Banca Mondiala si-a redus luni prognozele de crestere economica a regiunii Asia de Est-Pacific, spunand ca incetinirea Chinei poate fi mai severa si mai lunga decat estimau analistii initial, informeaza Reuters. De asemenea, institutia internationala a scazut si prognoza de crestere a Rusiei, pe fondul productiei agricole mai slabe decat asteptarile.

Economistul sef al Bancii Mondiale (BM) pentru Asia de Est si Pacific, Bert Hofman a spus ca institutia, la fel ca multi alti economisti, se asteapta ca Beijingul sa aiba o "aterizare lina", institutia revizuind cresterea economica la 7,7% in 2012 si la 8,1% in 2013.

La inceputul acestui an banca previziona pentru China o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 8,2% in 2012 si de 8,6% in 2013.

In raportul privind economiile nationale ale regiunii Asia de Est-Pacific, BM a afirmat ca planurile ambitioase de investitii anuntate de mai multe autoritati locale din China se pot confrunta cu anumite "constrangeri de finantare", "nu in ultimul rand din cauza faptului ca autoritatile simt semnele inghetarii pietei imobiliare, care reduce veniturile provenite din vanzarile de terenuri".

Banca Mondiala a precizat ca este putin probabil ca guvernul central sa vina cu un pachet de stimulente fiscale majore, decidentii temandu-se de noi cresteri ale preturilor locuintelor.

In acelasi timp, banca se asteapta ca Beijingul sa aiba o rata de crestere mai mare in 2013, sprijinita de masurile de politica monetara introduse la inceputul acestui an si de majorarea cheltuielilor de investitii ale guvernului central.

Pentru intreaga regiune, BM estimeaza ca Asia de Est va creste cu 7,2% in acest an si cu 7,6% in 2013, valorile fiind revizuite in scadere de la 7,6% si, respectiv, 8%.

"Aceasta este cea mai redusa rata de crestere in regiunea Asia-Pacific de dupa 2001. Este mai redusa chiar fata de cea inregistrata in perioada de varf a crizei financiare din 2009", a declarat Hofman.

Saptamana trecuta BM a redus prognozele de crestere pentru anul 2012 si pentru Africa Subsahariana, de la 5,2% la 4,8%, si a scazut perspectivele pentru America Latina de la 3,5-4% la 3%, invocand incetinirea economica globala.

Pe de alta parte, potrivit AFP, Banca Mondiala a revizuit in scadere si cresterea economica a Rusiei, aceasta asteptandu-se ca economia tarii sa aiba o crestere de 3,5% in 2012 si de 3,6% in 2013, pe fondul diminuarii recoltelor de cereale si conjuncturii economice mondiale.

In ciuda unei "cresteri modeste" a preturilor petrolului (Rusia fiind unul dintre cei mai mari producatori la nivel mondial), "estimam un recul al cresterii la 3,5% in 2012, dupa 4,3% in 2011, si o crestere de 3,6% in 2013", a precizat institutia intr-un raport.

Aceasta revizuire in scadere reflecta "recoltele agricole slabe si o situatie mondiala mai putin buna fata de prognoze", a declarat Kaspar Richter, coordonator al politicilor economice pentru Rusia si autorul principal al raportului, citat intr-un comunicat.

Acesta a subliniat ca principalul motor de crestere a PIB-ului va fi reprezentat de consumul gospodariilor, sustinut de o rata a somajului "scazuta".

Rusia, al treilea exportator mondial de cereale, si-a diminuat in august prognozele privind recolta agricola in 2012 la 75 milioane de tone, dupa ce in anul anterior statul a avut o recolta de 92 milioane de tone, numeroase regiuni agricole fiind afectate de seceta severa.