19:10 Guvernul spaniol a aprobat joi proiectul sau de buget pentru anul 2013, care prevede printre altele si crearea unei autoritati bugetare independente care sa controleze conturile guvernamentale, relateaza AFP.

In schimb, noul buget precizeaza si o crestere a pensiilor, in pofida crizei in care tara se zbate.

"Acesta este un buget intr-o perioada de criza, insa si unul pentru a iesi din criza", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, indicand faptul ca in acest buget de austeritate, destinat reducerii deficitului public, se vor creste pensiile, bursele (in sectorul educatiei) si platile cu dobanzile, intr-o perioada in care tara sufera din cauza tensiunilor de pe piete.

Potrivit BBC, alte masuri importante sunt: o reducere cu 12% in medie a cheltuielilor din ministere, o inghetare a salariilor din sectorul public timp de trei ani, o noua taxa de 20% aplicata castigurilor la loterie de peste 2.500 de euro.

Santamaria a declarat ca eforturile pentru a reduce deficitul guvernamental se vor concentra asupra reducerii de cheltuieli, care vor furniza 58% din economisirile estimate, in timp ce cresterile de taxe vor acoperi restul de 42%.

Aceasta a spus si ca guvernul va introduce 43 de noi taxe pentru a reforma economia tarii.

Situatia finantelor publice ale tarii sunt in special monitorizate de catre piete, care se asteapta ca Spania, a patra cea mai mare economie a zonei euro, sa ceara un ajutor financiar global din partea fondurilor de salvare europene.

"Bugetul e marcat mai mult de reducerea cheltuielilor decat de crearea unor noi venituri", a spus aceasta.

Guvernul conservator s-a angajat sa reduca deficitul public la 6,3% din PIB in 2012, si la 4,5% in 2013, insa acesta nu beneficiaza de credibilitatea pietelor, dupa derapajul bugetar sever din 2011 (8,9% din PIB fata de tinta promisa de 6%).

Pentru a reasigura investitorii, planul de reforma aprobat joi alaturi de buget include "configurarea unei autoritati bugetare independente care va fi responsabila cu anticiparea derapajelor care ar putea aparea in buget si de a controla in mod transparent ", a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului.

18:55 Agentia de rating Moody's a retrogradat joi Africa de Sud cu o treapta, punctand slabiciunea guvernului in contracararea riscurilor pentru cresterea economica si competitivitate, precum criza sociala care afecteaza sectorul minier de peste o luna, informeaza AFP.

Moody's isi motiveaza decizia prin "declinul puterii institutionale a guvernului pe fondul cresterii tensiunilor socio-economice, care a dus la reducerea capacitatii de a gestiona riscurile pentru cresterea economica si competitivitate".

Sectorul minister este unul cheie pentru economia statului.

18:52 Guvernul polonez a aprobat joi proiectul de buget pentru 2013, in care previzioneaza o crestere a PIB-ului de 2,2%, in usoara scadere comparativ cu valoarea de 2,5% estimata in 2012, potrivit unul comunicat oficial citat de AFP.

De asemenea, se asteapta la o scadere a datoriei publice de la 55,5% din PIB in 2012, la 54,5% in 2013.

Valoarea deficitului bugetar nu a fost mentionata, insa, conform vice-ministrului Finantelor, Wojciech Kowalski, acesta ar trebui sa fie in jur de 3% din PIB in 2013, si nu ar trebui sa depaseasca 3,5% in acest an, chiar daca in legea finantelor pentru 2012 deficitul era estimat la 2,9%.

17:01 Bursa din New York a deschis in crestere, joi, traderii speculand asupra noilor masuri de relansare care pot fi luate de China, scrie AFP.

Indicele Dow Jones Industrial a crescut in deschidere cu 0,41%, in timp ce indicele Nasdaq compozit pentru tehnologie s-a majorat cu 0,28%.

