Parlamentul Serbiei a adoptat marti o revizuire bugetara ce prevede si masuri de austeritate, printre care si o crestere a cotei TVA de la 18 la 20 de procente, in scopul de a reduce deficitul bugetar cu un miliard de euro, scrie AFP.

Majorarea TVA va intra in vigoare incepand cu 1 octombrie.

De asemenea, Parlamentul a votat pentru o crestere cu 10 eurocenti a accizelor aplicate tigarilor si cu cinci eurocenti a taxelor pe produsele petroliere, inclusiv motorina. Guvernul se asteapta ca aceste doua masuri sa reduca deficitul cu un miliard de euro.

Revizuirea bugetara pe 2012 previzioneaza un deficit de 6,2% din PIB, in prezent acesta ajungand la 7,1% din PIB, potrivit primului ministru al tarii, Ivica Dacic. In plus, Dacic a declarat ca datoria publica va atinge 60% din PIB pana la finalul anului.

Totodata, rectificarea bugetara previzioneaza o contractie a economiei de 0,5%, dupa ce initial era prevazuta o crestere de 1,5%, si o rata a inflatiei de 9,1%, aproape dubla fata de cea estimata initial pentru anul 2012 (5,5%).

Partidele de opozitie au criticat aceasta rectificare bugetara, spunand ca guvernul nu si-a redus cheltuielile, ci, din contra, le-a crescut, in special in agricultura, care beneficiaza de 10 miliarde de dinari (in jur de 10 milioane de euro), si in domeniul protectiei sociale, care va obtine cu 7 miliarde de dinari (7 milioane de euro) in plus in raport cu prevederea initiala.

Aceste masuri ar trebui sa permita Serbiei sa "evite un blocaj al bugetului, precum si o criza a datoriei" suverane, a spus recent Dacic, al carui cabinet a fost investit la finalul lunii iulie.

Agentia de rating Fitch a crescut de la 5,5% la 6,5% prognoza pentru deficitul bugetar al tarii in 2012. In egala masura, agentia a modificat si perspectiva asociata ratingului tarii de la stabila la negativa dupa ce Parlamentul a adoptat o lege prin care isi creste controlul asupra bancii centrale sarbe.

In acelasi timp, Fondul Monetar International a inghetat in februarie discutiile privind acordarea unui imprumut de rezerva de un miliard de euro pentru o perioada de 18 luni din cauza faptului ca autoritatile de la Belgrad nu au respectat mai multe conditii, in special asupra deficitului bugetar, care nu trebuia sa depaseasca in 2012 nivelul de 4,2% din PIB, iar datoria publica trebuia sa fie limitata la 45% din PIB.