Romania isi pune sperantele in programul de privatizare, esential pentru diversificarea ofertei si a lichiditatilor pe bursa, dar atractivitatea pietei de capital depinde mai mult decat orice de eliberarea economiei de capriciile politicienilor, scrie publicatia Financial Times, citata de Mediafax. Intr-un articol ilustrat cu fotografia lui Dan Diaconescu, FT arata ca, la ora actuala, interesul investitorilor straini pentru Romania ramane scazut tara fiind "nu atat in locul gresit, la momentul gresit, ci in toate locurile gresite".

Potrivit Financial Times, Romania "este clasificata ca o frontiera mai degraba decat ca o economie emergenta, astfel inca pierde investitii obisnuite pe pietele emergente. Totodata, intre pietele de frontiera, este vazuta, la ora actuala, ca una dintre optiunile mai putin convingatoare".

"Prin comparatie cu pietele de frontiera din lume, Romania, din nefericire, nu ofera oportunitati de investitii la fel de atractive. Performantele economice pe termen scurt sunt strans legate de succesul Uniunii Europene de a rezolva criza datoriilor din Italia, Spania, Portugalia si Grecia", a declarat David Wickham, director pentru investitii pe pietele emergente la HSBC Global Asset Management, pentru FT.

"Economia romaneasca nu beneficiaza in prezent de costul redus al salariilor. Economiile europene (principalele piete de export si surse de investitii straine directe in Romania - n.r.), sunt in sau se apropie de recesiune. Acest fapt nu ofera stimuli pentru economia romaneasca si nicio posibilitate de scadere a ratei ridicate a somajului", a mai aratat Wickham.

Andras Szalkai, manager de fonduri pe pietele emergente la Raiffeisen Capital Management, a aratat ca Romania este apropiata si are legaturi stranse cu Grecia. "Bancile elene au o expunere mare la bancile romanesti, astfel ca exista intrebarea ce se va intampla daca Grecia iese din Zona Euro", a spus Andras Szalkai.

Potrivit Financial Times, nu toate problemele Romaniei provin insa din exterior precizand ca in urma cu cateva luni perspectivele de investitii erau mult mai bune, problemele survenind odata cu venirea guvernului Ponta la conducere.

"La inceputul acestui an, parea ca Romania va fi o poveste de succes pentru investitorii in actiuni. Pana in luna mai, piata de capital era in crestere cu 25%, denominata in dolari", a aratat Szalkai.

Conflictele politice au dus insa la stagnarea programului de reforme convenit cu FMI, inclusiv a unor privatizari. Leul s-a depreciat cu 5,3% in acest an, iar in iulie a atins un minim record, puncteaza FT.

Potrivit reprezentantului Reiffeisen, programul de privatizare este esential pentru diversificarea ofertei pe piata de capital si imbunatatirea lichiditatilor.

O veste buna ar fi ca alegerile generale din 9 decembrie sa aiba un rezultat clar, iar programul de privatizare, care include si listarea la bursa a 15% din actiunile Romgaz, sa fie reluat, arata Financial Times adaugand ca privatizarile vor marca reprezentarea pe bursa a unor sectoare economice importante, precum cel al utilitatilor, si vor incuraja si listarile private.

Mediafax aminteste ca listarea Romgaz, ca si cea a Hidroelectrica, era programata initial pentru luna octombrie a acestui an, conform angajamentelor anterioare ale guvernului, dar a fost amanata pentru martie 2013. Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie.

Daca listarile private merg mana in mana cu privatizarile, principalele sectoare ale economiei ar fi mai bine reprezentate, lucru ce ar putea contribui la reducerea ingrijorarii unor investitori straini.

Financial Times sustine, in incheierea articolului, ca multe depind astfel de functionarea programului de privatizare, dar si de rezolvarea unor probleme precum coruptia, instabilitatea politica si infrastructura nedezvoltata. In acest caz, "Romania ar putea deveni in zece ani noua Polonie", considera Andras Szalkai.