"Nu inteleg de ce a inceput aceasta campanie impotriva exploatarii intr-o tara in care nici macar explorarea pentru a afla daca dispunem de gaze de sist nu a inceput. Daca se va dovedi ca Romania dispune de aceasta resursa energetica, ulterior se va putea face o analiza legata de oportunitatea sau inoportunitatea exploatarii. Sunt companii straine care au solicitat dretul de a incepe lucrarile de explorare a perimetrelor cu posibil continut de gaz de sist, au bugete pregatite de sute de milioane de euro pentru cercetare geologica in Romania, dar care nu pot sa faca nimic intrucat Guvernul intarzie in mod nejustificat eliberarea permiselor de explorare", a declarat Ovidiu Tender, actionarul majoritar al Prospectiuni SA, care furnizeaza servicii de prospectare si pentru Chevron, in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro.

Ovidiu TenderFoto: Hotnews

Principalele declaratii ale lui Ovidiu Tender:

Despre resursele Romaniei:

  • Eu sper intr-un consum mare de gaze care inseamna de fapt o productie industriala mare. Depinde foarte mult de pretul care se va practica pentru vanzarea gazului. In ceea ce priveste productia interna de resurse, pentru a vorbi de o crestere sau o reducere a productiei, in primul rand trebuie sa stim ce anume avem.
  • Din pacate, Statul - care este proprietarul bogatiilor subsolului - de aproximativ 10-15 ani a renuntat la a mai investi bani in cercetarea geologica, lucru ce fara discutie afecteaza posibilitatea cresterii productiei interne de resurse din simplul motiv ca nu stim ce anume avem si daca avem. Cred ca aceasta decizie- de crestere a productiei de resurse- se poate lua doar in situatia in care ai informatii despre ceea ce ai. Aici pot face o referire la ceea ce este astazi foarte dezbatut- gazul de sist.

Despre gazele de sist:

  • Gazul de sist este un produs despre a carui exploatare exista opinii diferite, dar astazi in Romania nimeni nu stie daca avem sau nu avem gaz de sist. Nu inteleg de ce a inceput aceasta campanie impotriva exploatarii intr-o tara in care nici macar explorarea in vederea cunoasterii realitatii nu a inceput. Aceasta posibila resursa energetica ar fi foarte bine sa o avem, urmand ca ulterior sa se poata face o analiza vis a vis de oportunitatea sau inoportunitatea exploatarii.
  • Sunt companii straine care au solicitat dretul de a incepe lucrarile de explorare a perimetrelor cu posibil continut de gaz de sist, au bugete pregatite de sute de milioane de euro pentru a intra in Romania si a face cercetare geologica, lucrari care nu sunt contestate de nicio categorie de specialisti in domeniu, dar care nu pot sa faca nimic intrucat Guvernul intarzie dupa parerea mea in mod nejustificat eliberarea permiselor de explorare.
  • Este o actiune, zic eu, indreptata impotriva interesului economic national, impiedicarea cu buna stiinta a intrarii de capital in vederea doar a identificarii posibilelor resurse naturale.

Despre afacerile sale in domeniul resurselor naturale din Africa si Asia

  • In anul 2007, la inceputul crizei mondiale, am decis sa caut alte locatii in lume unde potentialul de crestere economica este mai mare decat in Romania sau Europa. Practic, am gandit o internationalizare a activitatii mele.
  • Primul lucru de care aveam nevoie era un management competent in actiuni la nivel international, intrucat e dificil  ca o activitate intr-un alt teritoriu - intr-o locatie noua cu oameni noi, mentalitati diferite, legislatie noua- sa aiba succes. Am avut sansa sa gasesc persoanele potrivite cu istorie si realizari in spate, fapt care m-a ajutat sa pot sa spun astazi, dupa putini ani, ca am reusit.
  • Despre businessul din tarile africane, Tender spune ca unul dintre cei mai "agresivi" jucatori sunt chinezii, iar castigul este de ambele parti - atat investitorii, cat si bugetele tarilor in care se investeste.
  • "Pentru regiuni sarace sau mai putin dezvoltate cum sunt anumite state din continentul african, prezenta resurselor naturale este un motiv de mare bucurie pentru localnici intrucat exploatarea resurselor naturale atrage dupa sine multe activitati complementare ceeace duce la crearea de locuri de munca si la investitii majore in zona respectiva. Va dau exemplu situatia din Sierra Leone, unde Frank Timis a descoperit un zacamant de fier de 12,5 miliarde de tone resursa recuperabila unde pentru exploatare a investit 2,5 miliarde de dolari - practic a construit un oras, 350 de kilometri de cale ferata, poduri si a determinat cresterea PIB-ului cu 50%

Vezi mai jos interviul acordat de Ovidiu Tender in studioul HotNews.ro

Despre Oltchim

  • Daca aceasta unitate nu poate sa fie rentabila in situatia in care activitatea ei de baza este bazata pe pretul normal al materiilor prime, activitatea ar trebui intrerupta.
  • Competitivitatea bazata pe o productivitate ridicata si costuri reduse este cea care trebuie sa decida asupra efcientei sau ineficientei unei companii. Daca exista o activitate de interes national care, din alte considerente decat cele economice, trebuie sa functioneze, atunci cu siguranta anumite solutii de subventionare isi au rostul

Vezi aici toate raspunsurile date de Ovidiu Tender in cadrul intalnirii online