Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat sambata, la Tokio, ca viitorul mecanism european de supervizare bancara nu va deveni operational decat dupa "aproximativ un an". Punerea in aplicare a mecanismului "ar putea dura aproximativ un an", a declarat Draghi, desi calendarul oficial prevede lansarea noului organism de supervizare la 1 ianuarie 2013, potrivit Agerpres.

"Aceasta nu inseamna ca (mecanismul) va fi operational la 1 ianuarie", a adaugat el intr-o conferinta de presa la Tokio, cu ocazia adunarii anuale a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.

Comisia Europeana intentioneaza sa incredinteze BCE supervizarea bancara a zonei euro, insa statele membre au divergente asupra capacitatii de interventie a noului mecanism, Germania dorind in principal ca institutiile financiare mici sa ramana sub monitorizare nationala.

"Indiferent ca se va intampla in ianuarie 2013 sau la 1 ianuarie 2014, sincer, acest lucru nu va face o diferenta prea mare daca angajamentul (statelor - n.r.) este ferm. Acest lucru conteaza cu adevarat", a afirmat Mario Draghi. "In acest fel, pietele, statele si bancile stiu ca acest angajament va fi respectat la o anumita data", a incheiat oficialul BCE.