Leul se tranzactiona in ultima sedinta din aceasta saptamana la un nivel de 4,5722 unitati in fata euro (in jurul orei 12,20), cu 30 de minute inainte de cotatia oficiala a BNR, dupa 3 sedinte de depreciere continua. Joi, moneda romaneasca a trecut dincolo de pragul de 4,55/EUR ieri, depreciindu-se pana la 4,5550/EUR atins ultima data la inceputul lui august, noteaza si analistii unei banci comerciale intr-un raport destinat clientilor. Volumele tranzactionate ieri au fost concentrate in special in zona 4,5470-4,55/EUR, cu jucatorii din piata urmarind prudenti potentiale interventii oficiale de sustinere a leului.BNR a cotat vineri un euro la 4,5694 lei.

"Insa teama de interventii BNR care sa intoarca trend-ul de depreciere a leului par a se fi diminuat, intrucat de ceva vreme nu au existat semnale clare care sa sugereze actiunea ferma a bancii centrale pe tendinta de depreciere a leului spre 4,55/EUR, exceptie facand ziua de luni. Cu toate acestea, BNR ar putea limita o eventuala depreciere accelerata a leului, in linie cu sugestia FMI. De aceea, astazi ne asteptam ca moneda locala sa fie tranzactionata in intervalul 4,55- 4,56/EUR, pe volume reduse inaintea datelor cheie legate de piata fortei de munca din SUA", se mai arata in Raport.

Vezi aici cotatiile online ale Bloomberg pe cursul eur ron

"Nu sunt modificari in curba de randamente swap, cu ratele ON in continuare la 4,25% si segmentul de 1M-3M la 4,7%-5,0%. Ministerul de finante a vandut doar 200 mln de lei, jumatate din suma propusa, in titluri de stat la 2 ani, la un randament maxim de 6,24%. Acesta a depasit putin asteptarile noastre de 6,20% si impreuna cu suma redusa pe care a reusit sa o vanda Ministerul de Finante ieri, ilustreaza scaderea apetitului investitorilor pentru titluri de stat in lei, fapt ce ne asteptam sa continue pe fondul ingrijorarilor legate de inflatie si pe masura ce se apropie alegerile legislative", conchid autorii raportului citat

O alta banca comerciala noteaza in raportul de Trezorerie:"Joi euro a atins maximul ultimelor doua saptamani in raport cu dolarul si yenul dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi a declarat ca se angajeaza sa sustina moneda si sistemul monetar din regiune. In conferinta de presa Draghi a declarat ca "euro este ireversibil" si ca isi mentine angajamentul pentru mentinerea unicitatii politicii monetare in zona euro. Nu este pentru prima data cand Draghi a venit in apararea monedei unice. In iulie, s-a angajat sa faca tot ce este necesar pentru sustinerea monedei unice, ceea ce a condus la revenirea monedei euro fata de minimul ultimilor doi ani".