Un raport publicat vineri in care se analizeaza scandalul de stabilire a ratelor LIBOR afirma ca sistemul este "stricat" si sugereaza o revizuire completa a acestuia, inclusiv urmarirea penala a celor care incearca sa manipuleze ratele, informeaza BBC.

Autorul acestuia, Martin Wheatley - director general al Autoritatii de reglementare a Serviciilor Financiare (ASF) din Marea Britanie, a declarat pentru BBC ca bancherii care vor fi gasiti vinovati in viitor pentru fixarea LIBOR pot fi inchisi.

"Societatea si-a pierdut increderea in banci... si trebuie sa refacem acest lucru", a afirmat Wheatley. El a adaugat ca societatea doreste ca oamenii care recurg la astfel de acte trebuie sa plateasca pretul si, daca acesta include inchisoare pentru fraudele extreme din sistem, atunci asta ar trebui sa se intample.

Rata LIBOR este folosita ca referinta pentru milioane de tranzactii si determina ratele de dobanda pentru unele imprumuturi sau ipoteci.

Libor ("London Inter-bank Offered Rate") este calculata de la estimarile bancilor referitoare la costurile imprumuturilor obtinute de la alte banci si aceasta este utilizata ca referinta pentru a determina rata dobanzii la imprumuturile catre companii si persoane fizice.

Raportul autorului spune ca asociatia bancara care supravegheaza LIBOR, Asociatia Bancherilor Britanici (BBA) - un grup de lobby din industria bancara, nu a avut niciun rol in stabilirea ratei.

Rolul BBA de 'gardian' al ratelor LIBOR a fost sub presiune de cand Banca Reglementelor Internationale (BIS) si-a aratat primele indoieli, in 2008, privind faptul ca referinta ar fi manipulata.

Printre principalele sale recomandari se includ:

- Introducerea unei noi structuri de reglementare pentru LIBOR, inclusiv sanctiuni penale pentru cei care incearca sa o manipuleze.

- Invitarea altor grupuri sa aplice pentru a prelua rolul BBA, care va include elaborarea unui cod de conduita si realizarea auditelor periodice.

- Reducerea numarului de date zilnice privind valoarea LIBOR de la 150 la doar 20 si scaderea numarului de devize luate in calcul pentru a reflecta mai bine cele mai utilizare rate. Astfel, publicarea ratelor LIBOR pentru dolarul australian, dolarul canadian si dolarul neozeelandez, precum si pentru coroana daneza si coroana suedeza, ar trebui sa fie stopata.

Secretarul Trezoreriei britanice, Greg Clark, a salutat raportul, spunand ca industria bancara nu ar trebui sa astepte ca schimbarile sa fie impuse, ci ar trebui sa inceapa imediat sa-si puna in ordine situatia.

Libor este o o rata de referinta pentru mai mult de 300.000 de miliarde de dolari, reprezentand tranzactii si imprumuturi, Wheatley spunand ca este "cea mai importanta cifra din domeniul finantelor".

In iunie, banca Barclays a fost amendata cu 290 milioane de lire sterline pentru ca traderii sai au incerca sa manipuleze Libor. Aceasta a fost singura banca amendata pana acum, dar in scandalul fixarii ratelor mai sunt implicate cel putin 15 banci la nivel global.