Gabriel Biris, Forta Civica: Propunem o cota unica de asigurari sociale de 30%, din care angajatul sa plateasca doar 10% iar angajatorul 20%

de DP     HotNews.ro
Luni, 1 octombrie 2012, 16:22 Economie | Finanţe & Bănci


"Dorim un sistem fiscal echitabil, simplu si eficient care sa nu impoziteze saracia si care sa incurajeze munca si investitiile eficiente. Pentru aceasta propunem o cota unica de asigurari sociale de 30% (10% la angajat si 20% la angajator), fata de nivelul actual de 16,5% pentru angajat si 28% pentru angajator", a declarat luni Gabriel Biris, consultant fiscal si vicepresedinte al Fortei Civice, cu ocazia lansarii programului economic al partidului. Biris a precizat ca vorbeste strict in numele FC, fara sa angajeze intreaga alianta Romania Dreapta. Potrivit lui Biris, costurile aplicarii acestor masuri nu depasesc 5 miliarde de lei, bani care urmeaza sa fie "recuperati"din scoaterea la lumina a unei parti din evaziunea fiscala- estimata la aproape 31 de miliarde de lei.

Reglementarile actuale sunt mult prea numeroare si complicate. Asa cum am invatat in cadrul primei facultati absolvite- Electronica- un circuit electronic risca sa genereze un numar de erori direct proportional cu numarul componentelor. Ideea este ca, cu cat mai simpla si mai clara  e legea, cu atat mai bine", a explicat Biris. El a adus in fata presei o serie de calcule in sprijinul constructiei fiscale propuse, din care rezulta ca o relaxare a fiscalitatii in zona contributiilor sociale are un efect benefic asupra bugetului consolidat. "Noi discutam insa nu doar despre o relaxare, ci despre o intreaga reforma fiscala si as dori sa se inteleaga acest lucru. Nu e o masura care singura sa genereze crestere economica, ci un intreg set complex de masuri de reforma", a precizat consultantul fiscal. O alta masura "insotitoare"ar fi combaterea extrem de dura a evaziunii fiscale.
E dificil de crezu ca, daca e sa luam cifrele oficiale, in Romania, circa 3,8 milioane de persoane castiga net sub 2000 de lei, a mai adaugat Biris. Noi credem ca asistam la forme mascate de salarizare, a mai precizat acesta.
 • Baza de calcul

Potrivit vicepresedintelui FC, baza de calcul a acestei masuri e formata din Salariul Brut din care se scad Deducerile Personale (in functie de persoanele aflate in intretinerea fiecarui contribuabil), dar pana la cel mult 4 salarii medii pe economie. Potrivit lui Biris, castigul angajatului ar fi cuprins intre 59 de lei (cazul salariului minim brut cu niciun copil in intretinere) si 150 de lei (cazul cu 4 copiii in intretinere), iar castigul angajatorului ar fi intre 60 de lei si 2500 de lei (in finctie de salariul acordat)

 • Efectele propunerii

-Reducerea costurilor pentru angajator, ceea ce ar putea duce la stimularea economiei si a crearii de locuri de munca
-Cresterea venitului net al angajatilor, adica o crestere a nivelului de trai si a consumului
-Reducerea semnificativa a numarului de contribuabili (mai mult de 50% din PFA-urile inregistrate sunt doar vehicule pentru plata salariilor

Desi in principiu FMI s-a opus reducerii nivelului fiscalitatii, se pare ca acest program ar fi fost discutat cu reprezentanti ai Fondului care nu au avut obiectii. Batalia in viitoarea campanie electorala se va duce in continuare pe nivelul reducerilor fiscale
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4147 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  ? (Luni, 1 octombrie 2012, 16:49)

  Meier Iuliana Georgiana [utilizator]

  eu nu m-am mai uitat de mult la tv.... ce este sau cine este forta civica?
 • 0 (6 voturi)    
  Asa da! (Luni, 1 octombrie 2012, 16:51)

  GabrielAlbert [anonim]

  Da dom'le! Asa se face politica!

