​Noul fond permanent de salvare a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), destinat ajutorarii tarilor si bancilor aflate in dificultate, va fi lansat luni, la o intrunire a ministrilor de finante din uniunea economica si monetara europeana, relateaza BBC.

UPDATE 18:20 Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro si principalul instrument anticriza al regiunii, a intrat oficial in vigoare luni, dupa prima reuniune a Consiliului Guvernatorilor ce conduce fondul, in Luxemburg, scrie AFP.

"Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia uniunii monetare, zona euro este acum echipata cu un zid de protectie permanent si eficient", a declarat seful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, luni, in cadrul unei conferinte de presa.

"MES nu este un instrument izolat, el se integreaza intr-un ansamblu de modificare a guvernantei zonei euro", a afirmat Juncker, care prezideaza Consiliul Guvernatorilor MES, care este compus din cei 17 ministri de finante din zona euro.

"Setul de instrumente pe care le are la dispozitie MES este acelasi ca in cazul FESF, cuprinzand programe de ajutorare a tarilor aflate in dificultate, posibilitatea de recapitalizare a bancilor, etc..." a afirmat directorul sau executiv, germanul Klaus Regling.

Acest instrument este strategic pentru recapitalizarea directa a bancilor din zona euro, fara a contribui la indatorarea suplimentara a statelor. Totusi, acest lucru se poate intampla cu conditia ca europenii sa implementeze un mecanism de supraveghere bancara, cel mai devreme la inceputul anului 2013.

Posibilitatea de recapitalizare directa a bancilor intereseaza in special Spania, care a obtinut in iunie un imprumut de maxim 100 miliarde de euro din partea zonei euro pentru a consolida institutiile de creditare.

MES va avea o capacitate totala de 500 de miliarde de euro pana in 2014. Acesta va functiona initial in paralel cu celalalt fond de salvare, Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESF), pe care apoi il va inlocui in iunie 2013.

Germania, cea mai mare economie a Europei, va avea si cea mai mare contributie la MES, in jur de 27% din total.

Oficiali din zona euro se vor intalni in cursul zilei de luni, in Luxemburg, pentru a lansa fondul, tarile membre urmand sa faca primele plati in aceasta saptamana.

Lansarea sa vine pe fondul incertitudinii crescande cu privire la ajutorul extern acordat Greciei si asteptarilor ca Spania ar putea fi nevoita sa apeleze la un sprijin financiar, chiar daca Madridul a dezmintit pana in prezent acest lucru.

Spania a acceptat deja din partea zonei euro un ajutor extern pentru bancile sale, ajutor care poate ajunge la o valoarea maxima de 100 miliarde de euro. In acelasi timp, FESF a imprumutat deja Grecia, Irlanda si Portugalia cu un total de 190 de miliarde de euro.

Pe de alta parte, unii critici considera ca suma de 500 miliarde de euro a MES nu este suficient de mare pentru a salva zona euro, mai ales daca Spania sau Italia vor fi solicita un ajutor extern.