La ora 13:40 GMT indicele Dow Jones castiga 54,41 puncte, la 13.467,92 puncte, si Nasdaq s-a majorat cu 8,8 puncte, la 3.102,5.

Bursa americana a terminat sedinta de miercuri in scadere, fiind afectata de incertitudinea investitorilor cu privire la situatia din zona euro: Dow Jones a pierdut 0,33%, la 13.413,51 puncte, iar indicele Nasdaq a scazut cu 0,77%, la 3.093,7 puncte.

16:31 Economia Marii Britanii s-a contractat mai putin decat s-a anuntat initial in al doilea trimestru al anului, arata cea de-a treia estimare oficiala a Produsului Intern Brut publicata joi de Oficiul National de Statistica si citata de BBC.

Astfel, economia a scazut doar cu 0,4% in perioada aprilie - iunie 2012. Initial, oficiul a anuntat o contractie de 0,7%, aceasta din urma fiind revizuita in august la 0,5%. Analistii se asteptau ca estimarea publicata luna trecuta sa nu fie modificata.

Reculul de 3% din sectorul constructiilor a fost factorul cel mai important care a tras in jos economia in al doilea trimestru din 2012, desi cifra a fost revizuita in scadere fata de cea de-a doua estimare, din august, de 3,9%. Prima estimare arata o scadere de 5,2% a sectorului constructiilor.

16:02 Cresterea economica a Statelor Unite ale Americii din al doilea trimestrul al anului 2012 a fost revizuita in scadere, arata cea de-a treia estimare oficiala a Produsului Intern Brut (PIB) american, publicata joi, la Washington, de Departamentul de Comert al tarii, scrie presa internationala.

In cel de-al doilea trimestru al anului (perioada aprilie - iunie) PIB-ul american a crescut cu doar 1,3% in raport cu acelasi trimestru din 2011, valoarea fiind revizuita in scadere fata de estimarea realizata in august, cand se comunicase o rata de crestere de 1,7%.

Revizuirea in scadere a datelor a fost facuta pe fondul ratelor mai reduse de crestere a cheltuielilor de consum si a celor facute de intreprinderi.

Economistii chestionati de Reuters se asteptau ca rata de crestere economica din al doilea trimestru sa ramana la 1,7%. In trimestrul precedent (ianuarie-martie) economia crescuse cu 2%.

De asemenea, cea mai severa seceta din ultima jumatate de secol, care a lovit SUA in aceasta vara, a dus la o scadere a stocurilor agricole cu 5,3 miliarde de dolari in al doilea trimestru, dupa ce in primele trei luni ale anului stocurile s-au redus cu 1 miliard de dolari.

15:24 Indicele care masoara increderea economica in zona euro a scazut din nou in luna septembrie, pe fondul crizei datoriei suverane si faptului ca regiunea pare ca se indreapta, treptat, catre o noua recesiune, relateaza Les Echos.

Astfel, indicele, publicat de Comisia Europeana, a scazut la 85 de puncte, de la nivelul de 86,1 inregistrat in august. Economistii se asteptau la o stabilizare a indicelui de incredere.

In primul trimestru al anului 2012 economia zonei euro a stagnat, scazand apoi cu 0,2% in cel de-al doilea trimestru. Economistii estimeaza inca o contractie a Produsului Intern Brut al regiunii in al treilea trimestru, ceea ce s-ar traduce printr-o intrare in recesiune.

Indicele increderii din septembrie este la cel mai scazut nivel de dupa octombrie 2009, fiind in declin atat in industrie cat si in sectorul serviciilor.

15:13 Italia a imprumutat aproape 3 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni guvernamentale pe 10 ani la o rata medie a dobanzii de 5,24%, in scadere fata de rata de 5,82% inregistrata la emisiunea anterioara, din luna august, informeaza The Telegraph.