  Masuri cu cap!
  • -2 (4 voturi)    
   asta e masura de dreapta? (Luni, 1 octombrie 2012, 19:01)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui GabrielAlbert

   astia sunt niste populisti care habar nu au pe ce lume traiesc
   pai 20% taxe la angajator si 10 % la angajat e masura de dreapta?
   asa sprijina mediul de afaceri?
 • +2 (8 voturi)    
  ridicol! (Luni, 1 octombrie 2012, 17:09)

  hot news [utilizator]

  Am o singura obiectie la ceea ce spune Biris:
  Daca firmele din Ro nu au desfacere, cum sa creeze locuri de munca?

  PS: Si sa mai lamurim inca ceva: scopul scaderii unor impozite este sa se colecteze mai mult la buget. Daca o taxa scade cu - de exemplu - 5%, incasarile trebuie sa creasca cu vreo 7% pentru ca acea reducere sa fie viabila.

  Sunt curios cum se vor crea locui de munca noi in contextul actual,. in care multi dintre angajatii OLT vor fi disponibilizati, deci doar de acolo vor rezulta cateva mii de someri.
  • -1 (1 vot)    
   Asta-i simplu, cu locurile de munca (Marţi, 2 octombrie 2012, 8:02)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Dam drumul proiectului Rosia Montana si apar imediat vreo 4-5000 de locuri de munca acolo, plus cateva zeci sau chiar sute de mii de locuri de munca in restul industriei si serviciilor.
   In plus, miliardele de dolari care vor intra in economie vor duce la generarea altor locuri de munca etc.
   • +2 (2 voturi)    
    :)) (Marţi, 2 octombrie 2012, 10:39)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

    multumesc, "you made my day" cum se spune in engleza. sa nu mi-o iei in nume de rau, insa tu esti genul care crede ca tot ce zboara se mananca.

    Din ce imi spui, o masura ca asta ar trebui sa faca ca in scurt timp sa avem supraocupare a fortei de munca in Romania...
 • +5 (11 voturi)    
  E o miciuna oricum (Luni, 1 octombrie 2012, 17:27)

  AdrianBorza [utilizator]

  Contributia angajatorului nu exista, ea este o mare minciuna: nici un angajator nu vine cu bani de acasa pentru a plati "contributia angajatorului", banii respectivi tot din munca angajatului provin. Scopul minciunii este ca angajatul sa nu vada costul total si impozitele totale pe care le plateste, ci unele mai mici: scotand separat "partea angajatorului" salariatul vede un brut mai mic si un impozit mai mic decat cel real; daca ar vedea ca din 2000 de lei statul ia vreo 1000 si angajatul doar 1000 atunci e posibil sa puna mana pe furci si topoare, dar daca vede ca din 1500 ia 1000 inca mai rabda.
 • +7 (7 voturi)    
  Sa dispara notiunea: contributia angajatorului (Luni, 1 octombrie 2012, 18:33)

  ciubex [utilizator]

  Cand oare o sa dispara prostia asta de notiune, care nu face altceva decat sa ascunda un cost pe care angajatul o stie, daca este cu capul pe umeri.
  Aceasta nu face altceva decat sa creasca birocratia, prin completarea unor seturi duble de acte.
  Oricum angajatorul considera cheltuiala cu angajatul toata suma cheltuita, iar angajatul nu ia in calcul decat valoarea neta incasata.
  • +5 (5 voturi)    
   te chinuiesti degeaba ... (Luni, 1 octombrie 2012, 19:19)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui ciubex

   Contributia angajatorului este o notiune menita sa transmita angajatilor ca "luam ceva si de la patroni". E ca si TVA-ul ... cel care vinde il da statului, dar de fapt consumatorul il plateste
 • +7 (7 voturi)    
  taxe fariseice (Luni, 1 octombrie 2012, 20:41)

  ToniDascalescu [anonim]

  ce ma dispera pe mine e ca angajatorii trebuie sa-shi risipeasca resursele ca sa retina la sursa veniturile statului si pe deasupra statul nici nu are curaj sa le spuna oamenilor verde in fata ca le ia jumatate din venituri; contributie angajat sau angajator toate reprezinta pt angajotor cost al fortei de munca!
 • +1 (1 vot)    
  Interesant! (Marţi, 2 octombrie 2012, 9:07)

  MitikaP [utilizator]

  Cu tot respectul pentru colegii de discutie, dar cei care comenteaza mai sus au lipsuri mari in ceea ce priveste notiunile de baza in fiscalitate. Contributiile diferentiate angajat-angajator se aplica peste tot in lumea civilizata, nu ne apucam noi sa reinventam roata!

