Consultantii fiscali au rezerve in a considera drept o masura buna introducerii unui plafon pentru unele plati in numerar intre persoanele fizice si reduce plafoanele zilnice pentru firme. "Luata izolat, desigur, reducerea numarului si magnitudinii operatiunilor in numerar poate sa reduca oportunitatile pentru evaziunea fiscala si eventual sa aduca mai multi bani la bugetul de stat. Insa nu putem privi lucruri in izolare, ci intotdeauna in contextul vietii economice reale. Aici trebuie sa tinem cont de faptul ca sistemul de plati electronice, prin card sau prin sistemul bancar nu este unul foarte dezvoltat la noi in comparatie cu alte tari din UE si deseori folosirea numerarului este o necesitate. Plafoanele actuale impuse tranzactiilor cu numerar oricum nu sunt foarte ridicate si reducerea lor poate avea pe ansamblu un efect negativ", a transmis HotNews Alexander Milcev, partener al Ernst & Young.

"In ceea ce priveste limitarea folosirii numerarului intre persoane fizice, nu mi se pare o idee potrivita si de fapt nu imi dau seama exact ce scop anume vrea sa atinga si in ce fel", mai spune Milcev.

Reamintim ca Ministerul Finantelor analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in numerar intre persoanele fizice si reduce plafoanele zilnice pentru firme la 1.000 de lei pe client si cel mult 5.000 de lei in total operatiuni cu numerar catre firme si populatie, afirma surse oficiale, citate de agentia Mediafax.

Astfel, firmele vor putea face plati in numerar catre companii sau persoane cel mult 5.000 de lei pe zi, de doua ori mai putin decat in prezent, iar plata catre un singur client va fi limitata la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual, au declarat sursele citate.

Platile efectuate de catre firme catre magazinele de tipul Cash&Carry vor fi de asemenea limitate, insa plafonul scade de la 10.000 lei la 5.000 de lei, inclusiv pentru platile fragmentate.

In prezent, o firma poate face intr-o zi plati in numerar catre o alta firma sau o persoana fizica de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulata a operatiunilor cu numerar nu poate depasi 10.000 de lei pe zi.

Aceste prevederi nu se refera la plata salariilor si a altor drepturi de personal.

Potrivit surselor citate, Ministerul Finantelor analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in realizate intre persoanele fizice, mai ales in domenii care ar putea facilita evaziunea fiscala sau spalarea de bani.

Scaderea plafonului pentru firme vine in contextul introducerii sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate sa aplice aceasta decizie sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

Odata cu noul sistem de TVA, programat pentru 1 ianuarie 2013, toate companiile cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa incaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. In cazul in care obligatiile se sting prin plata in numerar se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.

Firmele cu cifra de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica in continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu furnizorii care au o cifra de afaceri de sub 2,25 milioane lei decat dupa achitarea facturilor.

Reducerea plafoanelor pentru platile zilnice in numerar ar putea preintampina cazurile in care companiile mari ar forta furnizorii sa factureze cu plata in numerar, pentru ca exigibilitatea TVA sa devina automata si la rambursare pentru firma platitoare.