De asemenea, guvernul a vandut datorie si prin titluri de stat pe cinci ani, la o rata medie a dobanzii de 4,09%, comparativ cu 4,73% la emisiunea precedenta.

15:02 Ministrul de finante grec, Yannis Stournaras, a declarat ca partidele din coalitia de guvernare au ajuns la un "acord de principiu" in ceea ce priveste pachetul de noi masuri de austeritate pentru perioada 2013-2014, relateaza BBC.

Masurile sunt de asteptat sa fie prezentate creditorilor internationali ai Greciei, inainte de a ajunge in Parlament.

Aceste reduceri sunt necesare pentru ca Grecia sa primeasca in continuare fonduri.

In cursul zilei, Grecia si-a anuntat si planurile de a vinde 33% din detinerea de 34% la compania de jocuri de noroc Opap.

Stournas a declarat ca "au mai ramas foarte putine detalii" de stabilit in ceea ce priveste masurile de austeritate.

Totodata, acest acord vine in ziua in care in jur de 50.000 de protestatari anti-austeritate au iesit pe strazile din Atena.

Reducerile de cheltuieli sunt de asteptat sa fie de cel putin 11,5 miliarde de euro si sunt o conditie pentru ca Grecia sa primeasca urmatoarea transa de 31 miliarde de euro din partea creditorilor internationali.

Guvernul elen spera sa fie capabil sa prezinta un pachet final de masuri la summitul ministrilor de finante din zona euro, de pe 8 octombrie.

14:45 Regiunea spaniola Castilla - La Mancha va solicita un ajutor financiar de 840 milioane de euro fondului de salvare creat special de guvernul central, in valoare de 18 miliarde de euro, au anuntat joi autoritatile regionale, citate de AFP.

Astfel, aceasta va deveni cea de-a cincea regiune a tarii care va fi sprijinita de guvern.

Pana in prezent, din cele 17 regiuni autonome spaniole, 4 au cerut deja ajutorul: Catalunia, Valencia, Andaluzia si Murcia, care vor angaja in jur de 15 miliarde din totalul de 18 miliarde de euro.

Catalunia a reclamat un ajutor de 5 miliarde de euro, Valencia de 4,5 miliarde, Andaluzia - cea mai mare regiune din Spania a solicitat 4,9 miliarde, in timp ce Murcia ar avea nevoie de 300 de milioane.

La finalul lunii iunie, Castilla-La Mancha avea o datorie publica de 6,8 miliarde de euro, in jur de 20% din Produsul Intern Brut al regiunii.

12:39 Creditele acordate sectorului privat din zona euro au scazut in august cu 0,6%, dupa reculul de 0,4% in luna iulie, arata cifrele anuntate joi de purtatorul de cuvant al Bancii Centrale Europene (BCE), citate de AFP.

Cifra din iulie a fost revizuita in scadere, BCE anuntand initial o crestere de 0,1%.

Reculul din august se explica printr-o scadere mai puternica a creditelor acordate intreprinderilor din sectorul nefinanciar (-0,8% in august fata de -0,4% in iulie) si prin diminuarea ratei de crestere a creditelor acordate gospodariilor populatiei (+0,2% fata de 0,3% in iulie).

"Acesta este un semn clar ca incetinirea economica afecteaza cererea de credite, in toate componentele sale", a comentat analistul Annalisa Piazza, de la Newedge.

In acelasi timp, cresterea agregatului monetar in sens larg, M3, indicator care aproximeaza relativ rata inflatiei din zona euro, a incetinit, inregistrand o majorare de 2,9% in august, dupa ce in iulie crescuse cu 3,6%.

Economistii chestionati de Dow Jones Newswires se asteptau la o crestere a M3 de 3,2%.

12:30 Piata muncii din Germania s-a deteriorat usor in septembrie, numarul somerilor crescand cu 9.000 de persoane fata de luna anterioara, potrivit datelor ajustate cu fluctuatiile sezoniere publicate joi de Agentia federala pentru ocupare si citate de AFP.