  In ceea ce priveste masura propusa de dl Biris, aceasta este interesanta, in stilul dumnealui de rebel al fiscalitatii: este altfel, da bine la oamenii care cunosc cat de cat fenomenul dar are si ea o problema majora: cere sa stergem cu buretele tot ce aveam pana acum in materie de contributii sociale si sa o luam de la capat: alte proceduri, alte declaratii, alta nebunie. Romanul s-a saturat de revolutie, vrea stabilitate si continuitate.

  De ce nu a ramas dl. Biris fidel propunerii de plafonare a contributiilor sociale la un nivel de 3 salarii medii si aplicarea lor pe toate categoriile de venituri? A fost cumva convins de noii colegi de partid care vor sa mai castige si ei un ban cinstit prin PFA-uri, drepturi de autor sau dividende cotizand doar niste maruntis la asigurarile sociale?

  Oare o sa ne raspunda? :).
  • -1 (1 vot)    
   sunt unul dintre cei de mai sus (Marţi, 2 octombrie 2012, 10:42)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui MitikaP

   Buna!
   Sunt unul dintre cei de mai sus. Recunosc ca nu sunt expert in fiscalitate, insa sunt economist si din umilul meu punct de vedere o scadere cu "x"% a taxelor pe munca nu va duce la nicio crestere a numarului de locuri de munca intr-o tara in care se produce extrem de scump.

   Nu sunt deloc un admirator al lui Mircea Cosea, insa avea perfecta dreptate cand spunea ca Romania tinde sa devina o colonie.
   • +2 (2 voturi)    
    100% de acord! (Marţi, 2 octombrie 2012, 14:46)

    MitikaP [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Imi cer scuze, comentariul meu se referea la cei care sustin ca ar trebui eliminate contributiile firmei.
    Sustin afirmatia confirm careia reducerea procentelor nu va duce la reducerea somajului.

    Trebuie gasite problemele functionale ale sistemului si eliminate. Iar unele dintre ele sunt munca alternativa (pe altceva decat contract de munca) despre care multi experti (inclusiv dl Biris) o atacau pana nu de mult. Acum insa s-a schimbat abordarea, vrem ra reinventam apa calda si mersul pe jos si facem cota unica de asigurari. De acord ca nu o sa mearga!
 • 0 (2 voturi)    
  ar trebui eliminate (Marţi, 2 octombrie 2012, 12:23)

  gigi1 [utilizator]

  Adevarul e ca asigurarile sociale ar trebui sa fie optionale, eu vreau servicii medicale private si pensie privata.

  Nu vreau servicile astea sa imi fie oferite de stat pentru ca statul nu s-a priceput niciodata sa ofere servicii de calitate si eficiente.

  Da, stiu problema sistemului de pensii care nu este acumuluativ ci de solidaritate si ca ar fi multe probleme, dar trebuie sa facem o data curat si sa gasim o alta solutie pentru aceasta problema, tot amanam curatarea sistemului si pentru asta platim enorm cu totii.
  • +1 (1 vot)    
   si care ar fi aceasta solutie? (Marţi, 2 octombrie 2012, 14:42)

   MitikaP [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Sa nu mai platim niciun fel de pensii, fiecare sa se descurce cum poate? Curatenie nu se poate face acum, trebuie sa gandim insa pentru viitor, a.i. peste 30 de ani sa nu mai fim in aceasta situatie. Dar fiecare dintre cei care vin la putere gandesc pe principiul "dupa mine potopul"...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by