"Moneda locala s-a intarit in jurul a 4,57/EUR miercuri in urma anuntului asupra inflatiei, dar si pe fondul unor presupuse interventii oficiale. Intr-o sedinta cu volume reduse, tiparul tranzactiilor indica destul de clar prezenta bancii centrale in piata valutara chiar inainte de publicarea ratelor de referinta pentru cursul de schimb. Interventiile valutare ale BNR vin sa suplimenteze efectul scazut pe care limitarea lichiditatii injectate la operatiunile de piata l-a avut asupra leului, insa au drept rezultat cresterea ratelor de dobanda. Rate mai ridicate inseamna costuri mai mari pentru cei care pariaza importriva leului, insa cu greu ar putea fi un factor pozitiv, intrucat cel mai probabil vor conduce la continuarea scaderii detinerilor straine de titluri in moneda locala", se arata intr-un Raport al ING destinat clientilor.

Potrivit documentului citat ministerul de Finante inca nu s-a adaptat la cererea de randamente tot mai ridicate a pietei din ultimele luni, nereusind sa mai refinanteze integral datoria publica inca din luna mai. Cererea de randamente si mai ridicate drept rezultat al cresterii peste asteptari a inflatiei ar putea sa inrautateasca si mai mult situatia, iar octombrie va deveni cel mai probabil a sasea luna consecutiva in care datoria publica in moneda nationala nu este integral refinantata.

Reducerea detinerilor de titluri de stat va pune in continuare presiune pe leu – prognozam ca moneda locala se va deprecia dincolo de 4,60/EUR in urmatoarele saptamani, desi ritmul acestei miscari va fi probabil mai lent daca vor persista semnale clare de interventii BNR. Pentru astazi, moneda locala ar putea evolua in intervalul 4,56-4,57/EUR, pe fondul lipsei stirilor de impact.

Ratele ON au crescut pana la 5,5% ieri si vor ramane probabil in aceeasi regiune si astazi, intrucat pe langa surpriza unei inflatii ridicate de ieri, posibile temeri legate de interventii oficiale au crescut riscul unor rate mai elevate. Segmentul de 1M-3M al curbei de randamente swap pare mai putin influentat de presupusele interventii si este tranzactionat in jurul valorii de 5,3%, nivel atins in urma anuntului de ieri asupra inflatiei. Pentru licitatia de astazi de titluri de stat la 3 ani in valoare de 250 de milioane de lei, ne asteptam la un randament maxim in jurul a 6,45%. Eventualul esec al licitatiei nu este exclus, cu efecte negative pentru leu.