Exista si avantaje ale legii privind exigibilitatea TVA la incasare, dar dezavantajele sunt multiple, explica Gabriel Sincu, partener al companiei de consultanta fiscala Mazars, in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro."Acestea tin in principal de complicarea sistemului de evidenta si raportare a TVA iar pe de alta parte e pierderea dreptului de deduce TVA pentru facturile neplatite, lucru care se poate intoarce ca un bumerang impotriva mea", mai spune Sincu.

Consultantul fiscal Gabriel SincuFoto: Hotnews

Cat despre avantaje, e vorba practic de un singur avantaj, acela ca daca nu mi-am incasat factura pot sa beneficiez de o amanare de pana la 90 de zile a platii TVA, mai explica consultantul fiscal. Cu toate acestea, in opinia lui, Romania are o fiscalitate moderna. "Indraznesc sa afirm ca fiscalitatea romaneasca nu este in "metastaza", dimpotriva avem un sistem relativ modern, suplu si bine definit. Cu cateva modificari facute "cu cap" in anumite zone care dau nastere la interpretari si (mai ales) cu un sistem de administrare bazat pe oameni bine instruiti si bine platiti si pe un sistem informatic performant eu sunt convins ca in Romania s-ar reduce semnificativ problemele in acest domeniu. Dar pentru asta este nevoie in primul rand de vointa politica", crede Sincu.

In ce măsură cei mari, care nu intră în acest sistem nu vor evita să lucreze cu cei care aplică sistemul de TVA la încasare?, se intreaba consultantul. "Din diverse motive, cel mai important fiind acela că nu vor să își bată capul cu toată nebunia administrativă de care vorbeam mai sus. Aud că în alte țări în care s-a introdus acest sistem, cei care îl aplică sunt văzuți ca niște paria ai business-ului, nimeni nu mai vrea să lucreze cu ei. Sa detaliem: cel care are cifra de afaceri de peste 500.000 EUR va trebui sa tina evidente separate pentru furnizorii sai care aplica sistemul de TVA la incasare, intrucat el trebuie sa stie care TVA este deductibil pentru el si care nu. Pentru a evita toata aceasta birocratie suplimentara, acest contribuabil va incerca sa isi caute furnizorii doar din categoria celor care nu aplica sistemul de TVA la incasare. Astfel, cei care aplica acest sistem sunt evitati, nimeni nu vrea sa mai lucreze cu ei, fiind marginalizat", considera Sincu.

Vezi aici toate raspunsurile oferite de Gabriel SDincu in cadrul intalnirii online de luni.