In date brute, numarul persoanelor fara un loc de munca a scazut cu 117.000, ajungand la 2,79 milioane de persoane. Acest lucru se traduce printr-o scadere a ratei somajului de la 6,8% in august, la 6,5% in septembrie.

Totusi, in date ajustate cu variatiile sezoniere, numarul somerilor a crescut cu 9.000 de persoane in septembrie, dupa ce acesta se majorase cu 11.000 in august (cifra revizuita in crestere). De asemenea, rata somajului ajustata este de 6,8%.

Economistii interogati de agentia Dow Jones Newswires estimau pentru luna septembrie un plus de 10.000 de someri.

10:28 Numarul somerilor din Franta a depasit 3 milioane de persoane in luna august, ajungand la cel mai ridicat nivel inregistrat dupa 1999, arata ultimele cifre publicate de ministerul Muncii si citate de BBC.

Numarul total al somerilor a crescut in august cu 23.900 de persoane, la 3.011 milioane, a 16 luna consecutiva de crestere. Totodata, acesta s-a majorat cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Guvernul francez actual acuza regimul anterior al lui Nicolas Sarkozy, o declaratie a ministerului afirmand ca "aceste trei milioane de someri infatiseaza esecul politicilor economice si sociale luate pe parcursul ultimilor ani".

Declaratia precizeaza si faptul ca guvernul este determinat sa implementeze reforme cat mai curand posibil.

In plus, aceste date intensifica presiunile asupra presedintelui Francois Hollande, care a venit la conducerea tarii promitand ca va reporni economia.

El a castigat alegerile in luna mai, spunand ca va revigora a doua cea mai mare economie a zonei euro, ca va reduce rata somajului si va stopa declinul industriei. Insa, potrivit sondajelor, Hollande se bucura in prezent de cel mai redus nivel ale increderii de cand a venit la putere.

Incepand cu luna mai, companii importante au anuntat ca vor concedia mii de angajati, inclusiv firme ca Peugeot, Sanofi, Air France - KLM sau Carrefour. De asemenea, analistii au avertizat ca situatia somajului s-ar putea inrautati in continuare.

10:25 ​Actiunile europene au crescut in deschiderea sedintelor de tranzactionare de joi, recuperand o mica parte din pierderile inregistrate in sedinta anterioara, informeaza Reuters.

La ora 07:02 GMT, indicele FTSE 100 al bursei din Londra a crescut cu 0,5% (sau 27,64 puncte), la 5.795,73 puncte, pe fondul unor vesti pozitive cu privire la economiile din Asia si la masurile pentru stimulare care ar putea fi luate de China.

Pietele asiatice au fost incurajate de faptul ca investitorii se asteapta ca autoritatile de la Beijing sa ia mai multe masuri pentru a contracara incetinirea ratei de crestere din ultimele doua trimestre.

Traderii citati de Reuters spun ca banca centrala a Chinei a injectat pe piata monetara in aceasta saptamana 57,9 miliarde de dolari (sau 565 miliarde de yuani), cea mai mare suma saptamanala injectata vreodata de autoritatea monetara chineza.

La ora 07:10 GMT, indicele FTSEurofirst 300 s-a majorat cu 0,5%, la 1.104,57 puncte, dupa ce acesta pierduse miercuri 1,9%.

Potrivit AFP, bursa din Frankfurt a deschis joi cu o crestere de 0,5%, recuperand o mica parte din declinul de miercuri, cand aceasta a pierdut 2%, pe fondul incertitudinilor privind situatia Spaniei. In debutul sedintei indicele DAX ajunsese la un nivel de 7.313,15 puncte.

Pe de alta parte, bursa din Tokyo a inchis sedinta de joi cu un castig de la 0,48%, indicele Nikkei majorandu-se cu 43,17 puncte, la 8.949,87 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,63 miliarde de actiuni.