Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, joi, ca din punct de vedere legal, taxele si impozitele locale pentru 2013 nu mai pot fi majorate, pentru ca legea prevede modificarea lor cu cel putin sase luni inainte de inceperea noului an, relateaza Mediafax.

"Trebuie sa fac o precizare: ca in conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, si Legea 27 privind impozitele si taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotarare de guvern, adica limitele minime si maxime, o data la trei ani. Acest lucru trebuia sa se petreaca in prima parte a anului. Impozitele si taxele locale trebuie sa se modifice cu sase luni inainte, ori noi suntem cu doua luni inainte de inceperea anului bugetar 2013", a declarat Dusa aflat intr-o vizita in judetul Arad.

Ministrul Dusa a spus ca daca limitele trebuie aprobate din trei in trei ani, "asta nu inseamna ca se majoreaza impozitele si taxele locale, mai ales ca acestea, pana la urma, se aproba prin hotarari ale consiliilor locale".

"Din punct de vedere legal, oricum nu exista aceasta posibilitate pentru anul 2013, ci pentru anul 2014", a mai afirmat Mircea Dusa.

Actualizarea impozitelor si taxelor locale prin indexarea cu rata inflatiei reprezinta o prevedere expresa din Codul Fiscal, asumata si in acordul cu partenerii externi, si trebuia realizata pana la 30 aprilie, insa guvernul precedent nu a respectat termenul limita, sustine Ministerul Finantelor citat de Medifax.

MFP a publicat, miercuri, proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu a ajuns sa fie aprobat in Guvern.

Joi dimineata proiectul fusese retras de pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor. Intre timp, MFP a venit cu precizari aratand ca, avand in vedere ca prognoza actuala privind rata medie a inflatiei pentru anul 2012, care trebuie folosita la stabilirea indicelui de indexare, este in prezent mai mica decat cea luata in calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea sa cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultar.