Euro a fost cotat marti de Banca Nationala la 4,5642 lei, moneda nationala apreciindu-se usor fata de sedinta de treanzactionare de luni. Dealerii spun ca trendul de depreciere al leului poate fi cel mult intarziat, nu stopat. "La scurt timp dupa ce luni BNR a reintrodus o limita la operatiunea de piata monetara, leul a revenit de la 4,59/EUR la 4,57/EUR. Dupa luna august, acesta este al doilea episod in care BNR limiteaza injectiile de lichiditate, banca centrala realizand regulat operatiuni nelimitate in ultimul an. Leul a castigat 1,3% in urma anuntului de introducere a limitei din august, in vreme ce ieri s-a apreciat cu 0,5% fata de minimul zilei. Din moment ce impactul initial asupra pietei valutare a anuntului de ieri a fost relativ slab, credem ca exista riscul ca BNR sa incerce sa intareasca acest semnal, probabil prin alte masuri simbolice, precum interventii valutare verbale", se arata intr-un raport al ING destinat clientilor.

Acestea ar putea oferi un anumit suport monedei locale, insa nu ar face decat sa incetineasca ritmul deprecierii leului, care ar putea suferi tot mai puternic pe masura ce ne apropiem de alegerile din 9 decembrie.

"Limitarea sumei pe care BNR o injecteaza prin operatiunea de piata a lasat ratele pe termen foarte scurt la 4,5%, sugerand astfel ca administratorii de lichiditate nu se asteapta ca aceasta limitare sa afecteze costurile de finantare pe termen scurt, considerand probabil ca sumele mai mici injectate vor fi suplinite prin operatiuni bilaterale. Cu toate acestea, efectul limitarii sumei a fost usor mai pronuntat pe segmentul de 1M-3M al curbei de randamente swap, care a urcat cu 20pb la 5,0%-5,3%, pe fondul unui risc mai ridicat ca pe termen mai lung conditiile de lichiditate sa fie in mod real mai restrictive (i.e. operatiuni bilaterale mai mici)" , se mai arata in Raport.

Ministerul de finante a vandut ieri certificate de trezorerie in valoare de 600 milioane de lei cu scadenta la 11 luni, mult sub suma propusa de 1 miliard de lei, la un randament maxim de 6,10%, in linie cu asteptarile bancii olandeze, cifrate in jurul a 6,15%. "Rezultatul licitatiei este negativ pentru titlurile de stat in lei, intrucat reflecta o cerere scazuta si cresterea randamentelor cu aproximativ 13pb fata de licitatia similara de la mijlocul lunii septembrie. Ministrul adjunct al Finantelor responsabil cu administrarea datoriei publice a fost citat de Bloomberg spunand ca exista interes pentru o noua emisiune pe pietele externe. Cum necesarul de finantare in valuta pentru anul acesta era deja acoperit inca inainte de atragerea celor 750 milioane de euro in septembrie si rezerva de lichiditate a ministerului este probabil situata confortabil in jurul a 4 miliarde euro, aceasta intentie ne sugereaza ca autoritatile sunt ingrijorate de inrautatirea perspectivelor. In opinia noastra, vanzarea de titluri in valuta pe pietele externe va avea un impact pozitiv limitat asupra costurilor pentru finantarea in moneda locala, intrucat piata interna pare ingrijorata in principal de inrautatirea perspectivelor asupra inflatiei, slabirea leului si incertitudinea privind alegerile generale. Mai mult, consecintele pe termen lung ale acestei abordari par a fi negative, intrucat deterioreaza si mai tare structura valutara a datoriei publice. Componenta in valuta a datoriei publice a crescut deja de la 40% in 2008 pana in jurul a 55% in prezent, iar acest lucru ar putea influenta negativ apetitul investitorilor pentru titlurile de stat ale Romaniei", conchid autorii Raportului