Reglementarile actuale sunt mult prea numeroare si complicate. Asa cum am invatat in cadrul primei facultati absolvite- Electronica- un circuit electronic risca sa genereze un numar de erori direct proportional cu numarul componentelor. Ideea este ca, cu cat mai simpla si mai clara e legea, cu atat mai bine", a explicat Biris. El a adus in fata presei o serie de calcule in sprijinul constructiei fiscale propuse, din care rezulta ca o relaxare a fiscalitatii in zona contributiilor sociale are un efect benefic asupra bugetului consolidat. "Noi discutam insa nu doar despre o relaxare, ci despre o intreaga reforma fiscala si as dori sa se inteleaga acest lucru. Nu e o masura care singura sa genereze crestere economica, ci un intreg set complex de masuri de reforma", a precizat consultantul fiscal. O alta masura "insotitoare"ar fi combaterea extrem de dura a evaziunii fiscale.
E dificil de crezu ca, daca e sa luam cifrele oficiale, in Romania, circa 3,8 milioane de persoane castiga net sub 2000 de lei, a mai adaugat Biris. Noi credem ca asistam la forme mascate de salarizare, a mai precizat acesta.
- Baza de calcul
Potrivit vicepresedintelui FC, baza de calcul a acestei masuri e formata din Salariul Brut din care se scad Deducerile Personale (in functie de persoanele aflate in intretinerea fiecarui contribuabil), dar pana la cel mult 4 salarii medii pe economie. Potrivit lui Biris, castigul angajatului ar fi cuprins intre 59 de lei (cazul salariului minim brut cu niciun copil in intretinere) si 150 de lei (cazul cu 4 copiii in intretinere), iar castigul angajatorului ar fi intre 60 de lei si 2500 de lei (in finctie de salariul acordat)
- Efectele propunerii
-Reducerea costurilor pentru angajator, ceea ce ar putea duce la stimularea economiei si a crearii de locuri de munca
-Cresterea venitului net al angajatilor, adica o crestere a nivelului de trai si a consumului
-Reducerea semnificativa a numarului de contribuabili (mai mult de 50% din PFA-urile inregistrate sunt doar vehicule pentru plata salariilor
Desi in principiu FMI s-a opus reducerii nivelului fiscalitatii, se pare ca acest program ar fi fost discutat cu reprezentanti ai Fondului care nu au avut obiectii. Batalia in viitoarea campanie electorala se va duce in continuare pe nivelul reducerilor fiscale
Masuri cu cap!
pai 20% taxe la angajator si 10 % la angajat e masura de dreapta?
asa sprijina mediul de afaceri?
Daca firmele din Ro nu au desfacere, cum sa creeze locuri de munca?
PS: Si sa mai lamurim inca ceva: scopul scaderii unor impozite este sa se colecteze mai mult la buget. Daca o taxa scade cu - de exemplu - 5%, incasarile trebuie sa creasca cu vreo 7% pentru ca acea reducere sa fie viabila.
Sunt curios cum se vor crea locui de munca noi in contextul actual,. in care multi dintre angajatii OLT vor fi disponibilizati, deci doar de acolo vor rezulta cateva mii de someri.
In plus, miliardele de dolari care vor intra in economie vor duce la generarea altor locuri de munca etc.
Din ce imi spui, o masura ca asta ar trebui sa faca ca in scurt timp sa avem supraocupare a fortei de munca in Romania...
Aceasta nu face altceva decat sa creasca birocratia, prin completarea unor seturi duble de acte.
Oricum angajatorul considera cheltuiala cu angajatul toata suma cheltuita, iar angajatul nu ia in calcul decat valoarea neta incasata.
In ceea ce priveste masura propusa de dl Biris, aceasta este interesanta, in stilul dumnealui de rebel al fiscalitatii: este altfel, da bine la oamenii care cunosc cat de cat fenomenul dar are si ea o problema majora: cere sa stergem cu buretele tot ce aveam pana acum in materie de contributii sociale si sa o luam de la capat: alte proceduri, alte declaratii, alta nebunie. Romanul s-a saturat de revolutie, vrea stabilitate si continuitate.
De ce nu a ramas dl. Biris fidel propunerii de plafonare a contributiilor sociale la un nivel de 3 salarii medii si aplicarea lor pe toate categoriile de venituri? A fost cumva convins de noii colegi de partid care vor sa mai castige si ei un ban cinstit prin PFA-uri, drepturi de autor sau dividende cotizand doar niste maruntis la asigurarile sociale?
Oare o sa ne raspunda? :).
Sunt unul dintre cei de mai sus. Recunosc ca nu sunt expert in fiscalitate, insa sunt economist si din umilul meu punct de vedere o scadere cu "x"% a taxelor pe munca nu va duce la nicio crestere a numarului de locuri de munca intr-o tara in care se produce extrem de scump.
Nu sunt deloc un admirator al lui Mircea Cosea, insa avea perfecta dreptate cand spunea ca Romania tinde sa devina o colonie.
Sustin afirmatia confirm careia reducerea procentelor nu va duce la reducerea somajului.
Trebuie gasite problemele functionale ale sistemului si eliminate. Iar unele dintre ele sunt munca alternativa (pe altceva decat contract de munca) despre care multi experti (inclusiv dl Biris) o atacau pana nu de mult. Acum insa s-a schimbat abordarea, vrem ra reinventam apa calda si mersul pe jos si facem cota unica de asigurari. De acord ca nu o sa mearga!
Nu vreau servicile astea sa imi fie oferite de stat pentru ca statul nu s-a priceput niciodata sa ofere servicii de calitate si eficiente.
Da, stiu problema sistemului de pensii care nu este acumuluativ ci de solidaritate si ca ar fi multe probleme, dar trebuie sa facem o data curat si sa gasim o alta solutie pentru aceasta problema, tot amanam curatarea sistemului si pentru asta platim enorm cu totii.