Pentru prima data in istorie, puterile emergente au cunoscut o expansiune economica mai lunga si recesiuni mai scurte decat tarile dezvoltate pe parcursul deceniului trecut, a precizat Fondul Monetar International (FMI) intr-un raport publicat joi si citat de AFP.

"Multe tari emergente si in dezvoltare au obtinut rezultate bune in cursul ultimilor 10 ani si in timpul crizei financiare", a constatat FMI in capitolul privind perspectivele economice mondiale.

Devenind in aceasta perioada a doua cea mai mare economie la nivel global, China a inregistrat in al doilea trimestru al anului o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 7,6%, intr-un moment in care activitatea din zona euro s-a contractat cu 0,2%.

In raportul sau, Fondul subliniaza ca acest dinamism include si o mai buna elaborare a politicilor economice (controlul inflatiei, rate de schimb flexibile) insa a adaugat ca exista de asemenea si "factori inconsistenti": intrari masive de capitaluri, o explozie a creditelor sau boom-ul materiilor prime.

Aceasta expansiune este generata in egala masura si de numarul mai mic de socuri care au afectat tarile emergente in ultimii zece ani (crize bancare, valutare...) a precizat institutia de la Washington, care a afirmat totodata ca tarile nu sunt ferite de pericole.

"Riscul mare este ca tarile dezvoltate sa faca fata unei alte recesiuni majore sau reaparitia unor vulnerabilitati interne", noteaza expertii FMI.

Criza in Europa a inceput sa aiba deja un impact asupra tarilor emergente importante, precum China, India sau Brazilia, state ale caror economii au inceput sa arate semne de incetinire in ultimele luni.

Fondul spune ca noi valuri de incertitudine la nivel mondial sunt posibile si mai multe socuri pot veni in continuare, daca va exista o crestere a "aversiunii la risc ce poate conduce la o migratie a capitalurilor" din tarile emergente.

In cazul unei agravari a situatiei, tarile emergente si cele in dezvoltare vor sfarsi probabil avand aceeasi soarta a economiilor avansate, previzioneaza FMI.