"Inflatia in crestere accentuata este un argument in plus care arata ca aderarea Romaniei la moneda Euro se va putea realiza intr-un orizont indepartat. Presupunand totusi ca Romania ar ajunge cumva sa indeplineasca la timp toate criteriile de convergenta nominala (ceea ce nu este deloc usor), anul 2015 ramane inca intr-o perspectiva de risc din punct de vedere al convergentei reale si deci al dezechilibrelor care ar putea sa apara. In plus, criza din Zona Euro este departe de a fi rezolvata si nu avem un orizont de timp in acest sens, astfel incat a avea o politica monetara proprie pare sa ramana un avantaj in urmatorii ani", a aratat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania.

Autoritatile romane mentin anul 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei unice. Pentru a-l atinge, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de convergenta. Setul criteriilor de convergenta nominala vizeaza deficit si datorie publica scazute, ratele dobanzilor pe termen lung la un anumit nivel, stabilitatea cursului de schimb si a preturilor. Romania se indeparteza de indeplinirea criteriilor: potrivit Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, de 5,33%, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%. Criteriile de convergenta cer ca rata medie a inflatiei, monitorizata pe o perioada de un an inainte de efectuarea verificarii, sa nu depaseasca cu peste 1,5% rata inflatiei din cele trei state membre UE cu cea mai mare stabilitate a preturilor. Pentru comparatie- in raportul de convergenta al Bancii Centrale Europene din luna mai, pentru perioada de referinta de 12 luni cuprinsa intre aprilie 2011 si martie 2012, valoarea de referinta utilizata pentru criteriul stabilitatii preturilor a fost de 3,1%.

In ceea ce priveste convergenta reala cu Zona Euro, aceasta se refera la structura economiei, PIB-ul pe locuitor, gradul de deschidere a economiei, costul fortei de munca, gradul de intermediere financiara etc. "Sigur ca Romania a facut anumite progrese in ceea ce priveste convergenta reala, dar problemele majore raman in sfera alinierii structurale: economia nu are inca perspectiva de a fi capabila sa functioneze eficient fara sprijinul unei politici monetare independente la nivel national, in conditiile unor socuri care ar putea sa apara. O aderare prematura poate fi catastrofala, iar realitatea din Zona Euro confirma acest principiu. In plus, aderarea la moneda Euro a devenit in mod clar un act cu doua capete de decizie- nu mai trebuie doar sa fii primit, ci sa vrei sa intri", a precizat Victor Safta.

Aderarea Lituaniei si Letoniei la moneda unica in 2014 este "in carti" oficial, dar este inca posibil ca momentul sa fie amanat din cauza crizei din Zona Euro; dintre tarile din regiune inca neincluse in Zona Euro, Ungaria priveste catre anul 2018, Cehia catre 2020, iar Bulgaria si Polonia au amanat datele de aderare pe termen nelimitat.

"Romania trebuie sa ajunga la standarde care i-ar permite sa evolueze fara probleme dupa aderarea la Euro; momentul aderarii trebuie privit insa in sensul exercitarii unei optiuni: Romania trebuie sa indeplineasca toate conditiile si sa fie in postura in care poate spune daca vreau (sa ader), pot, judecand in functie de situatia din Zona Euro la momentul respectiv", conchide Safta.