"Dorim un sistem fiscal echitabil, simplu si eficient care sa nu impoziteze saracia si care sa incurajeze munca si investitiile eficiente. Pentru aceasta propunem o cota unica de asigurari sociale de 30% (10% la angajat si 20% la angajator), fata de nivelul actual de 16,5% pentru angajat si 28% pentru angajator", a declarat luni Gabriel Biris, consultant fiscal si vicepresedinte al Fortei Civice, cu ocazia lansarii programului economic al partidului. Biris a precizat ca vorbeste strict in numele FC, fara sa angajeze intreaga alianta Romania Dreapta. Potrivit lui Biris, costurile aplicarii acestor masuri nu depasesc 5 miliarde de lei, bani care urmeaza sa fie "recuperati"din scoaterea la lumina a unei parti din evaziunea fiscala- estimata la aproape 31 de miliarde de lei.

Reglementarile actuale sunt mult prea numeroare si complicate. Asa cum am invatat in cadrul primei facultati absolvite- Electronica- un circuit electronic risca sa genereze un numar de erori direct proportional cu numarul componentelor. Ideea este ca, cu cat mai simpla si mai clara e legea, cu atat mai bine", a explicat Biris. El a adus in fata presei o serie de calcule in sprijinul constructiei fiscale propuse, din care rezulta ca o relaxare a fiscalitatii in zona contributiilor sociale are un efect benefic asupra bugetului consolidat. "Noi discutam insa nu doar despre o relaxare, ci despre o intreaga reforma fiscala si as dori sa se inteleaga acest lucru. Nu e o masura care singura sa genereze crestere economica, ci un intreg set complex de masuri de reforma", a precizat consultantul fiscal. O alta masura "insotitoare"ar fi combaterea extrem de dura a evaziunii fiscale.

E dificil de crezu ca, daca e sa luam cifrele oficiale, in Romania, circa 3,8 milioane de persoane castiga net sub 2000 de lei, a mai adaugat Biris. Noi credem ca asistam la forme mascate de salarizare, a mai precizat acesta.

  • Baza de calcul

Potrivit vicepresedintelui FC, baza de calcul a acestei masuri e formata din Salariul Brut din care se scad Deducerile Personale (in functie de persoanele aflate in intretinerea fiecarui contribuabil), dar pana la cel mult 4 salarii medii pe economie. Potrivit lui Biris, castigul angajatului ar fi cuprins intre 59 de lei (cazul salariului minim brut cu niciun copil in intretinere) si 150 de lei (cazul cu 4 copiii in intretinere), iar castigul angajatorului ar fi intre 60 de lei si 2500 de lei (in finctie de salariul acordat)

  • Efectele propunerii

-Reducerea costurilor pentru angajator, ceea ce ar putea duce la stimularea economiei si a crearii de locuri de munca

-Cresterea venitului net al angajatilor, adica o crestere a nivelului de trai si a consumului

-Reducerea semnificativa a numarului de contribuabili (mai mult de 50% din PFA-urile inregistrate sunt doar vehicule pentru plata salariilor

Desi in principiu FMI s-a opus reducerii nivelului fiscalitatii, se pare ca acest program ar fi fost discutat cu reprezentanti ai Fondului care nu au avut obiectii. Batalia in viitoarea campanie electorala se va duce in continuare pe nivelul reducerilor fiscale