FMI: Tarile emergente au fost mai dinamice decat statele bogate in ultimii 10 ani
"Multe tari emergente si in dezvoltare au obtinut rezultate bune in cursul ultimilor 10 ani si in timpul crizei financiare", a constatat FMI in capitolul privind perspectivele economice mondiale.
Devenind in aceasta perioada a doua cea mai mare economie la nivel global, China a inregistrat in al doilea trimestru al anului o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 7,6%, intr-un moment in care activitatea din zona euro s-a contractat cu 0,2%.
In raportul sau, Fondul subliniaza ca acest dinamism include si o mai buna elaborare a politicilor economice (controlul inflatiei, rate de schimb flexibile) insa a adaugat ca exista de asemenea si "factori inconsistenti": intrari masive de capitaluri, o explozie a creditelor sau boom-ul materiilor prime.
Aceasta expansiune este generata in egala masura si de numarul mai mic de socuri care au afectat tarile emergente in ultimii zece ani (crize bancare, valutare...) a precizat institutia de la Washington, care a afirmat totodata ca tarile nu sunt ferite de pericole.
"Riscul mare este ca tarile dezvoltate sa faca fata unei alte recesiuni majore sau reaparitia unor vulnerabilitati interne", noteaza expertii FMI.
Criza in Europa a inceput sa aiba deja un impact asupra tarilor emergente importante, precum China, India sau Brazilia, state ale caror economii au inceput sa arate semne de incetinire in ultimele luni.
Fondul spune ca noi valuri de incertitudine la nivel mondial sunt posibile si mai multe socuri pot veni in continuare, daca va exista o crestere a "aversiunii la risc ce poate conduce la o migratie a capitalurilor" din tarile emergente.
In cazul unei agravari a situatiei, tarile emergente si cele in dezvoltare vor sfarsi probabil avand aceeasi soarta a economiilor avansate, previzioneaza FMI.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul