Tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) in general si in particular monedele acestora devin din ce in ce mai atractive pentru investitori - in special comparativ cu zona euro si cu moneda euro, spune Gunter Deuber, director al Raiffeisen Research pentru statele ECE, divizie a Raiffeisen Bank International.

Acesta considera ca evolutia pozitiva se poate datora faptului ca cele mai multe state din ECE au implementat deja programe de ajustare importante pentru a se adapta noului mediu financiar si noului context de crestere economica, in timp ce tarile de la periferia zonei euro au asteptat prea mult.

"Un element care merita o atentie speciala este declinul brusc al cererii finale de consum, care a contribuit la reducerea radicala a deficitelor de cont curent nesustenabile", a explicat Deuber, citat intr-un comunicat al bancii.

El a spus ca aceasta imbunatatire pe termen lung este sprijinita de pietele flexibile ale fortei de munca si de structurile favorabile ale costurilor comparativ cu productivitatea.

Analistul a afirmat ca tarile ECE nu au fost afectate semnificativ de criza creditarii din eurozona.

Totusi, Raiffeisen Research recunoaste ca este vizibil si un trend al unor performante economice slabe in ECE, din cauza problemelor de crestere la nivel global. In particular, tarile din Balcani, Ungaria, Cehia si Slovenia au fost afectate de recesiune.

"Rusia, Polonia si Slovacia se descurca mai bine in termeni de crestere economica, insa ratele de expansiune au incetinit si in aceste state", mentioneaza Deuber.

Comparativ cu zona euro, este evident ca ECE ramane in continuare regiunea de crestere a Europei: potrivit Raiffeissen Research, grupul tarilor din Europa Centrala si de Est va creste in medie cu 2,4% in 2012 si cu 2,9% in 2013. Grupul este format din Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria, Albania, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia , Rusia, Ucraina si Belarus.

In acelasi timp, PIB-ul zonei euro este asteptat sa scada cu 0,5% in 2012 si sa creasca usor, cu 0,2%, in 2013.

Rezistenta Poloniei este testata din nou

Chiar daca economia poloneza este de asteptat sa isi continue traiectoria "soft", analistii estimeaza ca aceasta va evita recesiunea cu o marja confortabila, la fel ca in 2009. Ei prognozeaza o rata de crestere de 2,5% atat pentru 2012 cat si pentru 2013.

"De asemenea, este important de subliniat ca Polonia este un subperformer in ceea ce priveste finantele publice", a spus Marta Petka - Zagajewska, economist sef al filialei Raiffeisen din Polonia.

Alaturi de Germania, Polonia este printre putinele economii europene importante cu o piata a datoriei publice destul de lichida, unde nivelul datoriei in raport cu PIB-ul si-a atins maximul si este de asteptat sa scada in anii urmatori.

Ea a adaugat si ca nu este o surpriza faptul ca Polonia si-a castigat numele de "refugiu" printre statele din ECE si intr-o oarecare masura chiar si la un nivel mai larg, european.

Corectiile temporare pentru monedele tarilor ECE coincid cu rate ale dobanzii mai scazute

Odata cu inceperea unei recuperari graduale pentru moneda euro, unele monede ale tarilor ECE ar putea pierde teren pana la sfarsitul anului 2012.

Raiffeisen Research se asteapta ca bancile centrale din ECE sa relaxeze politica monetara si ca majoritatea sa reduca ratele dobanzii, un obiectiv in acest sens fiind sprijinirea cresterii creditarii in regiune.