrijorati cu privire la capacitatea Europei de a rezolva criza financiara, informeaza AFP.

Indicele Dow Jones Industrial a scazut in deschidere cu 0,13%, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie s-a redus 0,85%.

Wall Street-ul a inchis sedinta de vineri fara directie, indicele Dow Jones inregistrand un declin de 0,13%, la 13.579,47 puncte, iar Nasdaq s-a majorat cu 0,13%, la 3.179,96 puncte.

16:34 Primul ministru portughez, Pedro Passos Coelho, a declarat luni ca guvernul cauta masuri economice noi pentru a le inlocui pe cele care au provocat protestele de pe parcursul weekendului trecut, masuri ce ar trebui sa fie aprobate si de creditorii internationali ai tarii, scrie AFP.

Sunt dispus sa gasesc alternative la masurile contestate, insa, inevitabil, acestea trebuie sa fie acceptate de BCE, FMI si UE, a declarat Passos Coelho, cu ocazia unei intalniri cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor.

Guvernul, care trebuie sa isi reduca deficitele, a obtinut deja din partea troicii, compusa de creditorii internationali ai Portugaliei - UE-FMI-BCE, o amanare a termenelor limita pentru implementarea masurilor de austeritate.

Premierul de centru-dreapta, Pedro Passos Coelho, decisese in 7 septembrie sa mareasca din 2013 cotizatiile sociale ale salariatilor de la 11% la 18% si sa reduca in acelasi timp cotizatiile patronale de la 23,75% la 18%.

"Guvernul se angajeaza sa studieze masuri favorabile luptei impotriva somajului si sa creeze locuri de munca", a subliniat primul ministru portughez dupa reunirea partenerilor sociali, intr-un context in care rata a somajului a depasit 15%.

Deficitul este de asteptat sa fie compensat printr-o crestere a impozitelor asupra veniturilor salariatilor din sectorul privat, precum si de noi taxe aplicate capitalului si activelor, a explicat Passos Coelho, care exclude insa o crestere suplimentara a cotei de TVA.

La randul lor, partenerii sociali au solicitat in special o "reducere selectiva" a cotizatiilor patronale pentru intreprinderile care angajeaza sau exporta.

"Nu a fost niciun consens intre partenerii sociali", a afirmat Passos Coelho, adaugand faptul ca aceste negocieri vor continua pentru a fi studiate diversele propuneri.

14:40 Angela Merkel va avea miercuri o intalnire cu directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a anuntat luni purtatorul de cuvant al cancelarului german, relateaza AFP.

"O intalnire este programata intre doamna Lagarde si cancelar" miercuri, la Berlin, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, in cadrul unei conferinte de presa periodice.

Acesta nu a prezentat insa ora intrunirii, pe care a descris-o ca fiind "confidentiala", adaugand ca nicio conferinta de presa nu va fi organizata dupa discutia celor doi oficiali.

Lagarde soseste la Berlin pentru a participa la o receptie organizata cu ocazia aniversarii ministrului german de Finante, Wolfgang Schauble, care implineste 70 de ani.

Aceasta intalnire va avea loc la o zi dupa o intrunire pe care Angela Merkel o va avea cu presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care de asemenea va fi "cu usile inchise" si nu va avea o conferinta de presa.

Draghi va fi in capitala germaniei cu ocazia unei conferinte organizata de federatia germana a industriei, BCI.

13:51 Italia a facut un efort extraordinar pentru a accelera implementarea reformelor economice, insa este esential sa mentina acest ritm, a declarat luni secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Angel Gurria, arata un comunicat al organizatiei internationale.

"Aceste reforme au fost curajoase, ambitioase si ample", a spus Gurria la o conferinta comuna OECD - guvernul italian, in Roma. El a adaugat insa ca este cruciala continuarea reformelor si ca succesul Italiei in depasirea provocarilor va fi decisiv nu doar pentru italieni ci si pentru Europa ca intreg.

Reformele deja aprobate de guvern pot majora Produsul Intern Brut (PIB) cu 4% in urmatorii 10 ani, potrivit OECD. Continuarea procesului de reforma va sustine cresterea economica si mai mult.

De asemenea, analiza OECD a economiei italiene, prezentata in cadrul conferintei, subliniaza dimensiunea provocarilor. Cresterea slaba, somajul ridicat si datoria publica ridicata au fost accentuate si mai mult de incetinirea cererii din partea partenerilor comerciali si de persistenta crizei de incredere din zona euro.

Productivitatea muncii din Italia in ultimii ani a fost mai slaba fata de celelalte tari din cadrul OECD. Ratele slabe de crestere a productivitatii au dus la o crestere a costului unitar cu forta de munca, ceea ce a deteriorat competitivitatea si a alimentat deficitul de cont curent.

