Moneda unica europeana era cotata in jurul orei 11,45 la 4,5238 lei pe o piata calma cu volume reduse de tranzactionare. Leul s-a intarit ieri pana in jurul nivelului de 4,5250/EUR pe fondul unor presupuse interventii oficiale, noteaza economistii ING intr-un raport de marti dimineata destinat clientilor. "Dupa ce a testat luni dimineata nivelul de 4,54/EUR, moneda locala a castigat teren pana la 4,5160/EUR in preajma fixing-ului BNR. De acolo, leul s-a consolidat in intervalul 4,52- 4,5250, unde a si deschis sesiunea de astazi. Intarirea leului de ieri a avut loc pe fondul unui climat extern favorabil, insa perioadele din zi in care oferta de valuta a fost mai abundenta (inainte de fixing-ul BNR si de cel al BCE) sugereaza prezenta BNR in piata. Perspectivele unei inflatii ridicate ar fi putut determina banca centrala sa intervina ieri pentru a reduce rata de schimb pentru calculul accizelor in 2013. Rata a fost stabilita la 4,5223/EUR si este cu aproximativ 0,4% mai jos decat nivelul de 4,54/EUR pe care il previzionam", se mai arata in raport.

"Rezervele valutare ale bancii centrale au crescut in septembrie cu 1,47 miliarde euro la un total de 32,4 miliarde euro. In vreme ce asteptam o cifra in jurul a 31,3 miliarde euro presupunand ca BNR nu a intervenit masiv pentru a sustine leul in septembrie, acrodam o probabilitate redusa scenariului in care banca centrala a cumparat valuta pentru a-si creste rezervele, mai ales in contextul in care leul se afla aproape de minimul istoric de 4,65/EUR. Cresterea semnificativa a rezervelor valutare ale BNR in septembrie, cuplata cu tiparul evolutiei leului in sedinta de ieri, ar putea conduce la cresterea temerilor legate de posibile interventii, fapt ce poate mentine leul stabil astazi. Cu toate acestea, vedem in continuare potentialul pentru deprecierea leului pana la 4,55/EUR in aceasta saptamana, considerand ca datele legate de rezervele valutare ale BNR implica lipsa actiunii bancii centrale in piata de FX in ultimele doua luni si odata ce rata de schimb pentru accizele din 2013 a fost stabilita, BNR ar putea continua sa ramana foarte putin activa in piata de FX.

Ratele ON au crescut marginal cu 25bp la 4,50% fata de ieri, posibil din cauza temerilor legate de interventii ale BNR in piata valutara. Segmentul de 1M-3M al curbei de randamente swap se tranzactioneaza in continuare neschimbat la 4,90%-5,00%.

Ministerul de Finante a vandut ieri 972 milioane de lei in titluri de stat la 6 luni, o suma mai mica decat cea de 1 miliard de lei planificata, la un randament maxim de 5,99%. Asteptarile noastre se aflau in jurul unui randament maxim de 5,85%, in linie cu cotatiile din piata secundara din acel moment. Rezultatul licitatiei de ieri puncteaza spre o crestere a temerilor legate de evolutia preturilor titlurilor de stat in contextul unor potentiale interventii ale BNR in piata de FX si avand in vedere incertitudinea crescanda legata de alegerile legislative din decembrie", mai noteaza economistii ING