PIB a crescut in al doilea trimestru cu 0,5%. Cererea interna, responsabila de jumatate din PIB, a urcat cu 1,3%

de DP     HotNews.ro
Vineri, 5 octombrie 2012, 9:26 Economie | Finanţe & Bănci

Produsul Intern Brut  estimat pentru trimestrul II 2012 - date ajustate sezonier -  a fost de 149,517 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,5% fata de trimestrul I 2012. Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2012 a fost de 247727,8 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,7% fata de semestrul I 2011.


Componenta "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+3,7%), urmata de constructii (+3,6%).

  • Potrivit clasificarilor internationale, activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport includ: Activitati de inchiriere si leasing, Activitati de servicii privind forta de munca, Activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta, Activitati de investigatii si protectie, Activitati de peisagistica si servicii pentru cladiri, Activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor.

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,5%), tranzactii imobiliare (+1,1%), industrie (+0,3%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%). Din pacate, faptul ca in unele domenii cum e turismul, avem o pondere insemnata a economiei negre, cifrele INS isi pierd din acuratete.

  • Reduceri ale activitatii s-au inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-2.1%), agricultura, silvicultura si pescuit (-1,6%), activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-1,6%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,9%).
  • Volumul impozitelor pe produs (TVA, accize, alte impozite datorate bugetului) colectate, impozitele nete pe produs (impozitele datorate statului-TVA, accize, etc-minus subventiile acordate)s-a majorat cu 5,7%.

  • Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II 2012 cererea interna a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a investitiilot, cu 15,5%. 
  • Din pacate, PIB-ul Romaniei se bazeaza in proportie de peste 50% pe cerere interna
  • Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, in special ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+2,1%).
  • Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a redus cu 2,4%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii (+0,2%) si scaderii volumului exporturilor (-0.5%). 


 Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (+2,3%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1,5%), si informatii si comunicatii  (+1,5%),  
Consumul final total s-a majorat cu 0,8% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei.
Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 14,3 puncte procentuale.
  • La ce ne putem astepta in urmatoarele 3 luni?
Majoritatea bancilor si analistilor economici independenti au redus pentru acest an estimarile de crestere a economiei, insa lucrurile sunt intr-o dinamica continua. "In a doua jumatate a anului 2012, cererea externa si-ar putea reveni, determinand accelerarea exporturilor. Inceperea productiei in noile fabrici Ford, DeLonghi si Bosch (printre altele) este asteptata sa stimuleze exporturile in a doua parte a anului. Intre timp, dinamica cererii interne ar putea fi influentata mai putin de investitii si mai mult de consum daca guvernul va ceda presiunilor populiste inaintea alegerilor si va decide sa majoreze salariile in sectorul public. In timp ce impactul potential al unei cresteri de 15-16% a salariilor sectorului public se va limita, cel mai probabil, la o crestere de 0,4% a consumului (si de 0,3% a PIB), efectul psihologic va fi unul de crestere a increderii populatei, stimuland comertul cu amanuntul. Ramane de vazut daca aceasta crestere a optimismului va ajuta constructiile de locuinte sa compenseze incetinirea probabila a lucrarilor de infrastructura", spun analistii economici din cadrul departamentului xde research al Unicredit.
In medie, majoritatea economistilor opteaza pe o crestere anuala de 0,5-0,7% in acest an.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1213 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri