16:55 Bursa din New York a scazut in debutul sedintei de vineri, indicele Dow Jones scazand cu 0,19% in timp ce indicele Nasdaq compozit pentru tehnologie s-a redus cu 0,35%, scrie AFP.

Wall Street-ul a inchis joi in crestere, bursa americana fiind sustinuta de prezentarea bugetului de austeritate spaniol pentru anul 2013. Indicele Dow Jones a crescut cu 0,54%, la 13.485,97 puncte, si Nasdaq cu 1,39%, la 3.136,6 puncte.

14:24Guvernul francez a adoptat vineri proiectul de buget care vizeaza masuri de austeritate "fara precedent" pentru anul 2013, de 36,9 miliarde de euro, in scopul de a reduce deficitul public al Frantei la 3% din Produsul Intern Brut. Acesta include cresteri ale taxelor pentru gospodariile bogate, taxa de 75% asupra persoanelor care castiga peste 1 milion de euro anual si reduceri de personal in ministerele 'neprioritare'.

12:46 Rata anuala a inflatiei din zona euro a accelerat surprinzator in septembrie, la 2,7%, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna august, arata primele estimari privind inflatia publicate vineri de oficiul european de statistica Eurostat, citate de AFP.

Aceasta cifra este superioara estimarilor analistilor chestionati de agentia DowJones Newswires, care se asteptau in medie la o incetinire a ratei inflatiei, la 2,4%.

Inflatia a depasit pentru a 22-a luna consecutiv tinta de 2% vizata de Banca Centrala Europeana (BCE) pe termen mediu, institutia responsabila cu stabilitatea preturilor din uniunea economica si monetara europeana.

Din perspectiva principalelor componente ale inflatiei din zona euro, energia (9,2% fata de 8,9% in august) este de asteptat sa inregistreze cea mai ridicata rata anuala in septembrie, urmata apoi de alimente, alcool si tutun (2,9% comparativ cu 3%), servicii (2% fata de 1,8%) si bunurile industriale non-energie (0,8% fata de 1,1%.)

Pentru anul 2012, BCE - al carei obiectiv este acela de a mentine o rata a inflatiei apropiata de 2% pe termen mediu - previzioneaza o crestere a preturilor de 2,5% (comparativ cu 2,4% in estimarea sa precedenta) si de 1,9% in 2013 (fata de 1,6 anterior).

AFP scrie ca accelerarea inflatiei ar putea fi in centrul discutiilor din cadrul urmatoarei intruniri a BCE, care va avea loc joi, la Frankfurt.

Autoritatea monetara a zonei euro a redus la inceputul lunii iulie rata dobanzii de referinta la 0,75%, nivel minim istoric, pentru a stimula economia regiunii care, in contextul crizei datoriilor, a fost impinsa spre recesiune. Potrivit analistilor, aceasta ar putea sa scada in continuare rata dobanzii cu 0,25% pana la finalul anului.

12:17 Productia industriala din Japonia a scazut mai mult decat asteptarile in august, pe fondul cererii globale slabe pentru automobile si produse electronice, informeaza BBC.

Japonia este a treia cea mai mare economie mondiala, dupa SUA si China.

Productia s-a redus in august cu 1,3% fata de luna iulie si cu 4,3% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, arata datele oficiale. Analistii se asteptau la o scadere de doar 0,4%. De asemenea, declinul productiei industriale din iulie a fost revizuit in scadere, la 1%.

Analistii spun ca scaderea exporturilor japoneze catre China este cea mai ingrijoratoare. China este cea mai mare piata de export a Japoniei.

"Cererea pentru produse precum componentele electronice pare a incetini la nivel global, insa in special in China", a declarat Takeshi Minami, de la Institutul de Cercetare Norinchukin, in Tokyo.

Principalii contributori la scaderea productiei au fost componentele electronice si dispozitivele, echipamentele informatice si de comunicatie si produsele chimice, a comunicat Ministerul Economiei, Comertului si Industriei.

11:37 Guvernul presedintelui francez Francois Hollande este asteptat in cursul zilei sa isi prezinte bugetul pentru anul 2013, prin care trebuie sa reduca deficitul bugetar al tarii cu 30 miliarde de euro, relateaza BBC.

Oficialii au sugerat ca doua treimi din banii necesari vor proveni din cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor bugetare, iar Hollande a declarat ca acesta va fi cel mai dur buget adoptat de Franta in ultimii 30 de ani.

Anuntul vine pe fondul unor date care arata ca economia are dificultati in a reveni pe crestere.In aceasta saptamana numarul somerilor a depasit 3 milioane de persoane, cel mai ridicat nivel de cand Franta a adoptat moneda euro. In acelasi timp, productia sectorului privat a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani si jumatate.

Taxa de 75%, despre care s-a discutat sa fie aplicata veniturilor anuale care depasesc 1 milion de euro, a condus la proteste din partea comunitatii de afaceri din Franta, insa presedintele francez a precizat ca s-ar putea renunta la aceasta impunere dupa doi ani.

Pe de alta parte, citand cifrele publicate de institutul national de statistica francez, AFP scrie ca datoria publica a Frantei a crescut cu 43,2 miliarde de euro in al doilea trimestru al anului fata de perioada ianuarie-martie, ajungand la finalul lunii iunie la un nivel de 1.832,6 miliarde, sau 91% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii.

Datoria publica a crescut fata de luna martie cu 1,7%. La finalul primului trimestru din 2012, datoria cumulata a statului, colectivitatilor locale si al asigurarilor sociale a fost de 89,3% din PIB, mult peste limita precizata in Pactul de Stabilitate si Crestere din zona euro, de 60% din PIB.

Guvernul si-a luat angajamentul de a reduce deficitul public la 3% din PIB, de la nivelul de 4,5% in acest an.Ministrul Economiei francez, Pierre Moscovici, a declarat ca tinta de 3% este necesara pentru "credibilitatea tarii".

10:30 Actiunile europene au crescut la deschiderea burselor, vineri, sustinute de situatia Spaniei, dupa ca bugetul de criza al tarii a crescut asteptarile ca aceasta va aplica pentru un ajutor financiar global, scrie Reuters.

La ora 07:07 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene s-a majorat cu 0,3%, la 1.106,54 puncte, continuand trendul crescator inceput joi, cand acesta a crescut cu 0,4%.

Indicele Euro STOXX 50 a castigat 0,5%, in timp ce indicele IBEX al bursei din Spania a crescut cu un procent.

La ora 07:11 GMT, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a castigat 0,4% (sau 20,96 puncte), la 5.800,38 puncte.

Potrivit AFP, bursa de la Paris a deschis vineri in crestere, indicele CAC 40 majorandu-se cu 0,48% (sau 16,4 puncte), la 3.455 puncte, incurajat de prezentarea din cursul zilei de joi a bugetului spaniol pentru 2013, care ar trebui sa asigure pietele financiare cu privire la capacitatea Madridului de a-si respecta angajamentele europene.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a crescut in deschiderea sedintei cu 0,56%, la 7.330,61 puncte, investitorii asteptand vineri si auditul sistemului bancar spaniol.

In Asia, bursa din Tokyo a inchis sedinta de vineri cu o pierdere de 0,89%, ingrijorata cu privire la cresterea economica a Japoniei si, in general, a economiei mondiale. La inchidere, indicele Nikkei s-a redus cu 79,71 puncte, la 8.870,16 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,76 miliarde de actiuni.