Financial Times: Romania, economie de frontiera mai degraba decat economie emergenta, isi pune sperantele in programul de privatizare
Potrivit Financial Times, Romania "este clasificata ca o frontiera mai degraba decat ca o economie emergenta, astfel inca pierde investitii obisnuite pe pietele emergente. Totodata, intre pietele de frontiera, este vazuta, la ora actuala, ca una dintre optiunile mai putin convingatoare".
"Prin comparatie cu pietele de frontiera din lume, Romania, din nefericire, nu ofera oportunitati de investitii la fel de atractive. Performantele economice pe termen scurt sunt strans legate de succesul Uniunii Europene de a rezolva criza datoriilor din Italia, Spania, Portugalia si Grecia", a declarat David Wickham, director pentru investitii pe pietele emergente la HSBC Global Asset Management, pentru FT.
"Economia romaneasca nu beneficiaza in prezent de costul redus al salariilor. Economiile europene (principalele piete de export si surse de investitii straine directe in Romania - n.r.), sunt in sau se apropie de recesiune. Acest fapt nu ofera stimuli pentru economia romaneasca si nicio posibilitate de scadere a ratei ridicate a somajului", a mai aratat Wickham.
Andras Szalkai, manager de fonduri pe pietele emergente la Raiffeisen Capital Management, a aratat ca Romania este apropiata si are legaturi stranse cu Grecia. "Bancile elene au o expunere mare la bancile romanesti, astfel ca exista intrebarea ce se va intampla daca Grecia iese din Zona Euro", a spus Andras Szalkai.
Potrivit Financial Times, nu toate problemele Romaniei provin insa din exterior precizand ca in urma cu cateva luni perspectivele de investitii erau mult mai bune, problemele survenind odata cu venirea guvernului Ponta la conducere.
"La inceputul acestui an, parea ca Romania va fi o poveste de succes pentru investitorii in actiuni. Pana in luna mai, piata de capital era in crestere cu 25%, denominata in dolari", a aratat Szalkai.
Conflictele politice au dus insa la stagnarea programului de reforme convenit cu FMI, inclusiv a unor privatizari. Leul s-a depreciat cu 5,3% in acest an, iar in iulie a atins un minim record, puncteaza FT.
Potrivit reprezentantului Reiffeisen, programul de privatizare este esential pentru diversificarea ofertei pe piata de capital si imbunatatirea lichiditatilor.
O veste buna ar fi ca alegerile generale din 9 decembrie sa aiba un rezultat clar, iar programul de privatizare, care include si listarea la bursa a 15% din actiunile Romgaz, sa fie reluat, arata Financial Times adaugand ca privatizarile vor marca reprezentarea pe bursa a unor sectoare economice importante, precum cel al utilitatilor, si vor incuraja si listarile private.
Mediafax aminteste ca listarea Romgaz, ca si cea a Hidroelectrica, era programata initial pentru luna octombrie a acestui an, conform angajamentelor anterioare ale guvernului, dar a fost amanata pentru martie 2013. Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie.
Daca listarile private merg mana in mana cu privatizarile, principalele sectoare ale economiei ar fi mai bine reprezentate, lucru ce ar putea contribui la reducerea ingrijorarii unor investitori straini.
Financial Times sustine, in incheierea articolului, ca multe depind astfel de functionarea programului de privatizare, dar si de rezolvarea unor probleme precum coruptia, instabilitatea politica si infrastructura nedezvoltata. In acest caz, "Romania ar putea deveni in zece ani noua Polonie", considera Andras Szalkai.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
O multime de oameni se imbogatesc inainte ca firma de atat sa faca zeci sau sute de milioane EURO datorii. Apoi decat sa o lasam sa moara, e mai bine totusi sa o privatizam. E vorba de niste tepe generalizate.
Din pacate sistemul continua. Asa cum am mai spus, sperantele noastre din 1996 sau din 2005 s-au dovedit niste naivitati,
Acum sa spere cei 87% la suta care vor vota cu alianta imparabila Voiculescu-Becali. Domnul de la Raiffeisen va fi incantat de victoria clara a USL. Uraaa!
Sa nu vindem la straini ca sa vindem lui tender, vantu, gigi becali, voiculescu, patriciu etc..
Intereseaza-te sa vezi cum e sa lucrezi la firmele lui patriciu, sa vezi acolo bataie de joc.
Sau cate taxe platesc astia prin romania.
Pana si Petromul este foarte bine ca nu apartine vreunui roman "de succes", stai calm ca 80% din pretul combustibilului intra la bugetul de stat.
Eu sper sa reusim sa vindem strainilor cat mai mult, asa o sa prindem si noi know-howul necesar, mentalitatea, manageri romani se vor ridica etc etc, si in 20 ani poate vom si noi in stare sa dezvoltam business-uri competitive.
Vanzand o fabrica unei companii straine nu inseamna ca aia o vor lua pe sus si o duc la ei in tara, ea va ramane aici si va creea locuri de munca, profitul va fi impozitat aici.
Curat obiectiv! Curat cinstit! Curat jurnalism!
Pai daca e revista straina... pai... atunci... trebuie sa o credem nu!?
Sa facem totul pentru a le asigura o majoritate confortabila de 87% !
E amuzant cum un mesaj propagandist complet tamp si lipsit de noima prinde la unii indivizi doar prin faptul ca e repetat pana la refuz.
Oh noooo! Rusia! Bolsevicii! Ciuma rosie! Ciuma usl-ista! USLasii! Uslamistii! Plagiatorul! Lenesul! kakarau! Oh nooo! Koreeeea! Mogulii! Grupurile! Lovitura de stat! Puciul!
Lol! Penibil!