Conform OECD, pentru o imbunatatire a competitivitatii italiene este nevoie de masuri pe trei fronturi: cresterea productivitatii, corelarea ratei de crestere a salariilor cu cresterea productivitatii si reducerea presiunii fiscale asupra veniturilor fortei de munca.

OECD spune ca implementarea riguroasa a reformele - pe piata muncii si a bunurilor, in inovare, educatie si eficienta sectorului public, este esentiala pentru a stimula productivitatea. Astfel de masuri ar trebui luate nu doar la nivel national ci si in cazul regiunilor si localitatilor.

Organizatia internationala recomanda alinierea salariilor mai aproape de productivitate si descentralizarea negocierilor salariale. In plus, de o importanta deosebita sunt politicile sociale si investitiile in educatie si competente, scrie comunicatul OCDE.

12:36 Increderea mediului de afaceri din Germania a scazut in luna septembrie la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, pe fondul crizei datoriilor suverane care a inrautatit perspectiva economica, scrie Bloomberg.

Institutul Ifo din Munchen a anuntat luni ca indicele privind increderea mediului de afaceri, calculat pe baza unui sondaj la care participa 7.000 de directori executivi, a scazut la 101,4 puncte, de la nivelul de 102,3 puncte inregistrat in august.

Aceasta este cea mai mica valoare observata dupa februarie 2010. Potrivit unui sondaj Bloomberg, economistii prognozau o majorare usoara, la 102,5 puncte.

Criza datoriilor suverane a impins cel putin 5 din cele 17 state membre ale zonei euro in recesiune, ceea ce a dus si la un declin al cererii pentru exporturile germane. Totusi, pietele de obligatiuni si actiunile au crescut dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a prezentat un plan de achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale, cu maturitatea de pana la 3 ani, destinat relaxarii tensiunilor cu privire la o potentiala dezmembrare a uniunii economice si monetare europene si pentru a recastiga controlul asupra ratelor de dobanda din zona euro.

"Indicele Ifo de astazi (n.r. luni) arata ca firmele germane raman sceptice privind impactul economic al "magiei" lui Draghi", a declarat Carsten Brzeski, economist senior la ING Group, in Bruxelles.

"Ajustarile structurale ale partenerilor din zona euro ai Germaniei vor dura si vor afecta cererea pentru produsele germane", a adaugat el.

Comisia Europeana prognozeaza o contractie economica de 0,3% in acest an pentru intreaga zona euro, cea mai mare piata de export a Germaniei. De asemenea, institutul de cercetare IAB, din cadrul Agentiei Federale a Muncii, a comunicat saptamana trecuta ca economia Germaniei va avea o crestere de 0,6% in 2012, comparativ cu rata de 3% inregistrata in 2011.

12:04 Guvernul britanic a anuntat luni ca va aloca un miliard de lire sterline (aproximativ 1,2 miliarde de euro) pentru crearea unei noi banci de stat care sa ajute intreprinderile sa se finanteze.

11:25 Grupul Societe Generale doreste sa isi creasca profiturile care provin din bancile din Rusia si Romania, a declarat directorul sau executiv Frederic Oudea, intr-un interviu publicat duminica de cotidianul Financial Times si citat de Reuters.

SocGen este a doua cea mai mare banca franceza. Compania, la fel ca alte banci rivale din tara si din strainatate, este intr-un proces de reducere a costurilor si vanzare de active pentru a face fata mai bine crizei datoriilor suverane din Europa si pentru a depasi costurile de conformare la noile norme de reglementare si activitatea volatila de pe piete.

Potrivit Financial Times, Oudea a afirma ca Rosbank, din Rusia, isi va extinde activitatea corporate, in timp ce pentru BRD din Romania se doreste o reducerea a provizioanelor formate pentru acoperirea pierderilor.

Oudea a declarat la o conferinta de presa, la inceputul acestei luni, ca SocGen vede o revenire decenta dupa anul 2013, desi a avertizat ca profitabilitatea grupului va scadea sub nivelurile pre-criza.

10:58 Actiunile europene au deschis in scadere, luni, pe fondul perspectivelor macroeconomice slabe si incertitudinii cu privire la criza datoriei Spaniei, factori care nu au putut fi compensati de euforia genetara de eforturile de stimulare monetara decise la nivel global in ultimele saptamani, informeaza Reuters.

Astfel, la ora 07:03 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a scazut in deschidere cu 0,4%, la 1.114,6 puncte.

La ora 07:10 GMT, indicele FTSE 100 al bursei din Londra a pierdut 0,4%, ajungand la un nivel de 5.829 puncte, dupa ce vineri inregistrase un declin de 1,1%.

De asemenea, AFP scrie ca indicele DAX al bursei din Frankfurt a deschis luni cu o pierdere de 0,43%, la 7.419,65 puncte.

La ora 07:03 GMT, pe bursa de la Paris, indicele CAC 40 a cedat 0,75%, scazand la un nivel de 3.504,33 puncte.